Fit v zimě: Obohaťte svůj jídelníček a vychutnejte si nadcházející období naplno

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zimní oblečení snadno skryje pár kilo navíc. Zima zkrátka svádí k lenošení a mlsání o něco víc než ostatní roční období. Jak si ji užít, a přitom si zachovat kondici a zdravé návyky? Ve spolupráci s nutriční terapeutkou jsme pro vás připravili pět praktických tipů.

  1. Tuky ano, ale…

Omlouváte své chutě tím, že se tělo potřebuje na zimu obalit? Vlastně máte pravdu. Tuk je přirozená tepelná izolace našeho těla, a proto je z fyziologického hlediska normální vytvořit si v chladném počasí přiměřenou tukovou zásobu. To ale není důvod cpát se tučnými potravinami. „Tělo volá po kvalitních tucích, konkrétně po nenasycených mastných kyselinách. Jejich zdrojem jsou například tučnější ryby, řepkový olej nebo lněná a chia semínka,“ říká Mgr. Ing. Natália Palugová, která obor Nutriční terapie vystudovala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

  1. Vyladěné polévky

Jestliže v létě s chutí sáhneme po osvěžujícím salátu, v zimě je jasnou volbou polévka, která příjemně zahřeje
a zasytí. A tady pozor. Pocit sytosti může být u některých polévek jen krátkodobý. Pokud máte polévku místo hlavního jídla, přidejte do ní zdroj bílkovin. Může jít o maso, vejce, tofu, tempeh nebo sýr. Nezapomeňte ani na polysacharidy v podobě celozrnné rýže, pohanky či kuskusu. Vynikající volbou jsou luštěninové těstoviny, které jsou v tomto směru vlastně 2 v 1, rozumějte bílkovina a současně sacharid. Ostatně luštěniny jsou podle Natálie Palugové skvělou surovinou i pro zimní krémové polévky, které můžete ještě zahustit například bramborou nebo 12% smetanou na vaření. Výborně se hodí i krémový sýr typu žervé, protože je zároveň dobrým zdrojem bílkovin. Nemusíte se však bát ani klasické jíšky. V přepočtu na jednu porci je množství použité mouky minimální.

  1. Sezónní menu

Návrat k lokálním a sezónním surovinám je trendem nejen v řadě restaurací. Čerstvé suroviny mají hned několik předností – patří k nim fakt, že se nemusí chemicky ošetřovat, aby zvládly dlouhou cestu ke spotřebiteli. V zimě do svého jídelníčku zařaďte například kořenovou zeleninu, cukety, lilky a dýně, ale také kysané zelí. Pokud jde o zpracování, upřednostňuje Natália Palugová pečení. Při něm si navíc potraviny lépe zachovají nutriční hodnotu. Neztrácí totiž živiny louhováním, jako je tomu u vaření.

  1. Zimní pitný režim

Množství tekutin, které náš organismus potřebuje, záleží na mnoha okolnostech. Roční období je jednou z nich. Ve vysokých letních teplotách, kdy se více potíme, je třeba věnovat doplnění tekutin o něco větší pozornost.
I v zimě se hodí mít čerstvou vodu vždy při ruce, pokud ale zrovna nesportujete nebo nemáte fyzicky náročnou práci, trochu ubrat můžete.

Zimní idylku má mnoho lidí spojenou s teplým čajem, který si vychutnáte, třeba když přijde z venku nebo máte chvíli volna. „Pijete-li neslazené zelené či ovocné čaje, nemusíte zásadně řešit jejich množství. Je ale dobré nepít stále stejný druh a během dne je střídat. Hlídejte si však, kolik za den vypijete šálků černého a bylinného čaje.
U bylinných je dobré se řídit návodem na obalu či doporučením specialisty, který vám směs bylin připravil. U černého čaje se držte maximálně 4 až 5 šálků za den, a to především kvůli obsahu kofeinu,“
vysvětluje Natália Palugová. 

Mimochodem, posezení u teplého nápoje má obvykle příznivý vliv na naše rozpoložení. Tělo ale paradoxně zahřeje i studený nápoj. Na jeho zpracování totiž musí organismus vynaložit energii, čímž se zahřívá.

