Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete si hlavu s tím, jak na to? S našimi tipy zvládnete vše uspořádat bez zbytečného plýtvání a vyhazování.

Určitě jste to také zažili. Přeplněná spíž praská ze všech stran, protože ty potraviny byly přece v akci, tak proč jich nenakoupit rovnou víc…Co na tom, že jich spoustu už ani nestihneme zkonzumovat a mezi tím projde i jejich trvanlivost. Přijde vám to líto vyhodit, tak jen otřete police od prachu a zase vše naskládáte zpět. A ve spíži nebo potravinové skříni se zatím vytváří ideální prostředí pro moly a podobný hmyz.

Vyprázdnění spíše jako základ

Když do ní nakoukneme, prohlédnete zásoby, tak zjistíme že se tu vlastně za poslední měsíce nic moc nezměnilo. Proč to tedy vše přerovnávat? Proto abychom si udělali přehled a měli udržitelný systém. Důležité je však začít, vše musí pryč. Vyklidíme všechny poličky a skříňky, potraviny vyložíme na kuchyňský pult.

V dalším kroku pořádně umyjeme prázdné poličky a skříňky. Nejdřív je vezmeme na mokro, ale hadřík prvně pořádně vyždímáme. Následně je pečlivě vysušíme čistou utěrkou. Skříňky necháme vyvětrat a vrhneme se na třídění potravin. Nezapomeneme zkontrolovat i rohy a spodní strany poliček, jestli někde nenarazíme na zámotky potravinových molů nebo jiných škůdců.

Třídění podle doby trvanlivosti

Roztříděné potraviny nám ulehčí další uspořádání ve spíži. Měli bychom se zbavit všeho, co už opravdu není poživatelné. Žluklé oříšky, mák nebo cokoliv napadené škůdci. Tyto potraviny bez lítosti odneseme do odpadků.  

Další skupinu tvoří potraviny, které ještě můžeme použít. Je-li uvedeno na obalu „minimální trvanlivost do“, znamená to, že i po uvedeném datu je můžeme konzumovat. Je to například čokoláda nebo těstoviny. Musíme mít ale jistotu, že jsou v pořádku. Takové potraviny si necháme na dobře viditelném místě, aby taky brzy neskončily v odpadu.

Do poslední skupiny zařadíme potraviny, které jsou zcela v pořádku a ještě mají nějaký čas, než jim vyprší lhůty.

Dopřejme potravinám odolný obal

Pokud si z obchodu doneseme mouku nebo těstoviny zabalené v běžném papírovém sáčku nebo krabici, pozveme moly na hostinu. Nepomůže ani celofánový obal, dokážou se totiž provrtat i skrz alobal. Proto je vhodné je přendat do sklenic nebo dóz s pevným uzávěrem.

Oblíbené jsou ty průhledné, snadněji tak můžeme kontrolovat, zda jsou potraviny bez problému. Nesmíme zapomenout ani na přidání nálepky s datem spotřeby a označením obsahu. A hlavně dobře uzavřít.

Sáčky s kořením moc v oblibě škůdci nemají. Jestli nepatříme mezi nadšence kořenek, stačí, když pytlíčky naskládáme třeba do košíčků nebo krabiček. Nyní už je to jen na nás, abychom se rozmysleli, co a kam si dáme. Dobrý tip je – napsat si seznam, co nám chybí. Třeba kdy doplnit zásobu soli nebo kmínu.

Jste příležitostné nebo nadšené pekařky/kuchařky? Promyslete umístění

Teď nám zbývá si promyslet, které potraviny nebo suroviny nejvíce využíváme, a podle toho je umístíme zpět do poliček. Pokud často pečeme pro celou rodinu koláče, dáme mouku spíš na kraj police. Jestli však jsme příležitostné pekařky párkrát do roka, uložíme mouku a cukr do zadní řady. S tímto systémem postupujeme dál.

Rozmístění potravin podle druhu – těstoviny, rýže, na pečení…

Potraviny, které už mají namále, dáme úplně dopředu na poličky. I když doba expirace je za rohem, nebo už je dokonce po datu spotřeby, jsou ještě použitelné. Mějme je proto vždy na paměti a snažme se je použít co nejdřív. Vyhneme se tak situaci, že je za pár týdnů stejně vyhodíme a omezíme tak i plýtvání.

Když už jsme vše dokončili a spíž nám zase přináší radost, zbývá ještě popřemýšlet nad vhodným odpuzovačem škůdců. Pokud nechceme utrácet za přípravky z obchodu, můžeme vyzkoušet babské rady, v podobě bobkového listu, hřebíčku, nebo skořice.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...

Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti...

Herečka Dana Morávková prozradila, kde by chtěla jednou žít. Matala jí učarovala

Oblíbená herečka Dana Morávková se zakoukala do kouzelného městečka Matala na Krétě. Tvrdí, že jednou by tam chtěla natrvalo zakotvit. Středomořský sen Dany Morávkové Sympatická herečka...

Jak zpomalit stárnutí až o 9 let? Odpověď je jednodušší, než čekáte

Stárnutí nemine nikoho, ale ne každý ví, že jeho tempo máme částečně ve vlastních rukou. Vědecké studie totiž ukazují, že biologické stárnutí lze zpomalit...

Nejočekávanější událost podzimní beauty scény je tady! Soutěžte o vstupenky!

Podzim bude opět patřit kráse, inspiraci a novinkám. Veletrh FOR BEAUTY se uskuteční 24. a 25. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a nabídne to nejlepší ze světa kosmetiky,...

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3