Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo sice plné cukru, ale děti ho milovaly a dospělí jím rádi pohostili návštěvy. Dnes už je v obchodech tolik druhů bonbonů, že se mezi nimi ztrácí, ale přesto začíná mít na trhu opět své místo. A dobrou zprávou je, že si ho můžete vyrobit i doma.
Sladká vzpomínka na 60. léta
Citrusové želé se začalo vyrábět už v šedesátých letech ve Velimi, kde tehdy vznikaly snad všechny možné želatinové a gumové cukrovinky. Právě tam se objevily i legendární žvýkačky Pedro. Želé mělo podobu kousků citronu nebo pomeranče a okamžitě si získalo oblibu – nejen kvůli chuti, ale i právě díky svému vzhledu.
Náhražka nedostatkových citrusů
Kdo tu dobu pamatuje, ví, že exotické ovoce bylo vzácnost. Mandarinky a pomeranče se sháněly těžko, a právě proto přišlo na řadu želé – barevné, sladké a aspoň vzdáleně připomínající opravdové citrusy. Děti tak dostaly kousek „ovoce“ i v době, kdy se na pultech neobjevovalo.
Sladkost, která nebyla zrovna zdravá
O zdravé výživě se v souvislosti s tímto želé mluvit nedá. Bylo doslova obalené vrstvou cukru, což ale nikomu tehdy nevadilo – naopak, dětem se na něm líbilo právě to, že křupalo pod zuby. Prodávalo se v papírových krabičkách, pečlivě vyskládané za sebou a překryté voskovým papírem. I díky tomu působilo slavnostně, a tak se často podávalo hostům jako rychlý dezert.
Citron, pomeranč a mandarinka – někdy i s čokoládou
Nejčastější příchutě byly citronová, pomerančová a mandarinková. Někdy se dalo koupit i balení, kde byly všechny pohromadě. Pro opravdové mlsouny existovala ještě varianta máčená v čokoládě, která byla považovaná za luxusní.
Recept na domácí citrusové želé
Pokud chcete tenhle kousek dětství oživit, zvládnete to i bez továrny. Stačí pár surovin a trocha trpělivosti.
Ingredience: 250 ml čerstvé pomerančové šťávy, 3 plátky želatiny, cukr nebo med podle chuti
Želatinové plátky nalámejte a nechte je změknout ve vodě. Vymačkejte šťávu z pomerančů, případně ponechte i trochu dužiny. Doslaďte podle chuti. Změklou želatinu nechte rozpustit ve vodní lázni. Pomalu k ní přilijte pomerančovou šťávu a míchejte, dokud se vše nespojí. Takto vzniklou směs nalijte do formiček nebo do misky. Po vychladnutí ji dejte na několik hodin do lednice, dokud neztuhne. Poté už stačí jen vyklopit a nakrájet na kousky.
Malý tip na závěr
Pokud chcete docílit vzhledu jako za starých časů, obalte hotové kousky v krystalovém cukru. Budou vypadat přesně tak, jak si je pamatujete – a možná se vám u prvního sousta vybaví i vůně dětství.
Zdroj foto: Pixabay