Tuhle směs miluju, dá se použít na tolik způsobů, proto jí vcelku vařím často, jednou na špagety „boloňéééz“, podruhé jí použiju do lasagní a potřetí – nejlínější způsob – na topinky nebo do toustů. Vlastně nejlínější varianta je jí jíst jen tak a ničím to „neředit“ ????
Špagety bolognese miluju už od dětství, pamatuju si, jak jsme s mamkou vařily chudou verzi z točeňáku nebo gothaje, pak jsme přesedlaly na maso a já si dnes užívám svou „cruelty verzi“ a protože je sakra dobrá, tak moje mamka, ač jinak masožrout neuvaří tuhle směs na špagety jinak než ze sójového masa, a to se počítá! ????
SUROVINY
1 balení sójového granulátu od Bona Vita
zeleninový vývar na uvaření sóji
1 velká cibule
3 lžíce řepkového oleje
2 střední mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
1 velký protlak
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce sušeného oregana
sůl
černý pepř
sladký a ostrý kečup
V zeleninovém vývaru si uvaříme sójový granulát a po jeho vychladnutí z něj vymačkáme přebytečnou tekutinu. Do hluboké pánve nalijeme olej a osmažíme na něm cibuli po dobu cca 3 minut. K cibuli přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a společně další 3 minuty restujeme. Pokud nám směs nepravidelně tmavne a přichytává se, přilijeme 2 lžíce vody, zelenina získá celistvou barvu. Poté přidáme uvařené sójové maso a zarestujeme. Zasypeme mletou paprikou, přidáme protlak, oregano, černý pepř, osolíme, a nakonec přidáme oba druhy kečupu. Je prostě třeba ten sladký i ostrý 🙂 Směs společně provaříme, dochutíme a je hotovo…
Tip: moje mamka nepoužívá mrkev a řapíkatý celer, ale přidává pokrájenou čerstvou červenou
a zelenou papriku.
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂
Sledujte veganské recepty na našem i Peti instagramu!
Více receptů v sekci „vaříme zdravě a vegan“.