Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

Sdílet článek

Reklama
Reklama

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro mnohé je to tradice, zážitek a často i nostalgická záležitost. Pokud si chcete chuť uzených dobrot užít naplno, poradíme vám, jak vybrat novou udírnu a připravit ji na sezónu.

Domácí uzení zažívá svůj velký návrat, jeho tradice je totiž v Česku silně zakořeněná. Je to oblíbený způsob, jak upravovat maso, sýry, zeleninu i ořechy. „Uzení je i způsob konzervace pomocí kouře, který přitom může být studený, teplý nebo horký. Díky kouři získává potravina specifickou chuť, zároveň se však prodlužuje doba její trvanlivosti, takže ji lze uchovávat i v prostorách bez chlazení,“ přibližuje Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Studeným kouřem do 30 °C se udí 24 až 72 hodin. Hodí se na lososa a některé druhy salámů a klobás. Teplý kouř do 70 °C si žádá délku uzení 8 až 10 hodin v závislosti na velikosti uzených kusů. Je ideální pro klasické české dobroty jako krkovice, bůček, kachní či husí prsa, ryby, klobásy a salámy. Horkým kouřem do 100 °C se udí 2 až 5 hodin potraviny určené k přímé konzumaci, nikoliv ke konzervování. Hodí se pro kuřecí a krůtí maso.

V mnoha z nás panuje přesvědčení, že na uzení je určena udírna a na grilování gril. Některé elektrické udírny ale umí tepelně upravovat i při vyšších teplotách až kolem 150 °C a existují i grily, které udrží naopak nízké teploty ideální pro uzení. „Základem procesu uzení není ani tak druh či tvar zařízení, jako spíš schopnost generovat uvnitř kouř a udržet požadovanou teplotu,“ vysvětluje Tomáš Dytrych.

Promyslete objem

Zvažte dvě otázky – jak velké má být zařízení na uzení a jak moc často budete udit. Z hlediska velikosti jsou na trhu modely od pár až po desítky kilogramů surovin. „Jestli chcete udit několikrát ročně pro sebe a blízké, investujte do nízkokapacitní udírny třeba pro 5 kg potravin, abyste naplno využili její potenciál. Jinak budete zbytečně vytápět nevyužitý prostor. Díky kompaktním rozměrům bude snazší ji převézt z místa na místo,“ říká odborník.

Tradice vs. komfort

Preference a volný prostor napoví, zda vybrat udírnu zděnou, dřevěnou nebo plechovou. Výhodou zděných udíren je velký objem, který pojmou. Nevýhodou je delší doba roztápění a zvýšené riziko dehtování. Tradiční jsou dřevěné udírny vytápěné dřevem, které dají potravinám typickou chuť a kouřové aroma. Nevýhodou jsou vyšší nároky na prostory a problémy s uskladněním – ty objemnější se nedají převážet. Zároveň si topení dřevem žádá neustálou přítomnost u udírny. Populární jsou stále i plechové udírny vytápěné pouze doutnajícími pilinami nebo topným tělesem, hlavně díky nízké pořizovací ceně, velice snadné údržbě a mobilitě, jednoduše se totiž dají přesunout do auta, na chatu či do kempu.

Udírny podle způsobu vytápění

Vedle klasických udíren existují další typy – automatické elektrické, plynové a peletové. „Pokud chcete mít uzení plně pod kontrolou, doporučuji elektrickou udírnu s digitálním ovládáním, kde snadno nastavíte teplotu a termostat ji bude udržovat. Pokud vám výsledek bude chutnat, dá se dobře a jednoduše stejný postup opakovat i příště,“ radí Tomáš Dytrych.

Automatické elektrické udírny jsou vyrobeny z plechu, většinou s izolací ve stěnách a snadno se ovládají. Stačí jen nastavit požadovanou teplotu a topná spirála uvnitř udicí komory už se o vše postará. Jejich výhodou je to, že palivo pouze doutná, ale nehoří. Uzené dobroty mají jemnou chuť a maso má krásně načervenalou barvu. Vybrané modely dokážou připravit i barbecue při teplotách do 140 °C. Digitální provedení je dražší, ale automaticky reguluje teplotu. Některé modely lze na dálku ovládat pomocí aplikace v telefonu. Analogové varianty jsou levnější, ale náročnější na obsluhu. Teplotu regulují pouze na vyšší, nebo nižší.

Velice oblíbené jsou u nás automatické dřevěné udírny s elektrickým topným tělesem a generátorem kouře, tzv. dýmboxem. Snoubí v sobě tradiční vzhled s moderním, pohodlným ovládáním. Díky pevné konstrukci se snadno přemísťují, výborně izolují teplo a jsou vybaveny přesným termostatem, který udržuje stálou teplotu po celou dobu uzení. Zvládnou přípravu jak studeným, tak horkým kouřem.

