Mikrobiom v rovnováze – půl zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mikrobiom je mikrobiální komunita, která obývá určité místo s typickými fyzikálními a chemickými podmínkami. Soubor všech mikroorganismů – bakterií, plísní, virů a prvoků, kteří v daném prostředí žijí, nazýváme mikrobiota, neboli mikroflóra.

Zdraví sídlí ve střevech
 
Pro naši celkovou kondici je nejvýznamnější mikroflóra sídlící ve střevech. Součástí střevního mikrobiomu jsou takzvaná probiotika. Název pochází z řečtiny. „Pro biotic“ a v překladu znamená „pro život“. Jedná se o kmeny bakterií a plísní, které se starají se o přeměnu nestravitelných složek potravy na vstřebatelné, odstraňování toxinů nebo vyřazení patogenů (choroboplodných zárodků). Posilují také střevní bariéru a produkci esenciálních vitamínů a základních živin pro stimulaci imunitního systému. Probiotika jsou užitečná i při srážení krve, díky produkci bioaktivního vitamínu K.

Rodina probiotik – seznamte se, prosím!

  • Bifidobakterie pomáhají strávit vlákninu a složené sacharidy, se kterými si tělo samo nedokáže poradit.
  • Enterobakterie  jsou užitečné při průjmech a střevních potížích, které mohou souviset s užíváním antibiotik.
  • Kvasinky, zejména Saccharomyces boulardiise osvědčily při cestovatelských střevních problémech, protože zlepšují odolnost vůči bakteriím z cizího prostředí. 
  • Bakterie mléčného kvašení mění laktózu na kyselinu mléčnou, která vytváří ve střevech kyselé prostředí, nepřátelské pro patogenní bakterie a brání růstu bakterií, které vyvolávají střevní záněty. 

Hvězda mezi probiotiky
 
Limosilactobacillus reuteri patří mezi bakteriální druhy, které jako první osidlují střevo novorozenců. Tento bakteriální druh člověka provází a vyvíjí se s ním už miliony let a vykazuje řadu prospěšných fyziologických účinků. Působí protizánětlivě, zlepšuje zdraví střev, průjem a zácpu spojenou s užíváním antibiotik. Příznivě působí i na kojeneckou koliku, nebo optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi. Některé výzkumy potvrzují, že také napomáhá předcházet ekzémům.
 
Pro své výjimečné účinky je Limosilactobacillus reuteri součástí doplňků stravy Liftea KOMBUCHA.

 

Mikrobiotická rovnováha v ohrožení
 
V lidském těle žije přibližně 500 druhů prospěšných i neprospěšných mikroorganismů. Když jsou v rovnováze, vše funguje, jak má. Někdy se ale mikrobiotická rovnováha přehoupne ve prospěch neprospěšných mikroorganismů. Příčinou může být užívání antibiotik, nekvalitní strava nebo dlouhodobý stres. Následkem porušení mikrobiotické rovnováhy jsou například syndrom dráždivého tračníku, zánětlivá onemocnění střev, potravinové intolerance, zácpa, průjem, obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, poruchy imunity, ekzémy, některá onkologická nebo i psychiatrická onemocnění, jako třeba úzkosti nebo deprese.

 

Přirozené zdroje probiotik  
 
Podobně jako u vitamínů, minerálů nebo stopových prvků, i u probiotik je dobré využívat prvotně přirozené zdroje – například kefír,  kombuchu, kysané zelí,  kimchi, miso a fermentovanou zeleninu. Pokud však potravina projde varem, většinu bakterií to zlikviduje. Z vařeného kysaného zelí tedy příliš nových osadníků pro své střevo nezískáte.
 
Jestliže přirozeně probiotické potraviny nejste schopni konzumovat pravidelně a v dostatečném množství, je na řadě užívání potravinových doplňků. Střevům určitě prospěje Liftea Kombucha Enzym doplněk stravy
s probiotiky
 z extraktu fermentované kombuchy.


 
Probiotika ve formě doplňků stravy sice nenahradí léky ani pestrou a vyváženou stravu, ale při zdravotních obtížích či jako prevence jsou organismu silnou podporou. Doporučují se užívat, když bereme antibiotika
a v období tomu následujícím, kdy se mikroflóra uvnitř těla začíná obnovovat.

 
Prebiotika není překlep v textu
 
Mohlo by se zdát, že jde o omyl, ale prebiotika jsou důležité nápomocné látky. Tvoří totiž „potravu“ pro probatické bakterie, umožňují jim dobré podmínky pro růst, množení a zakládání kolonií. Zdrojem prebiotik jsou pektiny a inulin (rozpustná vláknina). Nacházejí se v ovoci a zelenině, nejčastěji v jablkách, cibuli, čekance, či
v banánu.

 

 

 

zdroj: Liftea.cz
foto: pixabay.com

 

 

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...
Reklama
Reklama