Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro naše zdraví.
Šťovík obecný začíná kvést obvykle od května do července zeleno-červenými kvítky. Záleží ale taky na konkrétním druhu šťovíku a podmínkách prostředí. Některé druhy se tak můžou objevit i dříve nebo později.
Tato zelená bylina může vyrůst až do výšky jednoho metru, proto ji opravdu nepřehlédneme. Její listy jsou šťavnaté a mají jasnou kyselou chuť. Šťovík bychom mohli zařadit k pozapomenutým rostlinkám, které ale mají velké zdravotní přínosy.
Šťovík vypěstujete i doma
Taky se vám někdy v dětství stalo, že jste se šťovíku přejedli? Tak to vás možná pěkně bolelo břicho. Šťovík totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, která může ve větším množství vadit. Na pozoru s jeho konzumací by měli být lidé, kteří mají revma, dnu, nemocné ledviny nebo těhotné ženy.
Šťovík se hodí pro okamžitou spotřebu, jestliže bychom ho chtěli usušit, ochudili bychom se o cenné látky. Proto ho doporučujeme použít za čerstva, kromě toho mladé lístky chutnají nejlépe. Jestliže nevíte, kde šťovík hledat, můžete si ho lehce vypěstovat i doma na zahrádce, nejlépe se mu bude dařit někde vedle kompostu.
Zazáří v kuchyni
Ačkoliv se může zdát, že jsme už na šťovík trochu zapomněli, dříve se po staletí běžně pěstoval a používal jako zelenina a i nadále zůstává v některých zemích stále velmi oblíbený. Například v Indii ho přidávají do kari v kombinaci se žlutou čočkou nebo polévek, v Afghánistánu se přo změnu obaluje do těstíčka a smaží se. Ve východní Evropě se z něj rádi vaří především polévky a ve Francii se přidává zase k rybám.
Potravina nabitá vitamíny
Tahle bylina je skvělá pro spoustu obsažených minerálních látek, jako je vápník, draslík, hořčík. Nalezneme v ní taky hodně vitaminů, hlavně C, A, B1 a kromě toho i zmiňovanou kyselinu šťavelovou. Konzumací šťovíku zkrátka prospějeme našemu zdraví.
Šťovík působí močopudně a taky pročisťuje, navíc pomáhá zastavit slabší krvácení (přiložíme pár lístků na ránu), dokonce je osvědčená i jako pomocník při bodnutí hmyzem. Prý je i velice chválený lidmi, kteří mají problémy s lupenkou. K tomu vám postačí několik listů rozmixovat a vzniklou kaši přikládat na postižená místa. Trápí Vás rýma? Opět pomůže šťovík, umí rozpouštět hleny.
Zdraví šťovíkový nápoj
Šťovíkové listy můžete přihodit do smoothie, skvěle ho dpolní i banán nebo jablka, vylepšit s ním můžete i salát nebo ho spojit se špenátem. Neoblíbili jste si jeho kyselou chuť? Nevadí! Přidejte trochu sýra, mléka nebo tvarohu. Šťovíkovým nápojem uhasíme žízeň a navíc nás osvěží a doplní nám „baterky“.
Ingredience: 2 šálky vody, 1 jablko, 1 banán, hrst šťovíku
Postup: Banán a jablko nakrájíme na malé kousky. Poté přilijeme vodu a přisypeme šťovíkové listy. Nakonec všechno důkladně rozmixujeme a dozdobíme listem šťovíku. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj foto: Pixabay