Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže a trocha trpělivosti. Připravili jsme si pro vás tři verze tohoto pokrmu, u kterých věříme, že vás nezklamou.

Houbové rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 250 g čerstvých žampionů nebo lesních hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej sůl, pepř, petrželová nať

Houbové rizoto je naprosto exkluzivní záležitost. Jak na něj? Na pánvi rozehřejte olej a posléze přidejte kostku másla, které se vám díky oleji nepřepálí. Na tuku zpěňte cibuli a česnek, a poté vložte do základu nakrájené houby. Ty restujeme ideálně dozlatova, což vyžaduje někdy trpělivost. Během této chvíle můžeme osolit a opepřit.

Poté vmícháme rýži, u které potřebujeme, aby každé zrnko prošlo tukem. Následně podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit a za stálého míchání podléváme vývarem, dokud není rýže měkká. Na závěr si rizoto vytuníme přimícháním parmazánu, kostky másla a petrželové nati.

Milánské rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml hovězího vývaru, špetka šafránu, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej, sůl, pepř

Milánské rizoto, to je klasika všech klasik. Začátek je stejný – na oleji a másle zpěníme cibuli, ke které přidáme rýži a krátce, avšak důkladně zarestujeme. V této fázi podlijeme základ vínem a jakmile se odpaří, začněte opět postupně přilévat horký vývar. Hlavně je důležité rizoto stále míchat.

Když se vaření blíží ke konci a rýže se blíží požadovanému stavu al dente, přidáme rozpuštěný šafrán, který rizotu dodá nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Rizoto pak ještě zjemníme máslem a zasypeme parmazánem. Jednoduché, ale naprosto luxusní.

Rizoto s lososem a koprem

Ingredience: 300 g rýže arborio, 200 g čerstvého lososa, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml rybího nebo zeleninového vývaru, čerstvý kopr, olivový olej, máslo sůl, pepř, citronová šťáva

Rizoto s lososem je další famózní recept, který musí zejména milovníci ryb vyzkoušet. Rybu si nejprve nakrájíme na kousky, které krátce opečeme na hluboké pánvi s olivovým olejem. Lososa si z pánve vytáhneme, na výpek dám kostku másla a zpěníme na něm cibuli. Poté i tady vmícháme rýži, kterou po zarestování zalijeme vínem. Když se alkohol odpaří, přiléváme postupně vývar.

Než je rýže jak má být a blížíme se k zdárnému konci, přidáme lososa a necháme krátce provařit. Je to důležité z toho důvodu, aby zůstal šťavnatý. Na závěr už jen opět zapracujeme máslo, zakápneme trochou citronové šťávy a nemůže chybět ani nasekaný kopr.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Když sebevědomí působí nafoukaně: Tato gesta z vás dělají aroganta, i když to nemyslíte zle

Sebevědomí je skvělá věc – dodává vám jistotu, pomáhá prosadit se a otevírá dveře. Ale mezi zdravým sebevědomím a domýšlivostí je ve skutečnosti tenká...

Lékaři varují před chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou neodhalí rentgen

Projevuje se nenápadně... únavou, zadýcháváním či přetrvávajícím kašlem. Ačkoliv její výskyt v Česku stoupá, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) zůstává dlouho skryta, jelikož ji...

Poslechněte si: žhavé audioknižní novinky do chladných dní

Kromě deštivého počasí a brzkého stmívání přináší podzim i lákavé záležitosti. Pestrá jako barevné listí je nabídka audioknih, které právě vychází, aby vám nadcházející...

SCANquilt – krása a pohodlí do vašeho domova

Podzim už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se příroda halí do teplých odstínů oranžové, červené a zlaté a přináší klidnou, hřejivou atmosféru. Vneste...

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...

Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti...

Herečka Dana Morávková prozradila, kde by chtěla jednou žít. Matala jí učarovala

Oblíbená herečka Dana Morávková se zakoukala do kouzelného městečka Matala na Krétě. Tvrdí, že jednou by tam chtěla natrvalo zakotvit. Středomořský sen Dany Morávkové Sympatická herečka...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3