Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo sice plné cukru, ale děti ho milovaly a dospělí jím rádi pohostili návštěvy. Dnes už je v obchodech tolik druhů bonbonů, že se mezi nimi ztrácí, ale přesto začíná mít na trhu opět své místo. A dobrou zprávou je, že si ho můžete vyrobit i doma.

Sladká vzpomínka na 60. léta

Citrusové želé se začalo vyrábět už v šedesátých letech ve Velimi, kde tehdy vznikaly snad všechny možné želatinové a gumové cukrovinky. Právě tam se objevily i legendární žvýkačky Pedro. Želé mělo podobu kousků citronu nebo pomeranče a okamžitě si získalo oblibu – nejen kvůli chuti, ale i právě díky svému vzhledu.

Náhražka nedostatkových citrusů

Kdo tu dobu pamatuje, ví, že exotické ovoce bylo vzácnost. Mandarinky a pomeranče se sháněly těžko, a právě proto přišlo na řadu želé – barevné, sladké a aspoň vzdáleně připomínající opravdové citrusy. Děti tak dostaly kousek „ovoce“ i v době, kdy se na pultech neobjevovalo.

Sladkost, která nebyla zrovna zdravá

O zdravé výživě se v souvislosti s tímto želé mluvit nedá. Bylo doslova obalené vrstvou cukru, což ale nikomu tehdy nevadilo – naopak, dětem se na něm líbilo právě to, že křupalo pod zuby. Prodávalo se v papírových krabičkách, pečlivě vyskládané za sebou a překryté voskovým papírem. I díky tomu působilo slavnostně, a tak se často podávalo hostům jako rychlý dezert.

Citron, pomeranč a mandarinka – někdy i s čokoládou

Nejčastější příchutě byly citronová, pomerančová a mandarinková. Někdy se dalo koupit i balení, kde byly všechny pohromadě. Pro opravdové mlsouny existovala ještě varianta máčená v čokoládě, která byla považovaná za luxusní.

Recept na domácí citrusové želé

Pokud chcete tenhle kousek dětství oživit, zvládnete to i bez továrny. Stačí pár surovin a trocha trpělivosti.

Ingredience: 250 ml čerstvé pomerančové šťávy, 3 plátky želatiny, cukr nebo med podle chuti

Želatinové plátky nalámejte a nechte je změknout ve vodě. Vymačkejte šťávu z pomerančů, případně ponechte i trochu dužiny. Doslaďte podle chuti. Změklou želatinu nechte rozpustit ve vodní lázni. Pomalu k ní přilijte pomerančovou šťávu a míchejte, dokud se vše nespojí. Takto vzniklou směs nalijte do formiček nebo do misky. Po vychladnutí ji dejte na několik hodin do lednice, dokud neztuhne. Poté už stačí jen vyklopit a nakrájet na kousky.

Malý tip na závěr

Pokud chcete docílit vzhledu jako za starých časů, obalte hotové kousky v krystalovém cukru. Budou vypadat přesně tak, jak si je pamatujete – a možná se vám u prvního sousta vybaví i vůně dětství.

Zdroj foto: Pixabay



Reklama

Doporučujeme

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...

Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti...

Herečka Dana Morávková prozradila, kde by chtěla jednou žít. Matala jí učarovala

Oblíbená herečka Dana Morávková se zakoukala do kouzelného městečka Matala na Krétě. Tvrdí, že jednou by tam chtěla natrvalo zakotvit. Středomořský sen Dany Morávkové Sympatická herečka...

Jak zpomalit stárnutí až o 9 let? Odpověď je jednodušší, než čekáte

Stárnutí nemine nikoho, ale ne každý ví, že jeho tempo máme částečně ve vlastních rukou. Vědecké studie totiž ukazují, že biologické stárnutí lze zpomalit...

Nejočekávanější událost podzimní beauty scény je tady! Soutěžte o vstupenky!

Podzim bude opět patřit kráse, inspiraci a novinkám. Veletrh FOR BEAUTY se uskuteční 24. a 25. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a nabídne to nejlepší ze světa kosmetiky,...

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3