Staňte se čokoládovým someliérem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neznal čaj o páté či ranní kávu k snídani. Už jste ale dostali pozvání na degustaci čokolády? Pochutnávat si na královském nápoji nebo tabulce této lahůdky podléhá přísné etiketě a v dnešní době i čokoládové kultuře staré přes dva tisíce let. Stejně tak jako u kávy, vína a whisky i u čokolády rozlišujeme hlavní charakteristiku chuti, jako je zemitost, ovocné či kouřové tóny, a praví profíci dokáží její kvalitu určit podle čichu. Přinášíme vám návod, jak správně čokoládu degustovat, čeho byste si měli při výběru všímat a čeho se naopak vyvarovat.

Za vším hledejte kakao

Kakao je základ. Neplatí nutně, že čokoláda s vyšším podílem kakaa je více hořká. Chuť ovlivňuje několik faktorů: kvalita a kyselost půdy, pěstovaná odrůda, nadmořská výška, správně provedená fermentace nebo pražení. Za hořkou variantu oblíbené lahůdky se považuje ta, jež obsahuje nad 70 % kakaa. Pokud je hodnota nižší, musí se označovat jako tmavá. U kvality čokolád však rozhoduje především druh kakaových bobů
a země původu. Na obalech své oblíbené tabulky tedy hledejte pojem Criollo, tyto boby jsou považovány za nejlepší a pocházejí třeba z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru. Vedle nešlápnete ani s boby Trinitario z Trinidadu.

Pokud máte čokoládu vyrobenou z kakaových bobů z jednoho regionu, či dokonce z jedné farmy nebo konkrétní plantáže, pak se nazývá Single Origin. Je to jako se Single Malt whisky, která pochází z jediného druhu sladu a její výroba probíhala pouze v mateřské palírně.

Čokoláda jako elixír zdraví

Považujete-li přidávání koření do čokolády za trend moderní doby, jste na omylu. Je to již dva tisíce let,
kdy začali původní obyvatelé Jižní Ameriky pěstovat kakaovník. Jeho semena mleli a připravovali si z nich hořký nápoj, který nazývali elixír zdraví. Aztékové svou čokoládu skoro vůbec nepřislazovali (pouze medem), naopak přidávali mletou kukuřici a koření jako vanilku, chilli, černý pepř či kůru magnolie. Se slazením cukrem začali až kolem 16. století ve Španělsku.

Dodnes platí, že se lidé stále snaží přinášet do gastronomie něco nového a neotřelého, a to i ve světě čokolády. Unikátním spojením vysoce kvalitní čokolády s oblíbeným krémovým likérem, v němž se snoubí chuť čerstvé smetany, jemné irské whiskey a madagaskarské vanilky, vznikl lahodný Baileys Chocolat Luxe. Obsahuje totiž vybranou čokoládu z Belgie s až 45% podílem kakaových bobů a vybrat ten správný druh trvalo tři roky.

Čokoládová kultura

Dříve stačilo smíchat kakaovou pastu s vodou, mletou kukuřicí, medem a pepřem. Takto připravená tekutina se však nepila, odebírala se jen pěna z povrchu nápoje. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.

První čokoláda v pevném skupenství spatřila světlo světa v 19. století a oblíbenou pochoutkou je
i v současnosti, kdy podléhá trendům dnešní doby. Otevřít, přičichnout a poválet v ústech.
Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Nenechte se zmást, čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. Praví čokoládoví experti dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.

Jak tedy na to? Nejprve ulomte kostičku dost velkou na to,
abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky. Ty otřete o sebe,
docílíte tak uvolnění pronikavého a nezaměnitelného kakaového aroma.
Přičichněte si a nakonec vložte kousky čokolády do úst. Nic nekousejte ani nepřežvykujte, správný „čokoprofík“ ví, že pravá čokoláda chutná nejlépe, když se jemně rozplyne na jazyku. Pokud si chcete vychutnávání čokolády trochu zpestřit, nalijte si vychlazené Baileys Chocolat Luxe do sklenky na vysoké nožce s kostkami ledu a nechte se unést jedinečnou chutí pravé belgické čokolády s krémovým irským likérem.

 

Co se skrývá pod procenty kakaa?
-Procenta kakaa v čokoládě znamenají, kolik kakaové hmoty
a kakaového másla čokoláda obsahuje. Máme-li 75% čokoládu, pak obsah těchto dvou složek je 75 %, zbylých 25 % je cukr.

-Do kvalitní čokolády nepatří kakaový prášek, ten se používá u nápojů či vysoce slazených čokolád

Nalézt správný recept trvalo 3 roky

Baileys Chocolat Luxe vzešlo z rukou Anthonyho Wilsona, syna jednoho z původních tvůrců, kteří stáli u zrodu Baileys Original. Tři roky Anthony hledal ten správný recept, aby vzniklo něco opravdu výjimečného.
Vyzkoušel přes 200 druhů čokolády a 800 různých kombinací ingrediencí, než se mu podařilo vytvořit ideální rovnováhu, díky které jsou všechny chuťové nuance v perfektním poměru.

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama