Čaj je jedním z nápojů, který má velkou popularitu jak u dospělých, tak i u dětí. Pít ho ale nemusíme pouze teplý. Pokud je slunečné počasí a teplota se vyšplhá nahoru, může vám na zchlazení skvěle zafungovat ledový čaj. Všichni asi známe jeho verzi z nabídek supermarketů, my se však podíváme na to, jak si ho můžete připravit doma bez zbytečných přísad. A nabízíme hned tři varianty, které zvládne s trochou píle každý.
Citrusový černý čaj
Ingredience: 2 sáčky černého čaje, 1 litr vody, 1 pomeranč, 1/2 citronu, 1 lžíce medu, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, led
Začneme asi tou největší klasikou, kterou je černý čaj. Uvařte si litr vody, do kterého následně vložte sáčky s čajem. V té chvílí nastává ten nejzdlouhavější proces, při kterém musí čaj vychladnout.
Pak už to jde ale velmi rychle. Do nádoby s čajem přidejte šťávu z půlky citronu a půlky pomeranče. Druhou půlku pomeranče si nakrájejte na tenčí plátky a přidejte do čaje. Přidejte snítku čerstvého rozmarýnu, který se k černému čaji skvěle hodí a dolaďte chuť medem. Jeho množství je samozřejmě na vás, ale mě se osvědčila na toto množství jedna lžíce. Pořádně promíchejte, nechte alespoň na půl hodiny vychladit v lednici a těsně před podáváním nezapomeňte na led.
Zelený čaj s okurkou a mátou
Ingredience: 2 sáčky zeleného čaje, 1 litr vody, 1/2 salátové okurky, lístky čerstvé máty, šťáva z 1 limetky, 1 lžička medu, led
I v tomto případě nemůžeme začít jinak, než uvařit vodu a nechat v ní vyluhovat čaj, tentokrát zelený. Jakmile je čaj dostatečný studený, nakrájíme okurku na tenké plátky a přidáme do čaje. Pokud byste chtěli nechat okurku v čaji vyniknout ještě více, stačí ji nastrouhat a nápoj posléze scedit.
Po okurce přichází na řadu limetková šťáva a lístky máty. Následně už nezbývá nic jiného, než čaj dosladit medem. I tady je množství v podstatě na každém, ale nemělo by se zapomínat, že má nápoj především osvěžit, takže není na místě mít čaj přeslazený. Takto připravený drink dejte minimálně na půl hodiny do lednice a před podáváním ještě přidejte kostky ledu.
Ovocný rooibos s malinami a vanilkou
Ingredience: 2 sáčky rooibosu (nebo cca 2 lžičky sypaného), 1 litr vody, 1 hrst čerstvých malin, několik kapek přírodní vanilkové esence, 1 lžička třtinového cukru, led
Třetí varianta bude trochu exotičtější, neboť rooibos má největší popularitu v Jižní Africe. I tady si samozřejmě musíme jako první rooibos uvařit a nechat ho dobře vychladnout. Společně s tím si rozmačkejte maliny, aby pustily šťávu, vložte rovnoměrně do nádoby na led, zalijte vodou a nechte zamrazit.
Když je nápoj studený, ochutíme ho pár kapkami vanilkové esence, cukrem a ledem ochuceným malinami. Čaj máme hotový a pro dokončení ho musíme opět nechat trochu uležet v lednici.
Zdroj foto: Pixabay