  1. Kaštany nejen na vánočních trzích

Dlouhé zimní večery jsou jako stvořené k posezení s přáteli, sledování filmu a odpočinku. K tomu pochopitelně patří i něco na zub. Zkuste sáhnout po celozrnných tyčinkách, bílkovinových krekrách (u kterých si ale dejte pozor na množství tuku) a také po jedlých kaštanech. Výborná je rovněž nakrájená zelenina s různými dipy. 

 

Extra tip: Vánoční hody a novoroční předsevzetí

Vánoční svátky jsou samostatnou kapitolou, o které se hodně mluví. Pokud chcete nahradit některé tradiční pokrmy zdravější a odlehčenější variantou, možností je spousta a snadno je najdete v kuchařkách i na webu.

Na druhou stranu, k Vánocům tradice patří a pokud se celý rok těšíte na skvělý salát od maminky či babičky, výborného kapra a cukroví podle rodinných receptů, prostě si je vychutnejte – pochopitelně pokud vám v tom nebrání zdravotní důvody
a omezení. Zastánkyní tradičních Vánoc je i nutriční terapeutka Natália Palugová. Přidává ovšem pár užitečných pravidel, která udělají ze svátečních dnů příjemné období, nikoliv čas obžerství, ze kterého vám bude špatně.

Předně se snažte udržet počet porcí na množství 3 až 5 denně. Jídlo si nandávejte na talíř, abyste měli přehled o množství, které sníte. Asi nejhorší je totiž neustálé uzobávání a ujídání, při kterém se přejíte velmi snadno. Na talíři by vždy měla mít své místo i zelenina. Ve vašem denním režimu pak i o svátečních dnech vyhraďte prostor pohybu.

Hubnutí jako přirozený efekt

Předsevzetí „zhubnout“ je novoroční klasika. Zkuste k ní ale přistoupit s větším respektem k tělu a zohledněte širší souvislosti. Dosažení a udržení zdravé hmotnosti je výsledkem celkového životního stylu, od stravovacích návyků a pohybu přes odpočinek po míru stresu a mnoho dalších okolností.

Chcete-li se v rámci předsevzetí zaměřit na jídelníček, nevynechávejte bezhlavě celé skupiny potravin (typicky sladké, přílohy a podobně). Zamyslete se vždy nad zdravější variantou, zachovejte si ale vyvážené menu. Jezte minimálně třikrát denně a volte přiměřené porce. Cílem není hladovět, ale najíst se dosyta a kvalitně. Talíř by tak měl být vždy pestrý.

Dobrým návykem je naučit se číst etikety. Zde platí více pravidel, pro začátek ale sledujte množství cukru (ideálně do 7 až 8 gramů cukrů na 100 g potraviny). Vhodné také je, aby výrobek vždy obsahoval více bílkovin než tuků.

Pomocníci pro zimní kondici

I když si příroda z velké části v zimě dopřává odpočinek, můžete její sílu využít v péči o své tělo. Kombinaci vitamínů, výtažků z bylin a ovocných šťáv obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Železo+. V jeho složení najdete dobře vstřebatelné železo, které přispívá k tak zásadním procesům, jakými jsou normální tvorba červených krvinek a hemoglobinu, přenos kyslíku v krvi nebo správná funkce imunitního systému. Pro každodenní život je užitečným pomocníkem v boji s únavou. Přispívá totiž ke snížení míry únavy a vyčerpání. Totéž platí i o vitamínech B2, B6, B12 a C, které jsou součástí přípravku. Spolu s nimi si dopřejete rovněž vitamín B1, který blahodárně působí například na normální činnost nervové soustavy a psychiky. Důležitou roli hrají výtažky z bylin a ovocných šťáv, které blahodárně působí na tělo a podporují správné trávení. Patří k nim fenykl, kopřiva dvoudomá nebo ibišek. Přípravek je slazen ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami.

 

Přípravků s obsahem železa a vitamínů nabízí Salus, německá značka s více než stoletou tradicí, kompletní řadu. Složení tekutého doplňku stravy Salus Floradix Floravital Železo+ je přizpůsobeno potřebám veganů. Pokud preferujete spíše pevnou formu, sáhněte po Salus Floradix tabletách se železem a vitamíny. Ty navíc obsahují kyselinu listovou. Více informací najdete na www.floradix-zelezo.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...
Reklama
Reklama