Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže a trocha trpělivosti. Připravili jsme si pro vás tři verze tohoto pokrmu, u kterých věříme, že vás nezklamou.

Houbové rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 250 g čerstvých žampionů nebo lesních hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej sůl, pepř, petrželová nať

Houbové rizoto je naprosto exkluzivní záležitost. Jak na něj? Na pánvi rozehřejte olej a posléze přidejte kostku másla, které se vám díky oleji nepřepálí. Na tuku zpěňte cibuli a česnek, a poté vložte do základu nakrájené houby. Ty restujeme ideálně dozlatova, což vyžaduje někdy trpělivost. Během této chvíle můžeme osolit a opepřit.

Poté vmícháme rýži, u které potřebujeme, aby každé zrnko prošlo tukem. Následně podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit a za stálého míchání podléváme vývarem, dokud není rýže měkká. Na závěr si rizoto vytuníme přimícháním parmazánu, kostky másla a petrželové nati.

Milánské rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml hovězího vývaru, špetka šafránu, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej, sůl, pepř

Milánské rizoto, to je klasika všech klasik. Začátek je stejný – na oleji a másle zpěníme cibuli, ke které přidáme rýži a krátce, avšak důkladně zarestujeme. V této fázi podlijeme základ vínem a jakmile se odpaří, začněte opět postupně přilévat horký vývar. Hlavně je důležité rizoto stále míchat.

Když se vaření blíží ke konci a rýže se blíží požadovanému stavu al dente, přidáme rozpuštěný šafrán, který rizotu dodá nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Rizoto pak ještě zjemníme máslem a zasypeme parmazánem. Jednoduché, ale naprosto luxusní.

Rizoto s lososem a koprem

Ingredience: 300 g rýže arborio, 200 g čerstvého lososa, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml rybího nebo zeleninového vývaru, čerstvý kopr, olivový olej, máslo sůl, pepř, citronová šťáva

Rizoto s lososem je další famózní recept, který musí zejména milovníci ryb vyzkoušet. Rybu si nejprve nakrájíme na kousky, které krátce opečeme na hluboké pánvi s olivovým olejem. Lososa si z pánve vytáhneme, na výpek dám kostku másla a zpěníme na něm cibuli. Poté i tady vmícháme rýži, kterou po zarestování zalijeme vínem. Když se alkohol odpaří, přiléváme postupně vývar.

Než je rýže jak má být a blížíme se k zdárnému konci, přidáme lososa a necháme krátce provařit. Je to důležité z toho důvodu, aby zůstal šťavnatý. Na závěr už jen opět zapracujeme máslo, zakápneme trochou citronové šťávy a nemůže chybět ani nasekaný kopr.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3