Povánoční hubnutí (z)dravě a s chutí

Povánoční hubnutí (z)dravě a s chutí

Pravidelné ochutnávání vánočního cukroví a domácího vaječného likéru, minimum pohybu a trávení večerů u pohádek během svátků se na mnoha z nás projeví nemilým váhovým přírůstkem. S tipy od milovníků ryb z Rybářství Kolář a lehkou změnou stravovacího re


Pstruzi_Rybářství Kolář Pravidelné ochutnávání vánočního cukroví a domácího vaječného likéru, minimum pohybu a trávení večerů u pohádek během svátků se na mnoha z nás projeví nemilým váhovým přírůstkem. S tipy od milovníků ryb z Rybářství Kolář a lehkou změnou stravovacího režimu se rychle dostanete zpět do kondice.     Nejlepší způsob, jak se po Vánocích opět dostat do formy, je odlehčit stravu a zařadit více pohybu, tzn. držet se jednoduché rovnice – mít větší výdej než příjem. Ideální je do jídelníčku zařadit více zeleniny a ryb, které můžete doplnit např. grilovanými celerovými hranolky nebo zeleninovým salátem s avokádem. Pokud nepatříte mezi příznivce ryb, protože jsou cítit rybinou a mají moc kostí, nezoufejte. Čerstvé dravé ryby z českého Rybářství Kolář na Vysočině Vás mile překvapí. Přijďte na chuť dravým rybám Dravé sladkovodní ryby jako pstruh, candát nebo méně známý siven mají oproti například kaprovi jemnější bílé maso, které není cítit rybinou a nachází se v něm méně kostí. K dostání jsou nejčastěji chlazené a neporcované. Velké oblibě se těší také již vykostěné půlky – filety, a to především z důvodu snadné kuchyňské přípravy. „Dravé ryby, například pstruzi duhoví, jsou ideální na gril nebo lehce pomoučněné a opečené na másle. V porovnání s chutí dovezených, často mražených, mořských ryb vítězí na celé čáře,“ říká Josef Kolář, majitel Rybářství Kolář, který své ryby chová ve více jak 150 rybnících a sádkách na Vysočině. Rybí maso je obecně zdrojem nejenom jódu, ale také omega-3 kyselin, které snižují hladinu škodlivých tuků v krvi, omezují usazování těchto tuků v cévách a blahodárně tak působí na celý vaskulární systém. Navíc obsahují jen 5 až 9 % tuku a jsou zdrojem vitaminů A i D – vitamin A působí blahodárně na oči, vitamin D je důležitý pro zdravý vývoj kostí. Tip na recept: PSTRUH V BYLINKÁCH Ingredience na 4 porce: 4 pstruzi z Rybářství Kolář, čerstvé bylinky (rozmarýn, estragon, dobromysl, máta, šalvěj) – hodně, česnek, citrony, limetky (umyté), jablko (kyselejší, pevné), máslo, bílé víno (kvalitní suché). Příprava: Bylinky necháme vcelku, citrony a limety nakrájíme na čtvrtky, jablko na osminky (bez jádřince), česnek oloupeme a rozdrtíme. Rybám naplníme máslem vymazaná bříška vždy svazečkem bylinek, kusem citronu a limetky i česnekem. Do pekáče naskládáme ryby bříškem dolů, obložíme jablkem a zbytky bylinek s citrusy, na ryby dáme malé kousky másla, jemně posolíme a zalijeme trochou vody a vína. Uložíme do rozehřáté trouby. Nejprve na chvilku lehce pokryjeme alobalem, pak bez alobalu pečeme rychle, doléváme víno nebo vodu tak, aby ryby neplavaly, jen aby bylo stále dostatek šťávy a ryby tím občas potřeme. Ryby jsou hotové, když snadno povytáhnete hřbetní ploutev. Informace o Rybářství Kolář Rodina farmáře Koláře hospodaří na 16 000 ha půdy a 850 ha vodní plochy již od roku 1992. Vedle chovu dobytka, kuřat, vepřového a rostlinné produkce se od roku 2013 stará také o Rybářství Kolář na Vysočině, původně známé jako Rybářství Velké Meziříčí, které patří již přes 50 let k tradičním producentům tržního pstruha. Vedle klasického chovu pstruha se Rybářství Kolář zabývá také dlouhodobým chovem sivena a dalších sladkovodních ryb. Rybářství Kolář má celkem 150 rybníků. Více informací naleznete na webových stránkách www.rybarstvikolar.cz.