Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme v honbě za přirozenou vitalitou, imunitou a duševní pohodou. Představujeme šest druhů, jež si zaslouží místo ve vaší spíži.
Základní pilíře pro každý den
Na pomyslném trůnu moderní zdravé výživy sedí semínka chia a lněná. Drobná perleťová zrnka chia jsou mimořádně bohatá na vlákninu a hořčík, přičemž díky obsahu omega-3 mastných kyselin prospívají srdci i mozku. Excelují v ranních kaších či pudincích, kde po nabobtnání vytvoří příjemnou gelovou strukturu.
Lněná semínka jsou zase malým pokladem, jenž působí protizánětlivě a podporuje hormonální rovnováhu, zejména u žen. Tělo je však dokáže nejlépe využít v čerstvě namleté podobě. Takto upravená se skvěle hodí do jogurtů, salátů či domácích pomazánek.
Dary dávných civilizací
Některá semínka nás spojují s moudrostí dávných kultur. Příkladem je amarant, „zrno bohů“ starých Aztéků. Tato přirozeně bezlepková pseudoobilnina je bohatá na vlákninu a minerály, posiluje trávení a podporuje zdravý spánek. Lze jej vařit podobně jako rýži, případně z něj vytvořit zdravé sladké tyčinky.
Podobně uctívaný je i černý kmín, jemuž se v arabských zemích přezdívá „semeno požehnání“. Jeho specifická, kořeněná chuť skvěle doplní pečenou zeleninu či domácí chléb a jeho obsah tříslovin a vitamínů podporuje imunitní systém.
Chutní strážci imunity
Mezi semínka s výraznou chutí a zdravotními benefity patří bezesporu ta dýňová a hořčičná. Zelené zlato v podobě dýňových semínek je napěchováno zinkem, klíčovým prvkem pro imunitu, zdravou pokožku a vlasy. Lehce opražená na suché pánvi dodají salátům či polévkám neodolatelnou chuť a křupavost. Hořčičná semínka zase obsahují selen a mangan, podporují metabolismus a v podobě dijonské hořčice ozvláštní jakoukoli zálivku či marinádu.
Malý rituál s velkým dopadem
Zařadit semínka do jídelníčku nevyžaduje žádné složité přípravy. Stačí mít po ruce uzavřenou dózu a každý den si jimi posypat alespoň jedno jídlo. Aby si uchovala svou sílu, skladujte je v suchu a chladu; lněná a chia semínka ideálně v lednici. Tato drobná zrnka do našeho uspěchaného života vrací to, co často postrádáme… přírodní energii a pocit návratu k jednoduchosti, která odjakživa funguje.
Zdroj foto: Pixabay