Zbyl vám doma starší chleba? Zkuste ho využít v těchto třech receptech

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chleba s vajíčkem

Začněme klasikou, kterou si ale připravíme trochu jinak. Starší chleba si nakrájejte na tenké plátky, zhruba o velikosti, jako jsou u toustového chleba, a dejte si je do topinkovače propéct dokřupava. Mezitím do rozehřáté pánve nalijte dostatečné množství slunečnicového oleje a jakmile se prohřeje, dejte do něj zhruba dvě lžíce másla. Díky tomu se vám máslo nebude tolik přepalovat a pokrmu dodá svoji jedinečnou chuť.

Během toho si najemno nakrájejte jednu cibuli a dva stroužky česneku. Připravit si už můžete i opečené plátky chleba, které nakrájejte na drobné kostičky. Do rozehřátého tuku na pánvi přidejte cibuli a nechte ji opéct dozlatova až zlatavo-hněda. Poté trochu uberte plamen a pošlete k cibuli česnek, ale pozor, aby se nespálil. Jakmile nad sporákem ucítíte česnekové aroma, je čas přidat hlavní surovinu – chléb. Vycházejme z množství okolo 200 gramů. Tím, že je předpečený, ušetříte mnoho času, bude křupavější a nenasaje do sebe tolik tuku.

Teď už jen zbývá rozšlehat si vedle v nádobě 4 vejce, dochutit je solí a pepřem a zalít jim obsah pánve, kterou v té chvíli mějte na mírném ohni, aby se vejce ihned nesrazila. Nyní pomalu promíchávejte a už stačí pouze přidat hojné množství petrželové natě, případně dochutit solí a pepřem.

Topinka s míchanými vejci

Dalším klasickým receptem, který prošel vývojem a stále si drží popularitu, je topinka s míchanými vejci. U nás vítězí verze, že si topinku opět ohřejete dokřupava v topinkovači, a následně jí pomažete čerstvým změklým máslem. Předtím si ale připravte míchaná vejce. Ty má rád asi každý jinak, ale mě se nejvíce osvědčila tato varianta.

Na rozehřátou pánev dejte máslo a vložte do něj na drobno nakrájenou jednu cibuli. Nechte zpěnit a poté přidejte 100 gramů kvalitní šunky nakrájené na kostičky. Ideální je pro tento recept mít šunku vcelku, neboť kostky vyniknout chuťově lépe, než klasické plátky. Nebojte se restovat je déle a na vyšší plameni. U toho si v nádobě vedle rozšlehejte pět vajec, které osolte a opepřete dle libosti.

Následně stáhněte plamen, přilijte vejce a pozvolna vymíchejte do vámi požadované konzistence. Nezapomeňte, že se zbytkovým teplem může ještě trochu změnit, a tak pánev odstavte o něco dříve. Teď ještě zbývá přidat nakrájenou petrželovou nať a míchaná vejce jsou hotová. Můžete je tedy sázet na připravenou topinku s máslem a z vrchu zasypte strouhanou goudou.

Hrášková polévka s bylinkovými krutony

Bylinkové krutony jsou velmi oblíbenou záležitostí. My si je připravíme k rychlé hráškové polévce, nebo chcete-li krému, ale jsou samozřejmě vhodné i k jiným polévkám nebo do salátů. Než začneme s přípravou polévkou, která je opravdu snadná, nakrájejte si chleba na malé kostičky a usušte nasucho v troubě při nižší teplotě. Takto je pečte je dozlatova.

A teď už k polévce. Do hrnce na mírném plameni vložte máslo a hned co se rozpustí, zpěňte na něm asi jednu středně velkou cibuli. Nemusí být nadrobno, neboť budeme polévku mixovat. Poté zasypte základ jednou čajovou lžičkou cukru a nechte zkaramelizovat. Nastává čas přidat hlavní surovinu – mražený hrášek. Na toto množství ho použijte 400 gramů. V tuto chvíli obsah hrnce osolte, opepřete a přidejte ideálně čerstvý, nebo v horší variantě sušený tymián a zalijte vodou. Vařte jenom krátce, stačí přibližně 6 minut, aby polévka nepřišla o pěknou zelenou barvu. Poté přilijte 100 ml minimálně 33% smetany a po krátké chvíle polévku rozmixujte. Vložte zpět na opravdu mírný plamen, aby se polévka prohřívala a mezi tím si dokončete krutony.

Usušené krutony už máte na plechu vytažené z trouby, a tak si na plotně do hrnce můžete vložit hojné množství másla, ke kterému přidejte prolisovaný česnek dle chuti a nechte máslo rozpustit. Tímto obsahem přelijte krutony na plechu a promíchejte, aby se ochucené máslo dostalo na každý kousek. Nyní krutony posypte nadrobno nakrájenou petrželou natí a opět promíchejte. Teď už stačí jen nandat polévku a servírovat společně s krutony. Dobrou chuť!

 

Reklama

Doporučujeme

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3