Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete si hlavu s tím, jak na to? S našimi tipy zvládnete vše uspořádat bez zbytečného plýtvání a vyhazování.

Určitě jste to také zažili. Přeplněná spíž praská ze všech stran, protože ty potraviny byly přece v akci, tak proč jich nenakoupit rovnou víc…Co na tom, že jich spoustu už ani nestihneme zkonzumovat a mezi tím projde i jejich trvanlivost. Přijde vám to líto vyhodit, tak jen otřete police od prachu a zase vše naskládáte zpět. A ve spíži nebo potravinové skříni se zatím vytváří ideální prostředí pro moly a podobný hmyz.

Vyprázdnění spíše jako základ

Když do ní nakoukneme, prohlédnete zásoby, tak zjistíme že se tu vlastně za poslední měsíce nic moc nezměnilo. Proč to tedy vše přerovnávat? Proto abychom si udělali přehled a měli udržitelný systém. Důležité je však začít, vše musí pryč. Vyklidíme všechny poličky a skříňky, potraviny vyložíme na kuchyňský pult.

V dalším kroku pořádně umyjeme prázdné poličky a skříňky. Nejdřív je vezmeme na mokro, ale hadřík prvně pořádně vyždímáme. Následně je pečlivě vysušíme čistou utěrkou. Skříňky necháme vyvětrat a vrhneme se na třídění potravin. Nezapomeneme zkontrolovat i rohy a spodní strany poliček, jestli někde nenarazíme na zámotky potravinových molů nebo jiných škůdců.

Třídění podle doby trvanlivosti

Roztříděné potraviny nám ulehčí další uspořádání ve spíži. Měli bychom se zbavit všeho, co už opravdu není poživatelné. Žluklé oříšky, mák nebo cokoliv napadené škůdci. Tyto potraviny bez lítosti odneseme do odpadků.  

Další skupinu tvoří potraviny, které ještě můžeme použít. Je-li uvedeno na obalu „minimální trvanlivost do“, znamená to, že i po uvedeném datu je můžeme konzumovat. Je to například čokoláda nebo těstoviny. Musíme mít ale jistotu, že jsou v pořádku. Takové potraviny si necháme na dobře viditelném místě, aby taky brzy neskončily v odpadu.

Do poslední skupiny zařadíme potraviny, které jsou zcela v pořádku a ještě mají nějaký čas, než jim vyprší lhůty.

Dopřejme potravinám odolný obal

Pokud si z obchodu doneseme mouku nebo těstoviny zabalené v běžném papírovém sáčku nebo krabici, pozveme moly na hostinu. Nepomůže ani celofánový obal, dokážou se totiž provrtat i skrz alobal. Proto je vhodné je přendat do sklenic nebo dóz s pevným uzávěrem.

Oblíbené jsou ty průhledné, snadněji tak můžeme kontrolovat, zda jsou potraviny bez problému. Nesmíme zapomenout ani na přidání nálepky s datem spotřeby a označením obsahu. A hlavně dobře uzavřít.

Sáčky s kořením moc v oblibě škůdci nemají. Jestli nepatříme mezi nadšence kořenek, stačí, když pytlíčky naskládáme třeba do košíčků nebo krabiček. Nyní už je to jen na nás, abychom se rozmysleli, co a kam si dáme. Dobrý tip je – napsat si seznam, co nám chybí. Třeba kdy doplnit zásobu soli nebo kmínu.

Jste příležitostné nebo nadšené pekařky/kuchařky? Promyslete umístění

Teď nám zbývá si promyslet, které potraviny nebo suroviny nejvíce využíváme, a podle toho je umístíme zpět do poliček. Pokud často pečeme pro celou rodinu koláče, dáme mouku spíš na kraj police. Jestli však jsme příležitostné pekařky párkrát do roka, uložíme mouku a cukr do zadní řady. S tímto systémem postupujeme dál.

Rozmístění potravin podle druhu – těstoviny, rýže, na pečení…

Potraviny, které už mají namále, dáme úplně dopředu na poličky. I když doba expirace je za rohem, nebo už je dokonce po datu spotřeby, jsou ještě použitelné. Mějme je proto vždy na paměti a snažme se je použít co nejdřív. Vyhneme se tak situaci, že je za pár týdnů stejně vyhodíme a omezíme tak i plýtvání.

Když už jsme vše dokončili a spíž nám zase přináší radost, zbývá ještě popřemýšlet nad vhodným odpuzovačem škůdců. Pokud nechceme utrácet za přípravky z obchodu, můžeme vyzkoušet babské rady, v podobě bobkového listu, hřebíčku, nebo skořice.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...
Reklama
Reklama