Arabská kuchyně nabízí spoustu pokladů v podobě tradičních pokrmů, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu. Navíc je doslova festivalem chutí a vůní. Pokud vás láká trocha exotiky, neváhejte vyzkoušet tyto tři recepty, které vás přenesou na Blízký východ.
Falafel
Ingredience: 200 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, hrst petržele a koriandru, 1 lžička římského kmínu, 1/2 lžičky jedlé sody, sůl, pepř, olej
Na přípravu falafelu použijte nevařenou cizrnu, kterou nechte 24 hodin namočenou. Následně ji slijte a vložte do nádoby, ve které budete směs na falafel míchat. Postupně k cizrně přidejte cibuli, česnek, bylinky v podobě petržele a koriandru, půl lžičky jedlé sody a také římský kmín, který je pro arabskou kuchyni typický. Dochuťte solí a pepřem a rozmixujte na hrubší pastu.
Takto připravenou směs necháme chvíli odpočívat a poté z ní začneme tvořit menší placičky nebo kuličky. Další postup už je snadný, vkládáme jednotlivé placky do pánve s rozpáleným olejem a opékáme je dozlatova. A je hotovo. Jedná se o vynikající bezmasý pokrm, který můžete jíst buď jen tak, nebo vyzkoušet v kombinaci s hummusem, pita chlebem či zeleninou.
Kofta
Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, hrst petržele, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička římského kmínu, 1/2 lžičky skořice, sůl, pepř
Druhým pokrmem, který už tentokrát bude obsahovat maso, je kofta. Ideální je na jeho přípravu jehněčí maso, my však v tomto receptu použijeme u nás dostupnější hovězí. I tady je postup snadný, stačí v podstatě smíchat veškeré ingredience v míse a nechat chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.
Poté z této směsi tvarujeme buď kuličky, šišky, nebo placičky, případně můžeme dát i na špejle. A vybrat si vlastně můžeme i způsob přípravy. Asi nejlepší variantou je opéct kofty na grilu, dá se však využít i pánev nebo trouba, kde je pečte dozlatova. Skvěle chutnají s jogurtovým dipem a pita chlebem.
Basbousa
Ingredience: 1 hrnek hrubé krupice, 1 hrnek strouhaného kokosu, 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku cukru, 1/4 hrnku rozpuštěného másla, 1 lžička prášku do pečiva, mandlové lupínky na ozdobu Na sirup: 1 hrnek cukru, 1 hrnek vody, šťáva z půlky citronu
Krupici, kokos, půl hrnku cukru a rozpuštěné máslo smíchejte v míse s bílým jogurtem a přidejte lžičku prášku do pečiva. Z této směsi vypracujte těsto, které nalijte do vymazané formy. Ozdobte zhora mandlemi a pečte asi 30 minut na 180 °C.
Mezitím se vrhněte na přípravu sirupu. Také jeho příprava je snadná, neboť ho vaříte pouze ze tří ingrediencí, konkrétně cukru, vody a citronu. Stačí je pouze zredukovat v hrnci do potřebné sirupové konzistence. Jakmile je basbusa upečená, přelijte ji ještě horkou sirupem a nechte nasáknout. Podávejte vychlazené. Výborný moučník například ke kávě.
Zdroj foto: Pixabay