Balkánská kuchyně: rozmanitost a pohostinnost

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A kam, že to Češi za balkánskými dobrotami jezdí? Do Rumunska, Bulharska, bývalé Jugoslávie, Maďarska
a Albánie. Kuchyně těchto států mají společnou především rozmanitost chutí a vůní a obrovskou vynalézavost. Navzájem se po celá staletí ovlivňovaly a také do sebe absorbovaly vlivy z dalších zemí – Itálie nebo Rakouska.

Typické je používání koření a kořenných směsí, zmiňme alespoň bazalku, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr, pepř nebo majoránku.

Od předkrmu po dezert

Menu podávané v zemích na Balkánském poloostrově se drží především zásady, že je kompletní, obsahuje předkrm, hlavní jídlo i dezert s kávou vařenou v džezvě. Předkrmy známé také jako meze, mají za cíl připravit
a naladit vaše chuťové buňky – podávají se olivy, pršut, nadívané vinné listy nebo různé druhy sýrů. Mezi předkrmy patří i polévky, které se často podávají k obědu.

Hlavní chod se obvykle vyznačuje harmonií chutí, obvykle mu dominuje ryba nebo maso, ke kterým se přidávají různé druhy zeleniny. Mezi nejtypičtější úpravy patří grilování, pochutnávat si tak můžete na ražniči
a čevapčiči.

Burek

Známý a i mimo Balkán oblíbený je burek – slaný koláč z listového těsta, které se plní směsí slaného sýra, nejčastěji fety, mletého masa, brambor a jiné zeleniny. Burek se často sype sezamovými semínky.

Možná si s balkánskou kuchyní na první dobrou nespojíte musaku, ale i ta zde má své místo, byť původem pochází z řecké a turecké kuchyně. Jejím základem je nejčastěji lilek, mleté jehněčí maso a rajčata. Existují však i varianty s jinými druhy masa, cuketami, mrkví a bramborami – ty jsou typické především makedonské, srbské, bosenské a černohorské musaky.

Sarma

Dalším pokrmem společným pro všechny balkánské kuchyně je sarma, kterou tvoří čerstvé nebo nakládané vinné listy, případně listy zelí či mangoldu, plněné směsí masa, nejčastěji vepřového, hovězího a rýže, cibule
a koření. Existují však i recepty na zcela vegetariánskou sarmu, případně rybí. Rolky se dlouho vaří, a i když se region od regionu mohou jejich ingredience lišit, nejlepší jsou ty připravené ve velkých keramických nádobách.

Ajvar

Pochoutka, kterou tradičně vyrábějí doma Srbové a Makedoňané, znáte nejspíš pod názvem ajvar. Nezastupitelné místo má ale i v jídelníčku chorvatském a bosenském. A co je na něm tak dobrého, že si podmanil nejen Balkán? Jednoznačně směs chutí, která vznikne, spojením červené papriky, lilku, česneku a čili. Chuť ajvaru je jemná, pikantní i velmi ostrá. Ajvar se používá místo koření, do salátů nebo jako příloha k ražniči, klobáskám a řadě dalších kulinářských zázraků.

Baklava

Vyhlášené jsou sladkosti z listového těsta – baklava. Listové těsto prolité medem nebo cukrovým sirupem, posypané ořechy je úžasné. Podávat se může jako dezert nebo jako dobrota k odpolední kávě.

Balkánské hostiny jsou typické tím, že trvají dlouho a jsou hodně veselé a hlučné. Jídlo je zkrátka událostí,
kde se schází celá rodina.

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Hormonální koktejl pohody. Proč se nám po milování tak dobře usíná?

Místo bylinkových čajů nebo léků na spaní existuje mnohem příjemnější a přirozenější metoda, jak rychleji zabrat. Odborníci a studie se shodují, že postelové hrátky...

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...

Stres je nezabije. Znamení zvěrokruhu, která stárnou pomaleji než ostatní

Všichni toužíme sfouknout na dortu stovku svíček, leč ne každému je to dáno. Zatímco lékaři skloňují genetiku, astrologové se dívají na naši povahu. Právě...

Limitovaná kolekce Columbia Icons je inspirována oregonskou divočinou a definována odvahou 90. let.

Originální DNA značky Columbia přinášejí každou sezonu limitované retro kolekce Columbia Icons, které vychází z archivů značky a vrací nejikoničtější modely značky v „remasterované”...

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Svůdná komedie Když se zhasne připravila Hřebíčkové a Kotkovi horké chvíle: Prozradili recept na svádění i kuchařské trapasy

I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmové novince Když se...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3