Zbyl vám doma starší chleba? Zkuste ho využít v těchto třech receptech

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chleba s vajíčkem

Začněme klasikou, kterou si ale připravíme trochu jinak. Starší chleba si nakrájejte na tenké plátky, zhruba o velikosti, jako jsou u toustového chleba, a dejte si je do topinkovače propéct dokřupava. Mezitím do rozehřáté pánve nalijte dostatečné množství slunečnicového oleje a jakmile se prohřeje, dejte do něj zhruba dvě lžíce másla. Díky tomu se vám máslo nebude tolik přepalovat a pokrmu dodá svoji jedinečnou chuť.

Během toho si najemno nakrájejte jednu cibuli a dva stroužky česneku. Připravit si už můžete i opečené plátky chleba, které nakrájejte na drobné kostičky. Do rozehřátého tuku na pánvi přidejte cibuli a nechte ji opéct dozlatova až zlatavo-hněda. Poté trochu uberte plamen a pošlete k cibuli česnek, ale pozor, aby se nespálil. Jakmile nad sporákem ucítíte česnekové aroma, je čas přidat hlavní surovinu – chléb. Vycházejme z množství okolo 200 gramů. Tím, že je předpečený, ušetříte mnoho času, bude křupavější a nenasaje do sebe tolik tuku.

Teď už jen zbývá rozšlehat si vedle v nádobě 4 vejce, dochutit je solí a pepřem a zalít jim obsah pánve, kterou v té chvíli mějte na mírném ohni, aby se vejce ihned nesrazila. Nyní pomalu promíchávejte a už stačí pouze přidat hojné množství petrželové natě, případně dochutit solí a pepřem.

Topinka s míchanými vejci

Dalším klasickým receptem, který prošel vývojem a stále si drží popularitu, je topinka s míchanými vejci. U nás vítězí verze, že si topinku opět ohřejete dokřupava v topinkovači, a následně jí pomažete čerstvým změklým máslem. Předtím si ale připravte míchaná vejce. Ty má rád asi každý jinak, ale mě se nejvíce osvědčila tato varianta.

Na rozehřátou pánev dejte máslo a vložte do něj na drobno nakrájenou jednu cibuli. Nechte zpěnit a poté přidejte 100 gramů kvalitní šunky nakrájené na kostičky. Ideální je pro tento recept mít šunku vcelku, neboť kostky vyniknout chuťově lépe, než klasické plátky. Nebojte se restovat je déle a na vyšší plameni. U toho si v nádobě vedle rozšlehejte pět vajec, které osolte a opepřete dle libosti.

Následně stáhněte plamen, přilijte vejce a pozvolna vymíchejte do vámi požadované konzistence. Nezapomeňte, že se zbytkovým teplem může ještě trochu změnit, a tak pánev odstavte o něco dříve. Teď ještě zbývá přidat nakrájenou petrželovou nať a míchaná vejce jsou hotová. Můžete je tedy sázet na připravenou topinku s máslem a z vrchu zasypte strouhanou goudou.

Hrášková polévka s bylinkovými krutony

Bylinkové krutony jsou velmi oblíbenou záležitostí. My si je připravíme k rychlé hráškové polévce, nebo chcete-li krému, ale jsou samozřejmě vhodné i k jiným polévkám nebo do salátů. Než začneme s přípravou polévkou, která je opravdu snadná, nakrájejte si chleba na malé kostičky a usušte nasucho v troubě při nižší teplotě. Takto je pečte je dozlatova.

A teď už k polévce. Do hrnce na mírném plameni vložte máslo a hned co se rozpustí, zpěňte na něm asi jednu středně velkou cibuli. Nemusí být nadrobno, neboť budeme polévku mixovat. Poté zasypte základ jednou čajovou lžičkou cukru a nechte zkaramelizovat. Nastává čas přidat hlavní surovinu – mražený hrášek. Na toto množství ho použijte 400 gramů. V tuto chvíli obsah hrnce osolte, opepřete a přidejte ideálně čerstvý, nebo v horší variantě sušený tymián a zalijte vodou. Vařte jenom krátce, stačí přibližně 6 minut, aby polévka nepřišla o pěknou zelenou barvu. Poté přilijte 100 ml minimálně 33% smetany a po krátké chvíle polévku rozmixujte. Vložte zpět na opravdu mírný plamen, aby se polévka prohřívala a mezi tím si dokončete krutony.

