Příběh, kdy se italský aperitiv stal životním stylem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Historie, móda, umění, výtečné jídlo, světoznámé koktejly, a především italský způsob života ve znamení „dolce vita“ – Itálie je zkrátka pomyslnou kolébkou šťastného života. A proto není divu, že právě zde vznikl jeden z nejslavnějších aperitivů na světě – Campari, jež uctívá hodnoty této jihoevropské země a který je od svého vzniku do dnešní doby silně spjatý se všemi jejími aspekty.

V létě se sodou, v zimě v potemnělém baru se skleničkou Negroni v ruce. Marně byste hledali ikoničtější značku italského alkoholu, než jakou se napříč desetiletími stalo Campari. Jen málokdo si představí přeplněné italské ulice bez aperitivo momentu, který je s tímto hořkosladkým nápojem spjatý od nepaměti.

Italský způsob života je specifický a stejně jako jiné zvyky a tradice má rovněž i on své milovníky a odpůrce. Co se ovšem tomuto kulturou políbenému národu nemůže odporovat, je láska ke každodennímu životu a umění vychutnat si ho dosyta. Aperitivo moment, pomyslná čára za pracovními povinnostmi a příjemná chvíle, která otevírá chuťové pohárky k nadcházející večeři.

Čas na „aperitivo“

Přestože se o aperitivu zmiňují i antické prameny, za oficiální datum zrodu této oblíbené italské chvilky považujeme rok 1876. Jeho boom však přichází teprve v době, kterou by málokdo čekal – v roce 1915, kdy se Evropa vypořádávala s druhým rokem první světové války. Toho také využil dnes již známý italský obchodník, jenž přichází s hořkosladkým aperitivem Campari, který dodal italské chvilce ten pravý náboj.

Revoluce

Rudý aperitiv se zrodil v rukou italského obchodníka s alkoholem v roce 1860 v Itálii a od této doby se jeho receptura nezměnila. Gaspare Campari měl podnikavého ducha, který ho v roce 1915 přivedl k otevření baru vedle milánské katedrály dnes známého jako Camparino. Ten dodnes po boku módy a designu představuje jeden ze symbolů této severoitalské metropole.

Otevřením slavného baru přišla také revoluce v pití Campari jako takového. Díky hydraulickému systému zaručujícímu proud ledové sody ze sklepa baru se ikonický nápoj začal míchat se sodou a vytvořil se tak základ drinku známého jako Campari Soda.

Campari jako životní styl

Stejně jako rostla žízeň po Campari, rozšiřovala se i nabídka, která se z původního baru rozrostla do okolních podniků. Gaspare Campari poté přišel s jednoduchým, ale prozíravým marketingem, kdy povolil prodej Campari v okolních barech pouze za podmínky zveřejnění loga Campari na viditelném místě. Italský podnikatel se ovšem nespokojil se znakem jako takovým. Na propagaci se začali podílet umělci, jež předčili svou dobu a kteří svým rukopisem utvářeli značku, mezi jejíž hlavní hodnoty dodnes patří respekt k tradici a nespokojení se s konvencí.

Zatímco předválečné plakáty symbolizovaly tzv. Belle Époque, pozdější poválečná masová reklama využila sílu avantgardy. Vrcholem spolupráce značky Campari je představení plakátů, na jejichž designu spolupracoval jeden z nejslavnějších futuristických umělců – Fortunato Depero, který věřil, že budoucí umění bude ve valné míře reklama.

Styl Fortunata Depera je rozpoznatelný na první pohled – monotónní abstraktní obrazy, kdy se stylizované postavy střetávají způsobem vzbuzující dojem raně ruského revolučního umění s italským smyslem pro humor
a detail. Své pomyslné místo v italské kultuře zpečetil návrhem pro ready to enjoy drink – Campari Soda. Ikonická lahvička, jejíž povrch připomíná pomerančovou kůru, však není pouze líbivým designovým prvkem, ale rovněž velice praktickým vynálezem. A to zejména v otázce uskladnění, kdy se dají lahvičky jednoduše vkládat mezi sebe a šetřit tak místo v nákladovém prostoru.

Campari jako současné umění

Éra šedesátých let se opírala o umělecké návrhy Franze Marangola, jehož barevné, mladické, módou inspirované ilustrace vypadaly, jako by mohly pocházet přímo z klasického čísla předních módních časopisů. Ve stejné době tvořil pro již světoznámou značku také další významný umělec – Bruno Munari. Jeho záměrem bylo zaujmout letmý lidský pohled. Plakát byl navržen tak, aby byl neustále upravován a aby byl v pohybu – loga se vytvářela
a mizela, jak se scéna kolem obrazu měnila. Což bylo odrazem toho, jak se značka v průběhu desetiletí vyvíjela.

Campari je dodnes nedílnou součástí nejen italského uměleckého světa. To dokazují rovněž obrazy umělce Marka McClurela, kooperace se světově známým fotografem Michaelem Corridorem nebo spolupráce s oceňovanými australskými umělci při příležitosti 100 let od vzniku Negroni, koktejlu, který je s Campari neoddělitelně spjatý.

Odkaz, jež je patrný dodnes

Přestože se značka v průběhu minulého století stylově vyvíjela, její postoj, tedy respekt k dědictví, spolupráce s umělci, kteří předběhli svou dobu, zkoušení nových směrů a především nadčasovost, přetrvává.

Ačkoliv Campari dodnes zůstává věrné svým kořenům, je nadčasovou značkou, která se nebojí šokovat
a překvapit stejně tak jako inspirovat své konzumenty k tomu, aby byli novým výzvám a postojům stejně otevřeni, jako byl i její zakladatel.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama