Před několika dny se mi dostal do rukou recept, který jsem ještě nestihla vyzkoušet. Ne, že bych se obávala složitosti, ale naše žaludky se zatím na takový přísun sladkého necítily. A tak se chci zeptat na zkušenosti vás, milí čtenáři. Připravujete tento dezert? Jak vám chutná?
Suroviny:
TĚSTO:
- 750ml vody
- 250g másla
- 250g hl. mouky
- 8-9 vajíček
NÁPLŇ:
- 750ml mléka
- 2 karamelové pudinky
- 250g másla
- cukr moučka dle chuti
Na tuto náplň můžeme dát ještě ušlehanou šlehačku s cukrem a ztužovačem, být to však nemusí.
POLEVA:
- 250g cukru krupice
- 250ml smetany na šlehání
Příprava:
Těsto: Vodu rozehřejeme s máslem, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani hrnec. (cca 4 minuty) Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka. Těsto rozdělíme na půl, rozválíme na velikost plechu a upečeme dva pláty. Pečeme při 200% asi 40 minut i déle. Lepší křupavější povrch, pak to změkne. Náplň: Uvaříme pudinky a do vychladlého pudinku přidáme máslo a cukr dle chuti, řádně prošleháme. Na náplň dáme nebo nedáme šlehačku se ztužovačem, jak chceme. Skládáme ve stylu plát-náplň-šlehačka-plát.poleva. Poleva: Cukr zkaramelizujeme, přidáme smetanu – varování – smetana nesmí být studená. Takto připravenou směs neprodleně vylijeme na větrník.
Kdo z vás má s tímto receptem zkušenost? Stojí za přípravu v takovémto složení, nebo máte své fígle, který dezert jen vylepší? Podělte se s námi!
Markét ,)