Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec do styku? Pojďme se spolu podívat, k čemu ho raději nepoužívat.

Kde se vzal alobal a zajímavosti

Výroba alobalu začala počátku 20. století jako náhrada za cínovou fólii. První průmyslové využití našel přibližně do roku 1910 ve Švýcarsku, k balení známé čokolády Toblerone. 

Díky svým výtečným vlastnostem jako je nízká hmotnost, flexibilita a odolnosti vůči vlhkosti a světlu se alobal rychle rozšířil do potravinářského průmyslu i dalších oblastí. Jeho běžná tloušťka se uvádí mezi 0,006 mm a 0,02 mm, načež silnější varianty se uplatňují třeba v letectví a průmyslu.

V kuchyni se stal alobal nepostradatelným pomocníkem při pečení, grilování a uchovávání potravin, přestože jsou zde rizika (viz níže).

Určitě jste si všimli, že jedna strana alobalu je lesklá a druhá matná, tato odlišnost vzniká během výroby, kdy jsou dvě vrstvy válcovány najednou. I když se proslýchá, že lesklá strana lépe odráží teplo, rozdíl je bezvýznamný.

Faktory způsobující uvolnění hliníku do potravin

Příkladně výzkum z roku 2001 a 2006 přišel se zjištěním, že alobal může za jistých podmínek uvolňovat do jídla hliník, z kterého je vyroben. Jaké množství se ho dostane do potravin, záleží na několika okolnostech, jako třeba druh potravin, teplota, nebo koření.

Nebezpečné jsou například teploty nad 220 °C, takže ideálně bychom v něm neměli grilovat potraviny na přímém ohni. Dále taky kyselé potraviny jako jsou rajčata, fermentované zelí nebo různé saláty ochucené octem nebo citronovou šťávou, přispívají k uvolňování hliníku. Konec konců i koření má zásadní vliv – obezřetní bychom měli být při použití soli.

Uvedený výzkum z roku 2006 odhalil, že při vaření hovězího masa v hliníkové fólii se zvýšil obsah hliníku z 89 % na neuvěřitelných 378 %. S přicházející osvětou začala řada lidí více přemýšlet, na co alobal bude vhodné použít.

Pokud se bavíme o přípravě jídla, jako alternativu můžeme použít průhlednou fólii, pečicí papír, vakuovací sáčky nebo taky ideálně žádného z těchto pomocníků.

Na co alobal nepoužívat a co do něj nebalit?

Jak už jsme si vysvětlili, pravděpodobně rizikové je používat hliník na přímém ohni, kdy teplota je vyšší 220 °C. Pokud to čas od času uděláte, nic se nestane, nicméně z dlouhodobého hlediska si zaděláváte na zdravotní problémy. Taky nesmíme zapomenout zmínit, že alobal v žádném případě nepatří do mikrovlnky!

Na co si dát s alobalem pozor?

Dlouhodobé nebalte jakékoliv potraviny – vyberte si raději krabičky.

Uchovávání slaných a kyselých potravin – uvolňuje se do nich více hliníku, maximálně se doporučují 4 hodiny.

Mikrovlnná trouba – vytváří jiskření.

Vysoké teploty nad 220 °C – opět je zde riziko uvolňování hliníku.

Potraviny, které raději v alobalu neskladujte

Nakládané potraviny (okurky, zelí)

Citrusové plody (citrony, limetky, pomeranče)

Rajčata a rajčatové omáčky

Slané pokrmy (uzeniny, slanina, ryby v solném nálevu)

Ocet a octové zálivky

Jakmile se tedy příště budete odmotávat roli stříbrné lesklé fólie, zkuste na chvilku popřemýšlet, zda je to vůbec nutné. Ale jak už jsme si vysvětlili a schvalují to i studie – pokud jej budete používat s mírou a příležitostně, nic vám nehrozí.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...
Reklama
Reklama