Dnes je Mezinárodní den rumu! Co o něm ještě nevíte?

Dnes je Mezinárodní den rumu!  Co o něm ještě nevíte?

Mezinárodní den rumu – co o něm ještě nevíte Svátek všech rumů je tady. Připadá na 16. srpna a nabízí tak všem milovníkům rumu možnost oslavit jeho existenci. Přinášíme několik perliček, které o něm určitě netušíte a příště si na ně při jeho pití jistě vzpomen


Mezinárodní den rumu – co o něm ještě nevíte

Svátek všech rumů je tady. Připadá na 16. srpna a nabízí tak všem milovníkům rumu možnost oslavit jeho existenci. Přinášíme několik perliček, které o něm určitě netušíte a příště si na ně při jeho pití jistě vzpomenete. Věděli jste, že celosvětově se vypije více než 1,4 bilionu litrů ročně? Dozvíte se, s čím se dříve rum obvykle mixoval, a že se dokonce užíval jako lék na prevenci proti nemocím! Shutterstock_piratka

Za označení „rum“ mohou ženy

Název „rum“ je považován za zkratku anglického slova „rumbellion“, což znamená „velký ruch“. A proč právě toto označení? Protože se při jeho pití karibské ženy řádně tanečně odvazovaly při večerních bouřlivých setkáních, a tak jejich milenci nápoj pojmenovali patřičně takto. Existují však i jiná tvrzení, a to že název pochází z botanického názvu cukrové třtiny, tedy „Saccharum officinarum“, ze které se vyrábí, nebo že vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kteří ho nazývají „Rumbullion“.

Z Asie až do Karibiku

První zmínky o výrobě rumu přímo z cukrové třtiny pocházejí už z Indie a Číny, kam ji přivezli obchodníci z Indonésie, kde má tato rostlina svůj původ. Její pěstování se postupem času rozšířilo i do Severní Afriky, na Blízký Východ a následně do Evropy, odkud byla převezena druhou plavbou Kryštofa Kolumba v roce 1493 do Nového světa a začala se vysazovat na úrodných karibských půdách. Obyvatelé Karibiku časem přišli na to, že se dá rum efektivně vyrábět i z melasy, odpadního produktu při výrobě cukru. Začali do ní časem přidávat i tajné směsi bylin, koření a ovoce.CM_Drink

Rum s čili nebo kořením

Protože piráti byli většinou bývalí obchodníci a námořníci, není divu, že v tomto nápoji našli zalíbení i oni. Řada karibských ostrovních států námořníkům prodávala rum levně, aby si je udrželi u břehů a chránili je tak právě před piráty. Když piráti námořnické lodě přepadli, našli i pěknou zásobu rumu, na které si pochutnali. Právě v dobách pirátství se stal kořeněný rum nejoblíbenějším pitím ve všech putykách a barech města Port Royal na Jamajce. Příkladem takového rumu může být Captain Morgan, který je pojmenován po opravdovém kapitánovi Henry Morganovi, který žil v 17. století. Už v těchto dobách vznikla mixabilita rumu, která přetrvala dodnes. Do rumu se začaly přidávat různé druhy ovocných limonád, koření nebo čili.

Rum jako denní příděl podle zákona

Shutterstock_cukrova_trtinaNámořní plavby byly často kruté. Aby se udržela morálka, bylo zapotřebí trochu alkoholového rozveselení. Námořníci brzy zjistili, že rum vydrží v sudech daleko déle poživatelný a chutnější než voda či pivo a začali ho upřednostňovat. V roce 1731 se Britům podařilo dokonce oficiálně prosadit zákon, který dával každému námořníkovi právo na denní příděl pinty vína nebo půl pinty rumu. Kdybychom to přepočítali, jedná se zhruba o 7 panáků rumu s obsahem alkoholu často více než 75 %. Jaké překvapení, že s tímto zákonem přišel problém s opilými námořníky, kteří měli na svědomí časté nehody na palubách a námořní katastrofy. Protože měli rumu nadbytek, používali ho někdy i dokonce jako platidlo. A tak se začal příděl rumu postupně snižovat či míchat s vodou a cukrem (tak vznikl grog). V roce 1970 byl pak zákon úplně zrušen.

Rum jako výplata

Na přelomu 18. a 19. století byl v Novém Jižním Walesu díky nárůstu populace nedostatek britského oběživa. Začalo se tak platit rumem, který byl dokonce používán také jako výplata za práci na polích a plantážích.

Rum jako druhý nejoblíbenější alkohol

Podle veřejného průzkumu z roku 2013 magazínu International Wine & Spirit Research je rum druhým nejvíce konzumovaným alkoholem hned za vodkou. Vypije se ho 1,47 bilionů litrů ročně.