Víkendové pečení: Kynuté buchty pro vegany

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kynuté buchty

Co budete potřebovat?

2 hrnky hladké mouky
½ hrnku třtinového cukru + jeden vanilkový cukr
½ hrnku rostlinného mléka (doporučuji ovesné nebo sojové)
špetka soli
špetka kurkumy na barvu
½ osminky rostlinného másla (Bio Alsan, rozhodně se nehodí kokosový olej např. )
3 dkg droždí
citronová kůra z jednoho citronu
¾ rozmixovaného oloupaného jablka
vegan máslo na potření před pečením a na potření horkých buchet lžíce vegan másla a dvě lžíce Tuzemáku

 

Maková náplň: 100 g mletého máku, 40g třtinového cukru, skořice, 130 ml rostlinného mléka

Povidlová náplň: povidla, skořice

„Tvarohová náplň“: natural bílé tofu, citronová kůra, rostlinné mléko na rozředění, vanilkový cukr, Tuzemák

 

A jdeme na to 🙂

Nejdříve si připravíme kvásek, smícháním vlažného mléka s droždím, hrstí cukru a mouky, aby nám vznikl kvásek o hutnosti asi jako je těsto na lívance. V míse si smícháme zbytek mouky, cukru, vanilkový cukr, sůl, špetku kurkumy na barvu a citronovou kůru. Přidáme vzejitý kvásek, rozehřáté, ne však horké máslo
a rozmixované jablko, které nahrazuje vejce a díky němu jsou buchty krásně vláčné. Vypracujeme tužší těsto, které se nesmí moc lepit, i když při balení buchet budeme ještě potřebovat trochu mouky pro lepší práci s těstem, a necháme jej pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout. V průběhu času můžeme těsto 1x – 2x prohníst, bude lépe kynout.

Mezitím si připravíme náplně: na makovou svaříme mléko s cukrem, skořicí, odstavíme a vmícháme mák.
Při chladnutí nám směs zhoustne. Na povidlovou jednoduše promícháme povidla se skořicí, aby měla povidla lepší konzistenci a skořice je provoněla. Na „tvarohovou“ rozmixujeme naturální tofu s pár lžícemi rostlinného mléka, abychom dostali tvarohovou konzistenci, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a Tuzemák dle chuti.

Udané množství těsta je na jeden hluboký plech těsta o velikosti cca 35 x 22 cm. Buchty plníme náplněmi
a slepené cípy založíme pod buchtu. Buchty skládáme do pekáče půl centimetru od sebe a mezi sebou je potřeme rozehřátým máslem, aby se po pečení a nakynutí od sebe krásně oddělily. Pomažeme buchty i na povrchu a vložíme je do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečeme 20-25 minut na horkovzduch. Po vyjmutí z trouby je ještě teplé potřeme směsí másla a rumu.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama