Sarkopenie je definována jako úbytek kosterní svalové hmoty a její funkce vázané na věk a stárnutí. Po „třicítce“ lidé ztrácejí cca 3% -8% jejich svalové hmoty po každou následující dekádu.
Dochází k tomu v důsledku mnoha faktorů, ale je to nejčastěji přičítáno
Sarkopenie je definována jako úbytek kosterní svalové hmoty a její funkce vázané na věk a stárnutí. Po „třicítce“ lidé ztrácejí cca 3% -8% jejich svalové hmoty po každou následující dekádu.
Dochází k tomu v důsledku mnoha faktorů, ale je to nejčastěji přičítáno sedavému způsobu života a nedostatečnému příjmu bílkovin. Progresivní ztráta kosterní svaloviny může v konečném důsledku vést ke snížení metabolismu a zvýšené křehkosti.
Přestože výzkum v této oblasti je zatím v počátcích, vědci se shodli, že mírné zvýšení denního příjmu
bílkovin nad doporučené denní dávky (DDD - 0.8g/kg/d) může zvýšit/nabudit svalový anabolismus (tvorbu) bílkovin a ty tak poskytují nezbytné zdroje ke
zpomalení postupné ztráty svaloviny s věkem. Jiné způsoby minimalizace ztráty svalové hmoty mohou zahrnovat pravidelný silový trénink, i když výhody tohoto jsou při stárnutí neprůkazné. Je potřeba dalších výzkumů, ale navýšení příjmu bílkovin nad DDD se momentálně jeví jako ta nejlepší možnost.
Zdroj: Paddon-Jones et al. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr. 2008;87(suppl):1562S– 6S.
Více o účinku proteinů na
www.bioden.cz.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)