6 nutričních faktů, které by měly být jasné selským rozumem (ale nejsou)

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Selský rozum. Nějak byste očekávali, že ho budete mít. Bohužel, v bláznivém světě výživy kolují všechny možné názory a mýty, které vymýšlejí tzv. „nadšenci z křesel“ a víkendoví nájezdníci. (představte si pod těmito pojmy, co chcete)

6 výživových faktů (mýtů), které bychom měli být schopni rozpoznat, ale často tomu tak není. 

1) Maso ve střevech nehnije

Je naprostým nesmyslem, že by maso ve střevech hnilo. Lidské tělo je plně vybaveno z masa strávit a vstřebat všechny důležité živiny. Bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv, a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů.

Tuky, bílkoviny a další živiny pak skrz střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už nezbyde nic, co by zde „hnilo“.

2) Vejce jsou jedněmi z nejzdravějších potravin

Vejce jsou nespravedlivě odsuzována, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Jenže, případové studie ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích u většiny lidí nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nové studie prováděné na stovkách tisíc lidí zároveň ukazují, že vejce nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců.

Pravdou je, že vejce jsou jedněmi z vůbec nejzdravějších a nejvýživnějších potravin. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, takže říkat lidem, aby ho nejedli, nebo aby nejedli vejce vůbec, je jedna z největších chyb.

3) Věděli jste, že jste lidé jen z 10%?

Nakrmit střevní mikroby, to je zásadní. Věděli jste, že jste lidé jen z 10%? Bakterie ve střevech, známé jako střevní mikroflóra, ve skutečnosti převyšují lidské buňky v poměru 1 ku 10! V posledních letech studie ukázaly, že typy a počty těchto bakterií mohou mít naprosto zásadní vliv na lidské zdraví, tělesnou váhou počínaje
a funkcí mozku konče. A stejně jako tělesné buňky, i tyto bakterie potřebují potravu, a rozpustná vláknina je jejich oblíbenou volbou.

Toto může být jeden z nejdůležitějších důvodů, proč do stravy zahrnout spoustu vlákniny, aby tyto malé důležité breberky byly spokojené.

4) Cholesterol není nepřítel

To, čemu lidé většinou říkají „cholesterol“, není ve skutečnosti cholesterol. Když bývá rozdělován na tzv. „dobrý“ a „špatný“, mluví se vlastně o bílkovinách, které cholesterol transportují. LDL je zkratka anglického názvu low-density lipoprotein (lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL je zase high-density lipoprotein, tedy lipoprotein s vysokou hustotou.  

Pravdou je, že cholesterol není nepřítel. Hlavním determinantem rizika srdečních onemocnění je typ lipoprotein transportující cholesterol, ne cholesterol jako takový.

5) Kalorie se počítají. Ale nemusíte je zas tak úplně počítat

Obezita je případem přebytečné energie (kalorií), uložené ve formě nahromaděného tělesného tuku.
To ale neznamená, že lidé musí vypočítávat a zaznamenávat všechno, co pozřou.

I když počítání kalorií pro mnoho lidí funguje, existuje řada věcí, které lidi mohou udělat pro úpravu váhy, aniž by kdy spočítali jedinou kalorii. Například přijímání více bílkovin vede k automatické redukci příjmu kalorií
a zásadní ztrátě váhy. Aniž bychom omezovali kalorie.

6) Tuk vás neučiní tučnými, a neudělají to ani sacharidy

Tuk byl často obviňován za vznik nadváhy, protože obsahuje více kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Jenže, tohle nemá ve skutečnosti žádný praktický význam. Lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky
(ale nízkou na sacharidy), ve finále snědí méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy.  

Což naopak zase vedlo mnoho lidí k odsuzování sacharidů, jenže i to je chybou. Spousta populace jí stravu bohatou na sacharidy a stále zůstává zdravá.

Jako všechno ve vědě stravy, vše záleží na souvislostech. Tuky mohou vést k nadváze, sacharidy také.
Vše záleží na ostatních potravinách, které konzumujete a na vašem celkovém životním stylu.

 

Přejete si dozvědět se více zajímavostí o zdravém životním stylu, hubnutí a dalšího od Gabriely Peacock?
Máte jedinečnou příležitost zúčastnit se první přednášky pro veřejnost v Čechách, a to 8.dubna 2019 v Praze.

Více informací na www.gpnutrition.cz

     Gabriela Peacock pro GP Nutrition

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3