Plynové udírny umožňují uzení na způsob BBQ (barbecue) při teplotách mezi 100 a 160 °C. Obsluhují se jako analogové elektrické udírny, jelikož nemají automatický regulátor vnitřní teploty. „U plynových udíren je potřeba zkontrolovat dostatečné množství plynu v láhvi. Klíčové je však průběžné sledování teploty v udírně a s tím pomáhají termosondy s dálkovým přenosem údajů do telefonu,“ doporučuje Tomáš Dytrych.

Peletové udírny s plechovou konstrukcí umožňují přípravu barbecue při teplotách nad 100 °C, ne všechny ale dokáží udržovat teplotu mezi 70 a 80 °C, tolik využívanou k uzení u nás. Připomínají vlastně „hybrida“ mezi udírnou a grilem. Lepší modely bývají opatřeny digitálním ovladačem pro pohodlné nastavení teploty a doby přípravy. Levnější mají pouze ovladače na nízkou, střední a vysokou teplotu. Pokud budete chtít udit při nižších teplotách kolem 70 °C, informujte se pečlivě u prodejce, zda to opravdu peletová udírna zvládne.

Udržujte udírnu v dobré kondici

Než do nové udírny vložíte suroviny, nejprve ji vypalte a proveďte zkušební provoz. Z výroby může nést zbytky mastnoty a prachu, proto ji nejprve rozpalte na vyšší teplotu a nechte několik desítek minut vyhřát. Po každém uzení vysypte popel a vylijte odkapávací misku. Omyjte rošty i háky, zkontrolujte těsnění, zavírání dvířek, komín i přívod paliva. Pokud udíte pravidelně, zkontrolujte všechna těsnění a přívody. Komín a trubky u dřevěné udírny s topeništěm vyčistěte po uzení kartáčem či štětkou.

Při hloubkové údržbě plechové elektrické udírny ji předehřejte na přibližně 40 °C, dovnitř dejte misku s vodou, pára pomůže rozpustit usazeniny. Pak ji vypněte a stěny stírejte hadříkem s teplou vodou a saponátem. Na odolné nečistoty použijte speciální čisticí sprej. Vyvarujte se drátěnek a agresivních prostředků, které by narušily povrch. Pokud udírnu delší dobu nevyužíváte, očistěte ji, vysušte, zakryjte prodyšnou plachtou a uložte na suché a dobře větrané místo. „Po každém čtvrtém nebo pátém uzení proveďte větší údržbu. Taková frekvence zaručí, že po sezóně nebudete drhnout udírnu dlouhé hodiny, ale postačí běžné čištění,“ doporučuje Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Veďte si uzenářský deník

Uzení se nejlépe učí praxí, proto se vyplatí vést si uzenářský deník. „Zapisujte si typ paliva, teplotu, dobu uzení a výsledek. Snadno tak přijdete na vlastní ideální kombinaci a z každého dalšího uzení uděláte opravdový gurmánský zážitek,“ uzavírá Tomáš Dytrych.

Reklama

Doporučujeme

Údolím vodopádů: Naučná stezka Bílá Opava

Naučnou stezku Bílá Opava nalezneme v pohoří Hrubý Jeseník, v srdci chráněné krajinné oblasti. Stezka začíná v lázeňském městě Karlově Studánce (760 m n....

Nelítostná bitva o dům: Katy Perry porazila u soudu nemocného důchodce

Je to konec jedné dlouhé a ošklivé bitvy, která vrhá stín na nablýskaný svět Hollywoodu. Katy Perry si může mnout ruce, neboť soudce rozhodl...

J.Cat Beauty: dostupná a hravá dekorativní kosmetika z Los Angeles

J.Cat Beauty je americká značka dekorativní kosmetiky z Los Angeles, která si získala fanoušky po celém světě díky svému hravému, výraznému a cenově dostupnému...

Hvězdy vašich Vánoc

Želatinky Liftea Colagenova® Gummies pečují o vaši krásu ve dne v noci – navíc skvěle chutnají Tohle mlsání si rozhodně vyčítat nebudete. Želatinky s příjemnou chutí jahod...

Most: Od uhelné pánve k turistické renesanci

Jméno města Most v severozápadních Čechách je historicky spojeno s bezpočtem mostů a brodů, které bylo nutné překonat přes močály, které se v oblasti...

Nikdy to nepolykejte. Při čištění zubů děláte chybu, která vás stojí zdraví

Zní to až podezřele snadno, avšak výsledky hovoří jasnou řečí. Obyčejná lžíce oleje, kterou najdete v kuchyni, dokáže s vaším chrupem divy, pokud jí...

Jak správně postupovat, pokud najdete své auto poškozené na parkovišti?

V předvánočním shonu často parkoviště u nákupních center praskají ve švech. Není výjimkou, že se po návratu ke svému vozu můžete setkat s odřeninou,...

Z Nymburka do Poděbrad: Zimní procházka podél Labe až k soutoku

Krásný výlet nabízí stezka vedoucí z Nymburka do Poděbrad, případně až na soutok Labe s Vltavou. Cesta vede po příjemné asfaltové stezce, z jedné...

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3