Staňte se čokoládovým someliérem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neznal čaj o páté či ranní kávu k snídani. Už jste ale dostali pozvání na degustaci čokolády? Pochutnávat si na královském nápoji nebo tabulce této lahůdky podléhá přísné etiketě a v dnešní době i čokoládové kultuře staré přes dva tisíce let. Stejně tak jako u kávy, vína a whisky i u čokolády rozlišujeme hlavní charakteristiku chuti, jako je zemitost, ovocné či kouřové tóny, a praví profíci dokáží její kvalitu určit podle čichu. Přinášíme vám návod, jak správně čokoládu degustovat, čeho byste si měli při výběru všímat a čeho se naopak vyvarovat.

Za vším hledejte kakao

Kakao je základ. Neplatí nutně, že čokoláda s vyšším podílem kakaa je více hořká. Chuť ovlivňuje několik faktorů: kvalita a kyselost půdy, pěstovaná odrůda, nadmořská výška, správně provedená fermentace nebo pražení. Za hořkou variantu oblíbené lahůdky se považuje ta, jež obsahuje nad 70 % kakaa. Pokud je hodnota nižší, musí se označovat jako tmavá. U kvality čokolád však rozhoduje především druh kakaových bobů
a země původu. Na obalech své oblíbené tabulky tedy hledejte pojem Criollo, tyto boby jsou považovány za nejlepší a pocházejí třeba z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru. Vedle nešlápnete ani s boby Trinitario z Trinidadu.

Pokud máte čokoládu vyrobenou z kakaových bobů z jednoho regionu, či dokonce z jedné farmy nebo konkrétní plantáže, pak se nazývá Single Origin. Je to jako se Single Malt whisky, která pochází z jediného druhu sladu a její výroba probíhala pouze v mateřské palírně.

Čokoláda jako elixír zdraví

Považujete-li přidávání koření do čokolády za trend moderní doby, jste na omylu. Je to již dva tisíce let,
kdy začali původní obyvatelé Jižní Ameriky pěstovat kakaovník. Jeho semena mleli a připravovali si z nich hořký nápoj, který nazývali elixír zdraví. Aztékové svou čokoládu skoro vůbec nepřislazovali (pouze medem), naopak přidávali mletou kukuřici a koření jako vanilku, chilli, černý pepř či kůru magnolie. Se slazením cukrem začali až kolem 16. století ve Španělsku.

Dodnes platí, že se lidé stále snaží přinášet do gastronomie něco nového a neotřelého, a to i ve světě čokolády. Unikátním spojením vysoce kvalitní čokolády s oblíbeným krémovým likérem, v němž se snoubí chuť čerstvé smetany, jemné irské whiskey a madagaskarské vanilky, vznikl lahodný Baileys Chocolat Luxe. Obsahuje totiž vybranou čokoládu z Belgie s až 45% podílem kakaových bobů a vybrat ten správný druh trvalo tři roky.

Čokoládová kultura

Dříve stačilo smíchat kakaovou pastu s vodou, mletou kukuřicí, medem a pepřem. Takto připravená tekutina se však nepila, odebírala se jen pěna z povrchu nápoje. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.

První čokoláda v pevném skupenství spatřila světlo světa v 19. století a oblíbenou pochoutkou je
i v současnosti, kdy podléhá trendům dnešní doby. Otevřít, přičichnout a poválet v ústech.
Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Nenechte se zmást, čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. Praví čokoládoví experti dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.

Jak tedy na to? Nejprve ulomte kostičku dost velkou na to,
abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky. Ty otřete o sebe,
docílíte tak uvolnění pronikavého a nezaměnitelného kakaového aroma.
Přičichněte si a nakonec vložte kousky čokolády do úst. Nic nekousejte ani nepřežvykujte, správný „čokoprofík“ ví, že pravá čokoláda chutná nejlépe, když se jemně rozplyne na jazyku. Pokud si chcete vychutnávání čokolády trochu zpestřit, nalijte si vychlazené Baileys Chocolat Luxe do sklenky na vysoké nožce s kostkami ledu a nechte se unést jedinečnou chutí pravé belgické čokolády s krémovým irským likérem.

 

Co se skrývá pod procenty kakaa?
-Procenta kakaa v čokoládě znamenají, kolik kakaové hmoty
a kakaového másla čokoláda obsahuje. Máme-li 75% čokoládu, pak obsah těchto dvou složek je 75 %, zbylých 25 % je cukr.

-Do kvalitní čokolády nepatří kakaový prášek, ten se používá u nápojů či vysoce slazených čokolád

Nalézt správný recept trvalo 3 roky

Baileys Chocolat Luxe vzešlo z rukou Anthonyho Wilsona, syna jednoho z původních tvůrců, kteří stáli u zrodu Baileys Original. Tři roky Anthony hledal ten správný recept, aby vzniklo něco opravdu výjimečného.
Vyzkoušel přes 200 druhů čokolády a 800 různých kombinací ingrediencí, než se mu podařilo vytvořit ideální rovnováhu, díky které jsou všechny chuťové nuance v perfektním poměru.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3