Veganské díkůvzdání? Jde to

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nádivka s řapíkatým celerem a jablky

Den díkůvzdání je typický americký svátek, který stojí život 280 milionů krocanů… Ostatně každý známe typický obrázek americké početné rodiny sedící kolem stolu plného jídla, kdy hlava rodiny slavnostně zařízne první kousek několik hodin pečeného krocana s nádivkou… My tedy ušetříme život krocanovi a z tohoto amerického zvyku si převezmeme pouze skvělou nádivku, kterou ještě díky vynechání vajec a mléka titulujeme na opravdu „cruelty free“ verzi. Nemusíme si jí péct jen čtvrtý čtvrtek v listopadu, kdy na tento den zmíněný svátek připadá, ale kdykoliv během roku, když se nám v lednici třeba toulá řapíkatý celer a my nevíme,
co s ním 😉

Řapíkatý celer má jen malou kalorickou hodnotu, ale za to vysoký obsah výživných látek jako bílkoviny, vlákninu, vitamíny B, C, spoustu minerálů. Upravuje hormonální systém, podporuje činnost ledvin, pomáhá proti migréně, snižuje nespavost a redukuje překyselení organismu.

SUROVINY

1 veganská francouzská bageta/ciabatta či odpovídající množství toustového chleba, housek natrhaných či pokrájených na kousky
– na každou nádivku se hodí pečivo staré třeba 2 dny, či můžeme pečivo dát na 10 minut rozpéct a nechat ztvrdnout
2 lžíce veganského másla a 2 lžíce řepkového oleje
1 malá cibule
4 stonky řapíkatého celeru

 

 

1 zelené neoloupané jablko
½ hrnku lískových ořechů
hrst rozinek
1 lžíce čerstvé šalvěje
1 lžíce čerstvého tymiánu
½ lžičky soli
¼ lžičky černého pepře
2 hrnky zeleninového vývaru
¼ hrnku cizrnové mouky

 


K PODÁVÁNÍ

mačkané brambory s veganským máslem

variace pečené zeleniny se solí a olivovým olejem

pečený česnek

 

 

Předehřejeme si troubu na 170°C. V hrnci si rozehřejeme společně máslo a olej a na tuku osmahneme cibulku. Po zhruba 5 minutách přidáme na drobné kousky pokrájený celer a zelené jablko, které jsme pokrájeli na zhruba stejné kousky. Společně restujeme cca 4 minuty a pak do směsi přidáme ořechy a bylinky.
Osolíme, opepříme a chvilku společně restujeme a odstavíme z ohně.

 

Do menší pečící nádoby rozprostřeme na kousky natrhané či pokrájené pečivo, přisypeme rozinky
a vmícháme hotovou směs. Ve vývaru rozšleháme cizrnovou mouku, osolíme a směsí zalijeme připravenou nádivku. Pekáček překryjeme alobalem a nádivku pečeme zakrytou cca 20 minut. Po té alobal sundáme
a pečeme na barvu 10 minut.

Jako přílohu zvolíme nejlépe mačkané brambory,
které jsme uvařili v osolené vodě a poté je rozmačkali s veganským máslem. Kdo chce klasickou kaši, přidá rostlinné mléko samozřejmě. Do mačkaných brambor můžeme vmíchat pečený česnek. Neuvěřitelná záležitost. Spolu s nádivkou dáme do trouby palici česneku, kdy jsme odřízli její vrchní část, posolili, zalili zhruba lžíci olivového oleje a zabalili ji do alobalu.
Peče se cca 40 minut. Pečená zelenina – v našem případě mrkev, červená cibule, hnědé žampiony
a růžičková kapusta – je pouze osolená a zalitá olivovým olejem.

 

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :- )

 

 

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3