Balkánská kuchyně: rozmanitost a pohostinnost

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A kam, že to Češi za balkánskými dobrotami jezdí? Do Rumunska, Bulharska, bývalé Jugoslávie, Maďarska
a Albánie. Kuchyně těchto států mají společnou především rozmanitost chutí a vůní a obrovskou vynalézavost. Navzájem se po celá staletí ovlivňovaly a také do sebe absorbovaly vlivy z dalších zemí – Itálie nebo Rakouska.

Typické je používání koření a kořenných směsí, zmiňme alespoň bazalku, rozmarýn, šalvěj, kopr, koriandr, pepř nebo majoránku.

Od předkrmu po dezert

Menu podávané v zemích na Balkánském poloostrově se drží především zásady, že je kompletní, obsahuje předkrm, hlavní jídlo i dezert s kávou vařenou v džezvě. Předkrmy známé také jako meze, mají za cíl připravit
a naladit vaše chuťové buňky – podávají se olivy, pršut, nadívané vinné listy nebo různé druhy sýrů. Mezi předkrmy patří i polévky, které se často podávají k obědu.

Hlavní chod se obvykle vyznačuje harmonií chutí, obvykle mu dominuje ryba nebo maso, ke kterým se přidávají různé druhy zeleniny. Mezi nejtypičtější úpravy patří grilování, pochutnávat si tak můžete na ražniči
a čevapčiči.

Burek

Známý a i mimo Balkán oblíbený je burek – slaný koláč z listového těsta, které se plní směsí slaného sýra, nejčastěji fety, mletého masa, brambor a jiné zeleniny. Burek se často sype sezamovými semínky.

Možná si s balkánskou kuchyní na první dobrou nespojíte musaku, ale i ta zde má své místo, byť původem pochází z řecké a turecké kuchyně. Jejím základem je nejčastěji lilek, mleté jehněčí maso a rajčata. Existují však i varianty s jinými druhy masa, cuketami, mrkví a bramborami – ty jsou typické především makedonské, srbské, bosenské a černohorské musaky.

Sarma

Dalším pokrmem společným pro všechny balkánské kuchyně je sarma, kterou tvoří čerstvé nebo nakládané vinné listy, případně listy zelí či mangoldu, plněné směsí masa, nejčastěji vepřového, hovězího a rýže, cibule
a koření. Existují však i recepty na zcela vegetariánskou sarmu, případně rybí. Rolky se dlouho vaří, a i když se region od regionu mohou jejich ingredience lišit, nejlepší jsou ty připravené ve velkých keramických nádobách.

Ajvar

Pochoutka, kterou tradičně vyrábějí doma Srbové a Makedoňané, znáte nejspíš pod názvem ajvar. Nezastupitelné místo má ale i v jídelníčku chorvatském a bosenském. A co je na něm tak dobrého, že si podmanil nejen Balkán? Jednoznačně směs chutí, která vznikne, spojením červené papriky, lilku, česneku a čili. Chuť ajvaru je jemná, pikantní i velmi ostrá. Ajvar se používá místo koření, do salátů nebo jako příloha k ražniči, klobáskám a řadě dalších kulinářských zázraků.

Baklava

Vyhlášené jsou sladkosti z listového těsta – baklava. Listové těsto prolité medem nebo cukrovým sirupem, posypané ořechy je úžasné. Podávat se může jako dezert nebo jako dobrota k odpolední kávě.

Balkánské hostiny jsou typické tím, že trvají dlouho a jsou hodně veselé a hlučné. Jídlo je zkrátka událostí,
kde se schází celá rodina.

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3