Ačkoliv nám letos zatím počasí příliš nevychází, léto má spoustu z nás spojené s pikniky. Ať už se chystáš do parku s kamarádkami, na výlet s dětmi nebo jen tak na deku s knihou, jídlo k tomu prostě patří. Jenže ne každý pokrm se dá bez obav zabalit do košíku a vzít ven. Proto jsme pro vás vybrali tři osvědčené tipy, které vám zpříjemní pohodové posezení.
Slaný koláč se špenátem a fetou
Ingredience: 1 balení listového těsta, 200 g čerstvého špenátu, 150 g sýru feta, 2 vejce, 100 ml smetany 33%, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, olivový olej
Kombinace špenátu a sýru feta se k sobě dokonale hodí, o čemž se můžete přesvědčit u tohoto koláče. Jak na něj? Není to vůbec těžké. Těsto si položte na plech, propíchejte ho vidličkou a dejte ho na 10 minut při 180 °C předpéct.
Mezitím si na pánvi s trochou olivového oleje zpěňtě česnek a po krátké chvíli zarestujte špenát. Dávejte pozor, protože špenát pouští hodně vody a pokud byste ho na pánvi nechali delší dobu, nemuselo by vám z něj zbýt téměř nic.
Následně nechte špenát zchladnout a posléze ho smíchejte s vejci, smetanou a rozdrobeným sýrem feta. Směs osolte, opepřete a přidejte i špetku muškátového oříšku. Ochucenou hmotu nalijte na těsto a dopečte v troubě opět při 180 °C dozlatova. Koláč pak nechte úplně vychladnout a nakrájejte si ho na jednoporce, aby byl dobře skladný a mohli jste si ho vzít s sebou na piknik.
Těstovinový salát
Ingredience: 250 g těstovin, 100 g cherry rajčátek, 2 lžíce bazalkového pesta, hrst rukoly, parmazán na posypání, olivový olej, sůl, pepř
I těstovinový salát je velmi snadný. Samozřejmě se neobejdeme bez těstovin, které si uvařte v osolené vodě al dente. Ideální jsou například penne. Nechte je vychladnout a následně k nim přidejte pesto, nakrájená cherry rajčata, rukolu a promíchejte.
A už zbývá jen dochutit, takže salát osolte, opepřete a nezapomeňte zakápnou olivovým olejem. Těsně předtím, než vyrazíte na piknik, ještě salát zasypte nastrouhaným parmazánem. Tenhle salát chutná za studena výborně a hlavně vydrží i delší cestu.
Domácí wrapy
Ingredience: 2–3 tortilly, 200 g kuřecích prsou, 1 lžička olivového oleje, mletá sladká paprika, sůl, pepř, listový salát, paprika na plátky, bílý jogurt, česnek, citronová šťáva
Kuřecí maso si nejprve nakrájejte na nudličky a poté ho jednoduše namarinujte. Osolte, opepřete, posypejte sladkou mletou paprikou, zakápněte olivovým olejem a propracujte rukama, aby bylo koření na mase rovnoměrně rozložené.
Na rozpálenou pánev dejte ještě pár kapek olivového oleje a maso zprudka opečte. Poté ho vyndejte a nechte odpočinout. A v této chvíli přichází ideální čas udělat si dip. I ten je velmi snadný, stačí pouze smíchat bílý jogurt s citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Množství si vylaďte dle své chuti, a zapomeňte na trochu soli a pepře.
A můžeme se vrhnout na plnění tortill. Jako první dejte na tortillu salát a nakrájené proužky papriky. Následujte maso a takto připravenou náplň přelijte dipem. Tortilly si poté zabalte do alobalu a máte skvělou svačinku.
Zdroj foto: Pixabay