8 tipů, jak vařit těstoviny jako profesionál

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by nemiloval těstoviny. Kromě toho, že si je rádi dopřáváme v restauracích a vychutnáváme si jejich nekonečné kombinace s omáčkami, připravujeme si je pravidelně i doma. Špagety? Ideální jídlo na rodinný víkendový oběd. Lasagne zvolí ti, již rádi vrství, penne jsou vynikající parťák na talíři s domácími omáčkami. Existuje ale pár přešlapů, kterých se ve svých kuchyních dopouštíme. Nejeden Ital by se kvůli nim mohl chytat za hlavu. Pojďme se podívat na několik tipů, díky nimž budou vaše těstoviny jako od profesionálů.

1. Na množství záleží

K tomu, abyste ostatním vyrazili dech svými dokonalými těstovinami, je třeba myslet zejména na množství. Víte jaký je tip italských hospodyněk? Porce špaget na jednu osobu by měla odpovídat tloušťce palce. Důležité je také množství vody, do které budete těstoviny dávat. Té musí být opravdu dostatek, nejlépe v co největším hrnci. Pokud byste si to chtěli měřit, ideální by bylo mít na 100 g těstovin 1 litr vody. Jedině tak se vám těstoviny neslepí. Italové hodně řeší i množství koření, které přidávají do omáček, a ingredience, které zbytečně nepřekombinovávají. V jednoduchosti je přece krása. A také výborná chuť.

2. Sůl nad zlato

Chcete-li svůj těstovinový pokrm dovést k dokonalosti, buďte pečliví už úplně od začátku. Sůl. To je ingredience, která nesmí chybět. A rovnou v docela požehnané míře. Ideální je solit jeden litr vody deseti gramy soli. Italové se totiž drží pravidla, že voda, ve které těstoviny vaříte, by měla být slaná jako moře. Díky tomu vynikne chuť těstovin v kombinaci s omáčkami. Až ale budete vodu solit, počkejte na bod varu. Pokud byste ji osolili dřív, celou dobu přípravy jídla byste si o pár minut prodloužili.

3. Olej ano nebo ne?

Přidávat do vody na těstoviny olej? Toť otázka. Odborníci se shodují, že lít olej do vody, ve které se těstoviny vaří, je zbytečné. Určitě tím nezabráníte jejich slepení. Všechny správně uvařené těstoviny se totiž nikdy nelepí. Olej navíc zůstává na hladině a k těstovině se téměř nedostane. Pokud byste si ale chtěli jejich neslepení pojistit, můžete trochu oleje vlít do již uvařeného množství a promíchat. Těstoviny se tím sice promažou, ale riskujete, že se na ně nepřichytí ani omáčka. A ještě jedna rada: vybírejte těstoviny ze 100% semoliny. Ty se vám totiž neslepí, a navíc mají nízký glykemický index. Díky tomu vás zasytí na delší dobu než těstoviny z klasické pšenice.

4. Na skus!

Jak poznat ideálně uvařenou těstovinu? To je tak trochu věda. Až uplyne doba doporučená k vaření, vyjměte těstoviny z vody a ochutnejte je. Nemusíte je házet o zeď, abyste zjistili, jestli se přilepí. Stačí prostě ochutnat sousto. Těstovina by měla být měkká, avšak uvnitř stále pevná. Určitě by ale neměla být nedovařená. Pokud se podíváte na její střed poté, co jste kousek ochutnali, neměli byste uprostřed vidět bílou čáru. Jestliže ale vidíte průhledný střed, byli jste úspěšní. V hrnci máte těstoviny uvařené al dente, tedy na skus. Může se ale stát, že tento okamžik propásnete. Jak to poznáte? Těstovina zbělá, ztratí tvar a bude oslizlá. Takovým těstovinám už bohužel nic nepomůže.

5. Voda z těstovin

Až těstoviny dovaříte, rozhodně nevylévejte vodu, ve které se vařily. Klidně ji totiž můžete použít jako ingredienci do omáčky, která dokreslí perfektní chuť, o kterou usilujete. Děláte špagety carbonara? Ideální. Špagetová voda je plná škrobu uvolněného z těstovin. Slouží tedy nejenom jako dochucovadlo (díky soli), ale také jako zahušťovadlo. Takovouto vodu také využijete, pokud doma vyrábíte pesto. Docílíte díky ní jemnější konzistenci. Ovšem nejenom na vaření je tato voda skvělá. Zkuste do ní namočit luštěniny. Díky ní se z nich vyplaví látky, které způsobují nadýmání a horší stravitelnost.

6. Jen vidlička

Chcete se stravovat jako pravý Ital a k talíři špaget si chystáte vidličku i lžíci? Tak na to zapomeňte. V Itálii se totiž žádná lžíce nepoužívá. Italové i dlouhé těstoviny jako špagety nebo linguine s přehledem natáčejí na vidličku a konzumují je naprosto bez nehody. Proto by vám ani žádný Ital nedoporučil těstoviny tohoto typu lámat před uvařením napůl. To se prostě nedělá. Nicméně, pokud jinak než pomocí lžíce špagety jíst neumíte, nevadí. V pravé italské restauraci si o ni akorát budete muset říct.

7. Neohřívejte

Připravili jste oslnivou těstovinovou tabuli, po které se všichni olizují až za ušima? To je skvělé. Ale pokud něco zbylo a strávníci už do sebe víc nenacpou, nezoufejte. Zbytek těstovin nemusíte vyhazovat. Zároveň se však silně nedoporučuje je ohřívat například v mikrovlnné troubě. Tím pokrm nenávratně zničíte a už si na něm znovu nepochutnáte. Radši z nich udělejte nové jídlo. Zbyly vám těstoviny v rajčatové omáčce? Nasypte je do pekáčku, zasypte mozzarelou a zapečte. Parádu můžou dělat i na druhý den.

8. Popusťte uzdu fantazii

Nejenom na italském trhu, ale i na tom našem najdeme obrovské množství různých druhů těstovin. Širokou škálu nabízí třeba těstoviny Adriana, která láká nejenom na rovné tvary těstovin jako jsou penne, lasagne nebo filini. Možná byste se radši roztočili ve víru chutí vrtulek fussili, eliché nebo torti? Je zkrátka z čeho vybírat. Fantazii se meze nekladou. Každý tvar má něco do sebe a dokáže na sebe navázat chutě úžasných omáček. Takové jídlo potěší nejen vaše oko, ale díky kvalitě této pasty naplno uspokojíte i své chuťové buňky.

 

 

Těstoviny Adriana
Těstoviny ADRIANA jsou vyráběné ze stoprocentní semoliny, neboli mouky ze speciálně pěstované tvrdé pšenice, která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu. Poznejte nejširší portfolio kvalitních těstovin Adriana a objevte geometrii těstovin v atraktivních tvarech v několika produktových řadách. Vyrábějí se v Litovli.

Europasta SE
Europasta SE je největší středoevropský výrobce těstovin. Aktuálně vyváží do více než dvaceti zemí světa. Společnost je tvořena dvěma divizemi – Litovel a Boršov nad Vltavou. V Litovli je soustředěna většina výroby, kterou zajišťuje průměrně 120 zaměstnanců. Celková kapacita je až 100 000 tun těstovin za rok. Zázemí je zde moderní a zcela automatizované. Mlýnská divize Boršov nad Vltavou představuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice, která se využívá pro výrobu těstovin i pro přímý prodej spotřebitelům. V Boršově se také vyrábějí „válcované“ těstoviny, které se používají především do polévek.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3