Zbyl vám doma starší chleba? Zkuste ho využít v těchto třech receptech

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chleba s vajíčkem

Začněme klasikou, kterou si ale připravíme trochu jinak. Starší chleba si nakrájejte na tenké plátky, zhruba o velikosti, jako jsou u toustového chleba, a dejte si je do topinkovače propéct dokřupava. Mezitím do rozehřáté pánve nalijte dostatečné množství slunečnicového oleje a jakmile se prohřeje, dejte do něj zhruba dvě lžíce másla. Díky tomu se vám máslo nebude tolik přepalovat a pokrmu dodá svoji jedinečnou chuť.

Během toho si najemno nakrájejte jednu cibuli a dva stroužky česneku. Připravit si už můžete i opečené plátky chleba, které nakrájejte na drobné kostičky. Do rozehřátého tuku na pánvi přidejte cibuli a nechte ji opéct dozlatova až zlatavo-hněda. Poté trochu uberte plamen a pošlete k cibuli česnek, ale pozor, aby se nespálil. Jakmile nad sporákem ucítíte česnekové aroma, je čas přidat hlavní surovinu – chléb. Vycházejme z množství okolo 200 gramů. Tím, že je předpečený, ušetříte mnoho času, bude křupavější a nenasaje do sebe tolik tuku.

Teď už jen zbývá rozšlehat si vedle v nádobě 4 vejce, dochutit je solí a pepřem a zalít jim obsah pánve, kterou v té chvíli mějte na mírném ohni, aby se vejce ihned nesrazila. Nyní pomalu promíchávejte a už stačí pouze přidat hojné množství petrželové natě, případně dochutit solí a pepřem.

Topinka s míchanými vejci

Dalším klasickým receptem, který prošel vývojem a stále si drží popularitu, je topinka s míchanými vejci. U nás vítězí verze, že si topinku opět ohřejete dokřupava v topinkovači, a následně jí pomažete čerstvým změklým máslem. Předtím si ale připravte míchaná vejce. Ty má rád asi každý jinak, ale mě se nejvíce osvědčila tato varianta.

Na rozehřátou pánev dejte máslo a vložte do něj na drobno nakrájenou jednu cibuli. Nechte zpěnit a poté přidejte 100 gramů kvalitní šunky nakrájené na kostičky. Ideální je pro tento recept mít šunku vcelku, neboť kostky vyniknout chuťově lépe, než klasické plátky. Nebojte se restovat je déle a na vyšší plameni. U toho si v nádobě vedle rozšlehejte pět vajec, které osolte a opepřete dle libosti.

Následně stáhněte plamen, přilijte vejce a pozvolna vymíchejte do vámi požadované konzistence. Nezapomeňte, že se zbytkovým teplem může ještě trochu změnit, a tak pánev odstavte o něco dříve. Teď ještě zbývá přidat nakrájenou petrželovou nať a míchaná vejce jsou hotová. Můžete je tedy sázet na připravenou topinku s máslem a z vrchu zasypte strouhanou goudou.

Hrášková polévka s bylinkovými krutony

Bylinkové krutony jsou velmi oblíbenou záležitostí. My si je připravíme k rychlé hráškové polévce, nebo chcete-li krému, ale jsou samozřejmě vhodné i k jiným polévkám nebo do salátů. Než začneme s přípravou polévkou, která je opravdu snadná, nakrájejte si chleba na malé kostičky a usušte nasucho v troubě při nižší teplotě. Takto je pečte je dozlatova.

A teď už k polévce. Do hrnce na mírném plameni vložte máslo a hned co se rozpustí, zpěňte na něm asi jednu středně velkou cibuli. Nemusí být nadrobno, neboť budeme polévku mixovat. Poté zasypte základ jednou čajovou lžičkou cukru a nechte zkaramelizovat. Nastává čas přidat hlavní surovinu – mražený hrášek. Na toto množství ho použijte 400 gramů. V tuto chvíli obsah hrnce osolte, opepřete a přidejte ideálně čerstvý, nebo v horší variantě sušený tymián a zalijte vodou. Vařte jenom krátce, stačí přibližně 6 minut, aby polévka nepřišla o pěknou zelenou barvu. Poté přilijte 100 ml minimálně 33% smetany a po krátké chvíle polévku rozmixujte. Vložte zpět na opravdu mírný plamen, aby se polévka prohřívala a mezi tím si dokončete krutony.

Usušené krutony už máte na plechu vytažené z trouby, a tak si na plotně do hrnce můžete vložit hojné množství másla, ke kterému přidejte prolisovaný česnek dle chuti a nechte máslo rozpustit. Tímto obsahem přelijte krutony na plechu a promíchejte, aby se ochucené máslo dostalo na každý kousek. Nyní krutony posypte nadrobno nakrájenou petrželou natí a opět promíchejte. Teď už stačí jen nandat polévku a servírovat společně s krutony. Dobrou chuť!

 

Reklama

Doporučujeme

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3