Usušené krutony už máte na plechu vytažené z trouby, a tak si na plotně do hrnce můžete vložit hojné množství másla, ke kterému přidejte prolisovaný česnek dle chuti a nechte máslo rozpustit. Tímto obsahem přelijte krutony na plechu a promíchejte, aby se ochucené máslo dostalo na každý kousek. Nyní krutony posypte nadrobno nakrájenou petrželou natí a opět promíchejte. Teď už stačí jen nandat polévku a servírovat společně s krutony. Dobrou chuť!

 

Reklama

Doporučujeme

Připadá vám vaše pleť po létě vyčerpaně? Dopřejte ji silnou dávku regenerace

SynCare Fluid BOOSTERNOVINKA Vyzkoušejte regenerační Fluid BOOSTER od SynCare. Díky svým mimořádným regeneračním schopnostem prospívá nejen zdravé pokožce, ale zklidňuje a hojí pokožku podrážděnou, poškozenou...

Chytré domácí spotřebiče vás odposlouchávají. S našimi tipy tomu zabráníte

Čím dál více domácností využívá moderní přístroje, které se dají se naprogramovat, ovládat hlasem nebo na dálku. S tím však pramení i rizika, před nimiž...

Moje máma přes můj zákaz ostříhala synovi dlouhé vlasy. Ten se z toho sesypal

Myslela jsem si, že se svou mámou jsme spíše kamarádky. Jenže ona náš vztah zničila tím, že přes můj zákaz synovi ostříhala jeho delší...

Tři tipy na recepty z ryb, které si oblíbí celá rodina

Ryby by na našem talíři neměly chybět. Jsou lehké, zdravé a plné důležitých živin pro naše tělo. Ať už hledáte rychlou večeři, slavnostní jídlo...

Proč tonizovat pokožku?

Tonizace pleti je důležitým krokem, který by měl následovat po každém čištění. Často na něj zapomínáme, a to je chyba. Tonikum totiž připraví pokožku...

Sbohem zkažená vejce. S našimi tipy se jim vyhnete

Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho...

Jana Vaculíková: Nový začátek, nová láska, nové písně. A chuť rozdávat radost

Herečka, zpěvačka, podnikatelka a především šansoniérka – tak dnes vystupuje Jana, žena, která prošla osobními i profesními zkouškami, aby znovu objevila samu sebe. V...

Vdávala jsem svou dceru. Moje svatební líčení se však nepovedlo

Když jsem se dozvěděla, že se dcera bude vdávat, měla jsem velkou radost. Následně přišla i nabídka od mé kamarádky na svatební líčení, kterou...

Žínka může být líheň bakterií. Jak ji správně používat, aby vám neškodila

Na první pohled nevinná pomůcka, která má vaši pokožku čistit, může ve skutečnosti dělat pravý opak. Žínky a houbičky na mytí totiž vytvářejí ideální...

Ulehčete si práci s praním. Těchto 5 vychytávek z drogerie vám pomůže a stojí pár korun

Dnes už sice máme moderní pračky, které mají moderní technologie, ale ne vždy to stačí. Pojďme se podívat na pár tipů, které vám usnadní...

Sebedůvěra v batohu: Proč dát dětem do školy nejen svačinu, ale i výbavu na bolístky

První pád na hřišti, odřené koleno po tělocviku nebo spálený prst – začátek školního roku přináší dětem nejen zážitky, ale i drobné úrazy. A...

Přítel mě přemluvil k vyvolání ducha. Po tom co se přihodilo, už by to neudělal

Po zážitku z dětství už jsem s vyvolávání duchů nechtěla mít nic společného. Když mě však v dospělosti k tomu přemluvil můj přítel, nakonec...

Vezměte si pohodlný župan a užijte si wellness

Wellness v županu, ať už doma či v rezortu, prospěje každé ženě. Klid a odpočinek, zní to dobře, že? Udělejte si čas na wellness den....

Tři tipy na rychlou večeři

Kdo by to neznal - po práci už často nemáte chuť na složité vaření. Nemusíte ale zoufat, neboť ne každá příprava jídla je složitá....

Strava na dovolené: Jak si udržet zdravě sestavený talíř i o letních prázdninách?

Léto, dovolená a jídlo – trojice, která patří k sobě. Prázdninová atmosféra často svádí k přejídání nebo naopak k vynechávání jídel kvůli výletům a...
Reklama
Reklama