Víkendové pečení: Kynuté buchty pro vegany

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kynuté buchty

Co budete potřebovat?

2 hrnky hladké mouky
½ hrnku třtinového cukru + jeden vanilkový cukr
½ hrnku rostlinného mléka (doporučuji ovesné nebo sojové)
špetka soli
špetka kurkumy na barvu
½ osminky rostlinného másla (Bio Alsan, rozhodně se nehodí kokosový olej např. )
3 dkg droždí
citronová kůra z jednoho citronu
¾ rozmixovaného oloupaného jablka
vegan máslo na potření před pečením a na potření horkých buchet lžíce vegan másla a dvě lžíce Tuzemáku

 

Maková náplň: 100 g mletého máku, 40g třtinového cukru, skořice, 130 ml rostlinného mléka

Povidlová náplň: povidla, skořice

„Tvarohová náplň“: natural bílé tofu, citronová kůra, rostlinné mléko na rozředění, vanilkový cukr, Tuzemák

 

A jdeme na to 🙂

Nejdříve si připravíme kvásek, smícháním vlažného mléka s droždím, hrstí cukru a mouky, aby nám vznikl kvásek o hutnosti asi jako je těsto na lívance. V míse si smícháme zbytek mouky, cukru, vanilkový cukr, sůl, špetku kurkumy na barvu a citronovou kůru. Přidáme vzejitý kvásek, rozehřáté, ne však horké máslo
a rozmixované jablko, které nahrazuje vejce a díky němu jsou buchty krásně vláčné. Vypracujeme tužší těsto, které se nesmí moc lepit, i když při balení buchet budeme ještě potřebovat trochu mouky pro lepší práci s těstem, a necháme jej pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout. V průběhu času můžeme těsto 1x – 2x prohníst, bude lépe kynout.

Mezitím si připravíme náplně: na makovou svaříme mléko s cukrem, skořicí, odstavíme a vmícháme mák.
Při chladnutí nám směs zhoustne. Na povidlovou jednoduše promícháme povidla se skořicí, aby měla povidla lepší konzistenci a skořice je provoněla. Na „tvarohovou“ rozmixujeme naturální tofu s pár lžícemi rostlinného mléka, abychom dostali tvarohovou konzistenci, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a Tuzemák dle chuti.

Udané množství těsta je na jeden hluboký plech těsta o velikosti cca 35 x 22 cm. Buchty plníme náplněmi
a slepené cípy založíme pod buchtu. Buchty skládáme do pekáče půl centimetru od sebe a mezi sebou je potřeme rozehřátým máslem, aby se po pečení a nakynutí od sebe krásně oddělily. Pomažeme buchty i na povrchu a vložíme je do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 20-25 minut na horkovzduch. Po vyjmutí z trouby je ještě teplé potřeme směsí másla a rumu.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂 

 

Reklama

Doporučujeme

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...
Reklama
Reklama