Honí vás mlsná? Vyzkoušejte pražské koláče!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Na tyto pražské koláče jsem dostala recept od své kamarádky ze Slovenska. Možná se vám to může zdát úsměvné, ale i tam jsou tyto koláče velmi oblíbené. A jelikož mi tento recept napsala svým rodným jazykem, budu vám ho tak prezentovat i já.

bonvivani sk

 

Suroviny:

CESTO:

  • 250 g polohrubá múka
  • 250 g hladká múka špeciál
  • 150 ml vlažné mlieko
  • 3 PL práškový cukor
  • 1 ks vajce
  • 30 g droždie čerstvé
  • 4 PL voda
  • 250 ml majolka

DROBENKA:

  • 30 g maslo
  • 30 g práškový cukor
  • 50 g hrubá múka

KRÉM:


  • 200 ml mlieko
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 100 g studené maslo
  • 1,5 PL solamyl
  • 3 PL práškový cukor
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 2 ks stužovač šľahačky

NA POTRETIE:

  • 1 ks žĺtok
  • trochu mlieko

 

Příprava:

Cesto:

Pripravíme si kvások z 2 dcl vlažného mlieka a trochu cukru. Polohrubú a hladkú múku zmiešame, preosejeme, pridáme zvyšný cukor, štipku soli, vajce, majolku, 4 lyžice vlažnej vody, zvyšok vlažného mlieka a vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov. Uložíme ich na papier na pečenie, po 4 bochníčkoch na jeden plech, nakoľko zväčšia svoj objem. Rukou každý pritlačíme na plocho, potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka, posypeme drobenkou a necháme podkysnúť 40 minút. Pečieme pri 180 stupňoch 20 minút. Necháme vychladnúť.

Drobenka:

maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme rukou, aby mala sypkú konzistenciu.

Krém:

z mlieka odoberieme asi 3 lyžice a rozpustíme solamyl. Zvyšné mlieko, maslo, práškový a vanilkový cukor rrozpustíme, prilejeme solamyl s mliekom a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačmi a zmiešame s vychladnutou kašou.

Pomocou cukrárenského vrecka naplníme koláče, ktoré sme priečne prekrojili. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame.

 

Doufám, že jste se ve slovenském jazyce neztratili a upéct jste zkusili. Jak se povedlo? Sdělte nám své dojmy do komentářů.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama