Páteční pečení? Vyzkoušejte Red Velvet!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

O tomto fenoménu jste jistě už slyšely. Oblíbený americký dezert už doputoval i do našich končin a lidé si ho velmi oblíbili. Ať už jeho barva, nebo chuť – každý si v něm najde to své. Vyzkoušejte ho také!

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Korpus:

  • 500 g hladké mouky
  • 226 g másla
  • 300 g cukru krupice (v originále je více, ale takto je to na naše poměry dostačující)
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
    2 lžičky vanilkového extraktu
  • 480 ml kysaného podmáslí
  • 1 lžička červené gelové barvy
  • 3 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Krém:

  •  400 g mascarpone
  • 400 g krémového sýra (philadephia, buko, crem cheese, lučina a podobné)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

 

Příprava:

Korpus pečeme tak, že připravíme každý plát těsta zvlášť. Potřebujete buď 1 formu velikosti 27 cm. V každém případě pečeme na dvě várky.

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy (nebo forem) vyložíme pečícím papírem, zapneme do obruče a boky vymažeme máslem.

113 g změklého másla a 150 g cukru vyšleháme do hladké hmoty. Po jednom přidáme 2 vejce, která důkladně zapracujeme (stále šleháme). Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.

250 g mouky smícháme s 15 g kakaa a 1/2 lžičkou soli.

240 ml podmáslí smícháme s 1/2 lžičkou gelové barvy a důkladně rozmícháme.

Šlehač snížíme na střední otáčky a po částech přidáváme obarvené podmáslí a moučnou směs až vše spotřebujeme a vznikne vláčné tužší těsto.

Ve skleničce smícháme 1,5 lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou přidáme k těstu, rychle zamícháme a nalijeme do připravené dortové formy.  Pečeme 25-30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá.

Korpus necháme na mřížce zchladnout asi 10 minut, pak odstraníme boky a dno a necháme ho zcela vychladnout.

Stejným způsobem upečeme druhý plát.

Potom, co korpusy zcela vychladnou je po jednom zabalíme do folie a dáme do lednice vychladit minimálně na hodinu (raději přes noc). Bude se s nimi lépe pracovat.

Zchlazené mascarpone dáme do mísy s vychlazenou šlehačkou a cukrem. Spustíme šlehač na střední výkon a minutu vše promícháme. Pak pustíme vysoké otáčky a cca 3 minuty šleháme – krém zhoustne a zpevní. Poté zašleháme krémový sýr (po lžičkách) a nakonec vanilkový extrakt.

Skládání dortu:

Vychlazené korpusy vyjmeme z lednice a vybalíme z folie. Všechny na horní straně seřízeneme, aby byly rovné (seřezáváme jen tu kupolku, která se udělala). Odříznuté těsto nevyhazujeme, ale odložíme stranou. Budeme ho potřebovat na zdobení.

První plát položíme na podnos nebo servírovací talíř, pomažeme asi 1 cm silnou vrstvou krému, položíme druhý plát a postup opakujeme do spotřebování plátů. Boky dortu můžeme potřít slabou vrstvou krému a nebo naopak stěrkou zahladit přebytečný krém, vznikne tak naked cake, kde jsou vidět patra krému i korpusu.

Z odřezaného korpusu uděláme drobenku a posypeme horní část dortu.

Ze zbytku těsta a trochy krému vytvoříme mnutím kompaktní hmotu a z ní vytvoříme kuličky (cake-pops), kterými ozdobíme  dort po obvodu.

Necháme přes noc vychladit a proležet.

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Nejočekávanější událost podzimní beauty scény je tady! Soutěžte o vstupenky!

Podzim bude opět patřit kráse, inspiraci a novinkám. Veletrh FOR BEAUTY se uskuteční 24. a 25. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a nabídne to nejlepší ze světa kosmetiky,...

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...

Noční pocení: kdy je to normální a kdy už raději zbystřit

Probouzíte se ráno s mokrým pyžamem a polštářem, který by se dal skoro vyždímat? Občas se to stane asi každému, ale pokud se noční...

Ztracený pocit jistoty… Pravda o tom, proč nám v dnešní svobodné době chybí minulé časy

Jak je možné, že generace, jež zažila fronty na banány a zavřené hranice, vzpomíná na minulost s nostalgií? Fenomén „dřív bylo líp“ není o...

Policie varuje seniory před podvody na internetových aukcích, zde jsou nejčastější triky

Místo vysněných hodinek dorazí prázdná obálka, nebo nedorazí vůbec nic... Internetové aukce, jež slibují výhodné nákupy, se pro mnoho seniorů stávají pastí, v níž...

Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na...

Chaos vs. harmonie: Boj s nepořádkem není o úklidu, ale o systému

Touha po harmonickém domově není rozmarem, nýbrž přirozenou potřebou naší mysli. Vědecké studie potvrzují, že nepořádek zvyšuje hladinu stresu. Cesta k vizuálnímu klidu přitom...

Čistší prádlo, zdravější kůže: kouzlo dvojího máchání

Když mluvíme o zdravém životním stylu, obvykle si vybavíme vyváženou stravu, pohyb nebo dostatek spánku. Přitom existuje ještě jeden každodenní zvyk, který dokáže ovlivnit...

Brankář Frodl se inspiroval videohrou Ghost of Yōtei. V pátek nastoupí v unikátní masce, kterou po utkání vydraží

Praha, 30. září – Gólman karlovarské Energie bude v pátečním extraligovém zápase proti Pardubicím chytat v originální masce, jejíž design je inspirovaný herní novinkou...

Keto dieta – poznejte účinné řešení od Pomelo!

Zdravý životní styl a uvědomělé stravování jsou dnes nejenom trendem, ale i nutností. V široké nabídce různých metod pro hubnutí nebo zdravou životosprávu si...

Osm návyků, kterými si nevědomky ničíme mozek a schopnost soustředění

Největším nepřítelem naší duševní bystrosti není věk ani genetika, nýbrž drobné, nevědomé návyky, kterými každý den sabotujeme vlastní mysl. Tyto tiché zlozvyky postupně otupují...

Každodenní sprcha: zdravý návyk, nebo zbytečný risk pro pokožku?

V Česku je téměř samozřejmostí dát si sprchu každý večer. Mnozí z nás ale přidávají ještě ranní budíček studenou vodou a v létě po...

Restaurace BRICK’S: Luxusní gastronomie s výhledem na Karlův mostNa břehu Vltavy, v historické budově Hergetovy cihelny z roku 1781, se nachází restaurace BRICK’S Restaurant &...

Místo s výhledem, který nemá konkurenciBRICK’S se nachází jen pár kroků od Karlova mostu a Pražského hradu. Jeho terasa přímo u řeky nabízí nerušený...

Do Jizerek za čerty, draky i motýly

Pár dní, spousta zážitků. Podzimní prázdniny i prodloužené víkendy si naplno vychutnátev Jizerských horách. Na jiné myšlenky tu přijdete v přírodě, ale také ve městech...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3