Udělejte si doma dýňové slavnosti

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milujete dýni nejenom jako dekoraci? Účastníte se dýňových slavností po celé republice a ochutnáváte dobroty z ní? Máme pro vás pár receptů…

Musíme přiznat, že se dýně stala značně populární potravinou. Dříve se využívala opravdu jen k ozdobě chalup a rodinných domů, dnes je dýně na žebříčku popularity mnohem výš. Má šťavnatou a vláčnou dužinu, tvrdou slupku a dá se s ní v kuchyni doslova kouzlit.

Dýňová polévka

1 dýně hokaido, 2 menší mrkve, 2 brambory, 1 smetana 31%, sůl, pepř, 2 stroužky česneku

Dýni oloupejte, vydlabejte vnitřní část se semínky a nakrájejte do hrnce, stejně tak brambory a mrkev. Zalijte vodou a nechejte povařit. Postupně přidejte sůl, pepř a stroužky česneku. Vše podle vlastní chuti. Až je vše uvařené, rozmixujte zeleninu tyčovým mixérem ve vodě a přilijte smetanu. Takto vaří dýňovou polévku například v Irsku a je opravdu moc chutná.

 

Pečená dýně hokaido na rozmarýnu a česneku

1 větší dýně hokaido, slunečnicový olej, ½ palice česneku, rozmarýn, sůl a pepř

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme

 

Ragú z dýně

1 dýně cca 2 kg, 400 g kuřecích prsíček, 750 g brambor, 2-3 jablka, 1 svazek jarní cibulky, 400 ml smetany ke šlehání, kari koření, sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při servírování na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.

 

Dýňový pohár s mascarpone

1 malá dýně, 150 ml jablečné šťávy, 2 lžíce přírodního krupicového cukru, 3-4 lžíce pomerančové šťávy, 100 g mascarpone, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička mleté skořice, 4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

 

Dýňová pizza

150 ml mléka, 1/2 balíčku sušeného droždí, 300 g hladké mouky, 4 lžíce rajčatového pyré, 350 g dýně, 300 g rajčat, 200 g ovčího sýra, tymián, sůl a pepř na dochucení

Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut.

 

Dýňové rizoto

1 středně velká dýně hokaido, 400 ml zeleninového vývaru, 200 ml rýže , 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule, nakrájená najemno, olej z dýňových semínek, parmazán, nastrouhaný najemno

Dýni očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi hrnkem teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další hrníček a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem. Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

foto: pinterest.com

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.

NOVINKY 100% přírodní směsi esencí

Pro každodenní osvěžení domova
Reklama
Reklama