Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin a mikrovlnka. Za dvě minuty máte na stole vláčnou a nadýchanou buchtu, která chutná, jako byste ji pekli mnohem déle.
Kouzlo hrníčkových dezertů
Hrníčkové buchty se staly hitem moderní domácí kuchyně. Všechno totiž smícháte přímo v hrnku, ve kterém se dezert i připravuje. Minimální nádobí, maximální efekt a výsledek stojí za to. A když se vám někdy sladká varianta omrzí, můžete hrníček naplnit třeba šunkou a sýrem a připravit si rychlou slanou svačinu.
Jak to funguje?
Možná vás překvapí, že mikrovlnka dokáže „upéct“ buchtu za minutu a půl. Děje se to díky tomu, že mikrovlny rychle zahřejí tekuté složky, prášek do pečiva udělá svou práci a těsto krásně nabyde. Vejce s moukou se postarají o to, že buchta drží pohromadě.
Důležité je jen pohlídat dobu přípravy. Ideální výkon je 800–1000 W po dobu 1 až 2 minut. Když ji necháte v mikrovlnce příliš dlouho, bude buchta suchá nebo gumová. Proto je lepší péct kratší dobu a v případě potřeby pár vteřin přidat.
Co budete potřebovat na 1 hrnek
Ingredience: 30 g tvarohu, 1 vejce, 30 g hladké mouky, 10 g cukru, 5 g kypřicího prášku, 10 g kakaa, kousek ovoce na ozdobení
Začněte tím, že si do hrníčku rozklepněte vejce. Následně k němu přidejte tvaroh a dobře zamíchejte. K tvarohu s vejcem pak přisypejte mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek. Důležité pak je v hrnku všechno dobře promíchat.
A teď už k samotné přípravě v mikrovlnce. Hrnek zde vložíme na 1 minutu a 40 vteřin a po uplynutí této doby máme hotovo. Buchtu poté už zbývá jen vyklopit, což jde velmi snadno. Před servírováním ještě necháme krátce vychladnout a pak už zdobíme ovocem podle libosti. Recept z díly Ládi Hrušky je tak kompletní.
Tip navíc
Pokud sladké zrovna nemusíte, zkuste si takto připravit slanou variantu – třeba se špenátem, šunkou a sýrem. Rychlá večeře nebo svačina je hned na světě.
Zdroj foto: Pixabay