Balkánská kuchyně: rozmanitost a pohostinnost

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A kam, že to Češi za balkánskými dobrotami jezdí? Do Rumunska, Bulharska, bývalé Jugoslávie, Maďarska
a Albánie. Kuchyně těchto států mají společnou především rozmanitost chutí a vůní a obrovskou vynalézavost. Navzájem se po celá staletí ovlivňovaly a také do sebe absorbovaly vlivy z dalších zemí – Itálie nebo Rakouska.

Typické je používání koření a kořenných směsí, zmiňme alespoň bazalku, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr, pepř nebo majoránku.

Od předkrmu po dezert

Menu podávané v zemích na Balkánském poloostrově se drží především zásady, že je kompletní, obsahuje předkrm, hlavní jídlo i dezert s kávou vařenou v džezvě. Předkrmy známé také jako meze, mají za cíl připravit
a naladit vaše chuťové buňky – podávají se olivy, pršut, nadívané vinné listy nebo různé druhy sýrů. Mezi předkrmy patří i polévky, které se často podávají k obědu.

Hlavní chod se obvykle vyznačuje harmonií chutí, obvykle mu dominuje ryba nebo maso, ke kterým se přidávají různé druhy zeleniny. Mezi nejtypičtější úpravy patří grilování, pochutnávat si tak můžete na ražniči
a čevapčiči.

Burek

Známý a i mimo Balkán oblíbený je burek – slaný koláč z listového těsta, které se plní směsí slaného sýra, nejčastěji fety, mletého masa, brambor a jiné zeleniny. Burek se často sype sezamovými semínky.

Možná si s balkánskou kuchyní na první dobrou nespojíte musaku, ale i ta zde má své místo, byť původem pochází z řecké a turecké kuchyně. Jejím základem je nejčastěji lilek, mleté jehněčí maso a rajčata. Existují však i varianty s jinými druhy masa, cuketami, mrkví a bramborami – ty jsou typické především makedonské, srbské, bosenské a černohorské musaky.

Sarma

Dalším pokrmem společným pro všechny balkánské kuchyně je sarma, kterou tvoří čerstvé nebo nakládané vinné listy, případně listy zelí či mangoldu, plněné směsí masa, nejčastěji vepřového, hovězího a rýže, cibule
a koření. Existují však i recepty na zcela vegetariánskou sarmu, případně rybí. Rolky se dlouho vaří, a i když se region od regionu mohou jejich ingredience lišit, nejlepší jsou ty připravené ve velkých keramických nádobách.

Ajvar

Pochoutka, kterou tradičně vyrábějí doma Srbové a Makedoňané, znáte nejspíš pod názvem ajvar. Nezastupitelné místo má ale i v jídelníčku chorvatském a bosenském. A co je na něm tak dobrého, že si podmanil nejen Balkán? Jednoznačně směs chutí, která vznikne, spojením červené papriky, lilku, česneku a čili. Chuť ajvaru je jemná, pikantní i velmi ostrá. Ajvar se používá místo koření, do salátů nebo jako příloha k ražniči, klobáskám a řadě dalších kulinářských zázraků.

Baklava

Vyhlášené jsou sladkosti z listového těsta – baklava. Listové těsto prolité medem nebo cukrovým sirupem, posypané ořechy je úžasné. Podávat se může jako dezert nebo jako dobrota k odpolední kávě.

Balkánské hostiny jsou typické tím, že trvají dlouho a jsou hodně veselé a hlučné. Jídlo je zkrátka událostí,
kde se schází celá rodina.

 

Reklama

Doporučujeme

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3