Nejzdravější jídelníček
Středomořská dieta je na rozdíl od tradiční české kuchyně založena na uhlovodanech. Jí se co nejčastěji čerstvé ovoce a zelenina, upravovaná do salátů, a z koncentrovaných uhlovodanů kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice a italská pizza. Převládající bílkovinnou součástí jídelníčku jsou ryby, plody moře a nízkotučné sýry mozzarella, ricotta a parmazán. Maso jatečných zvířat a masné výrobky se konzumují výjimečně, povolené je maso kuřecí. A ke všemu se přidávají čerstvé bylinky!
Král mezi oleji
Nejdůležitější poživatinou středomořského výživového stylu je však tuk – olivový olej, po právu nazývaný králem mezi oleji. Získává se lisováním zelených plodů prastaré kulturní rostliny – stromu olivovníku evropského. Podle dochovaných zpráv se v oblastech kolem Středozemního moře používal k přípravě pokrmů už 3000 let před naším letopočtem. Dietologie plně docenila jeho přednosti teprve před dvěma desítkami let. Olivový olej obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin s jednou dvojnou vazbou, které v průběhu trávení nevyvolávají zvýšenou produkci hormonu slinivky břišní – inzulínu – jako tuky nasycené, které jsou
v sádle, másle a tučných výrobcích z kravského mléka.
Panenský olivový olej je prostě zázrak, nicméně jen v syrové podobě. Své vynikající dietetické vlastnosti ztrácí zahřátím. Proto si ho v kuchyni šetřete jen do salátů a studené kuchyně. Pro smažení, vaření či pečení stačí levnější olivový olej bez označení „extra virgin“, tedy vyráběný běžným postupem.
foto : pixmax.cz