Příběh, kdy se italský aperitiv stal životním stylem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Historie, móda, umění, výtečné jídlo, světoznámé koktejly, a především italský způsob života ve znamení „dolce vita“ – Itálie je zkrátka pomyslnou kolébkou šťastného života. A proto není divu, že právě zde vznikl jeden z nejslavnějších aperitivů na světě – Campari, jež uctívá hodnoty této jihoevropské země a který je od svého vzniku do dnešní doby silně spjatý se všemi jejími aspekty.

V létě se sodou, v zimě v potemnělém baru se skleničkou Negroni v ruce. Marně byste hledali ikoničtější značku italského alkoholu, než jakou se napříč desetiletími stalo Campari. Jen málokdo si představí přeplněné italské ulice bez aperitivo momentu, který je s tímto hořkosladkým nápojem spjatý od nepaměti.

Italský způsob života je specifický a stejně jako jiné zvyky a tradice má rovněž i on své milovníky a odpůrce. Co se ovšem tomuto kulturou políbenému národu nemůže odporovat, je láska ke každodennímu životu a umění vychutnat si ho dosyta. Aperitivo moment, pomyslná čára za pracovními povinnostmi a příjemná chvíle, která otevírá chuťové pohárky k nadcházející večeři.

Čas na „aperitivo“

Přestože se o aperitivu zmiňují i antické prameny, za oficiální datum zrodu této oblíbené italské chvilky považujeme rok 1876. Jeho boom však přichází teprve v době, kterou by málokdo čekal – v roce 1915, kdy se Evropa vypořádávala s druhým rokem první světové války. Toho také využil dnes již známý italský obchodník, jenž přichází s hořkosladkým aperitivem Campari, který dodal italské chvilce ten pravý náboj.

Revoluce

Rudý aperitiv se zrodil v rukou italského obchodníka s alkoholem v roce 1860 v Itálii a od této doby se jeho receptura nezměnila. Gaspare Campari měl podnikavého ducha, který ho v roce 1915 přivedl k otevření baru vedle milánské katedrály dnes známého jako Camparino. Ten dodnes po boku módy a designu představuje jeden ze symbolů této severoitalské metropole.

Otevřením slavného baru přišla také revoluce v pití Campari jako takového. Díky hydraulickému systému zaručujícímu proud ledové sody ze sklepa baru se ikonický nápoj začal míchat se sodou a vytvořil se tak základ drinku známého jako Campari Soda.

Campari jako životní styl

Stejně jako rostla žízeň po Campari, rozšiřovala se i nabídka, která se z původního baru rozrostla do okolních podniků. Gaspare Campari poté přišel s jednoduchým, ale prozíravým marketingem, kdy povolil prodej Campari v okolních barech pouze za podmínky zveřejnění loga Campari na viditelném místě. Italský podnikatel se ovšem nespokojil se znakem jako takovým. Na propagaci se začali podílet umělci, jež předčili svou dobu a kteří svým rukopisem utvářeli značku, mezi jejíž hlavní hodnoty dodnes patří respekt k tradici a nespokojení se s konvencí.

Zatímco předválečné plakáty symbolizovaly tzv. Belle Époque, pozdější poválečná masová reklama využila sílu avantgardy. Vrcholem spolupráce značky Campari je představení plakátů, na jejichž designu spolupracoval jeden z nejslavnějších futuristických umělců – Fortunato Depero, který věřil, že budoucí umění bude ve valné míře reklama.

Styl Fortunata Depera je rozpoznatelný na první pohled – monotónní abstraktní obrazy, kdy se stylizované postavy střetávají způsobem vzbuzující dojem raně ruského revolučního umění s italským smyslem pro humor
a detail. Své pomyslné místo v italské kultuře zpečetil návrhem pro ready to enjoy drink – Campari Soda. Ikonická lahvička, jejíž povrch připomíná pomerančovou kůru, však není pouze líbivým designovým prvkem, ale rovněž velice praktickým vynálezem. A to zejména v otázce uskladnění, kdy se dají lahvičky jednoduše vkládat mezi sebe a šetřit tak místo v nákladovém prostoru.

Campari jako současné umění

Éra šedesátých let se opírala o umělecké návrhy Franze Marangola, jehož barevné, mladické, módou inspirované ilustrace vypadaly, jako by mohly pocházet přímo z klasického čísla předních módních časopisů. Ve stejné době tvořil pro již světoznámou značku také další významný umělec – Bruno Munari. Jeho záměrem bylo zaujmout letmý lidský pohled. Plakát byl navržen tak, aby byl neustále upravován a aby byl v pohybu – loga se vytvářela
a mizela, jak se scéna kolem obrazu měnila. Což bylo odrazem toho, jak se značka v průběhu desetiletí vyvíjela.

Campari je dodnes nedílnou součástí nejen italského uměleckého světa. To dokazují rovněž obrazy umělce Marka McClurela, kooperace se světově známým fotografem Michaelem Corridorem nebo spolupráce s oceňovanými australskými umělci při příležitosti 100 let od vzniku Negroni, koktejlu, který je s Campari neoddělitelně spjatý.

Odkaz, jež je patrný dodnes

Přestože se značka v průběhu minulého století stylově vyvíjela, její postoj, tedy respekt k dědictví, spolupráce s umělci, kteří předběhli svou dobu, zkoušení nových směrů a především nadčasovost, přetrvává.

Ačkoliv Campari dodnes zůstává věrné svým kořenům, je nadčasovou značkou, která se nebojí šokovat
a překvapit stejně tak jako inspirovat své konzumenty k tomu, aby byli novým výzvám a postojům stejně otevřeni, jako byl i její zakladatel.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...
Reklama
Reklama