Goji místo bonbonů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Stačí si dát deset goji denně, abyste z nich načerpala tolik výživných látek, jako má jedno jablko, jeden pomeranč a jedna mrkev. A ještě mnoho dalších… Mají hořkosladkou chuť, trochu jako kombinace brusinek, šípků a třešní. Jedí se samostatně jako pochutina, ale můžete je také přidat do salátů nebo na koláč. Zvláštní chuť dodají například i hovězímu vývaru – staré kuchařské knihy doporučují přidat do něj pár kapek vína madeira, a právě goji jeho chuť báječně nahradí. Výborný je rovněž čaj z čerstvých nebo sušených plodů.

Co z goji pro tělo získáte:

  • 21 stopových prvků (třeba železo, fosfor, měď, vápník, zinek nebo vzácný selen)
  • 18 druhů aminokyselin, včetně esenciálních, které si tělo samo neumí vyrobit
  • vitaminy C, B1, B2, B6 a E, karotenoidy a betakarotenoidy
  • lycium polysacharidy, které posilují imunitu a zpomalují proces stárnutí

V Číně se plody kustovnice čínské používají jako lék už dvě tisíciletí. K nám doputovaly poměrně nedávno, rychle si ale získaly oblibu. Samozřejmě jako všechny přírodní produkty je třeba goji zobat dlouhodobě, aby své účinky mohla ve vašem těle plně uplatnit. Netřeba to ale přehánět – když smlsnete celý stogramový sáček najednou, mohlo by vám být trochu těžko, asi jako když si dáte najednou sáček rozinek nebo oříšků.
Takže úplně stačí oněch deset bobulek denně (doporučená dávka je 6–30 g).

Co goji umí:

  • podporuje celkovou obranyschopnost organismu a zpomaluje jeho stárnutí
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • má vliv na správnou činnost ledvin a jater
  • zlepšuje tvorbu červených krvinek
  • přináší úlevu při astmatu, alergiích i obtížně léčitelných kožních chorobách (například lupénka)
  • uklidňuje podrážděné a unavené oči
  • pročišťuje tělo – to oceníte třeba po bouřlivějším večírku

U nás roste divoce i v živých plotech příbuzná kustovnice čínské, kustovnice divoká. Výživná hodnota jejích plodů není ale prozkoumaná. Takže pokud chcete mít vlastní úrodu, raději si vysaďte keř kustovnice čínské.
V našich podmínkách se mu daří dobře, rudé plody vám ozdobí zahrádku už v prvním roce a můžete si je sama nasušit do zásoby.

 

 

 

 

(gk)

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama