Mak, mak, makulenka...

Mak, mak, makulenka...

Mák a povidla jsou česká podzimní klasika


Kdyby maková panenka znala povidla, neměl by motýl Emanuel žádnou šanci. Obě typicky české suroviny, mák a povidla, se nám připomínají hlavně na podzim. Sluší jim to každé zvlášť, když se ale dají dohromady,
je to vysloveně vyladěná souhra chutí.

 

Nenápadná česká superpotravina

Česko je maková velmoc na světové úrovni. Máku určeného pro potravinářské účely se u nás vypěstuje nejvíc na světě. Hlavně ve sladké kuchyni si ho dopřáváme rádi a neodmyslitelně patří do buchet, makovce nebo posvícenských koláčků. Ale třeba v takových Spojených státech by si nikdo netroufl použít mák jako hlavní složku náplně a i ve Velké Británii jím maximálně cudně posypou citronové muffiny. V jiných zemích je mák zakázaný úplně, což se týká třeba Singapuru nebo zemí Perského zálivu. Bývá to z důvodů náboženských
i z obavy o jeho omamné účinky, byť u potravinářského máku je obsah morfinu i kodeinu naprosto zanedbatelný a toxický efekt nemají semena žádný. Zato je mák vynikajícím zdrojem vápníku, jehož obsah je mezi rostlinnými zdroji naprosto rekordní. 

Jak připravit mák

Pro pečení je mák potřeba umlít v mlýnku. Pomůže také nasekat ho v elektrickém mixéru. Udělejte to ale až bezprostředně před pečením, protože mák se po namletí rychle kazí. Pro delší skladování je lépe nechat ho vcelku, přesypat do uzavíratelné nádoby a uložit na suchém a chladném místě. Po namletí můžete máku prodloužit trvanlivost uložením do mrazáku.

5 dokonale podzimních receptů s mákem i povidly

Celý mák se sype na rohlíky nebo plněné sladké i slané kapsy. Namletý mák můžete rovnou přidat do těsta například na makovec nebo do pohankových lívanců. Pro náplň do buchet nebo koláčů je potřeba namletý mák svařit s mlékem a cukrem. Náplň se často míchá také s povidly, které se s mákem chuťově velice dobře doplňují a navíc dodávají vláčnost, která suššímu máku může trochu chybět.

Špaldový koláč s mákem a povidly hraje na podzimní notu. Oříšková chuť špaldové mouky se s mákem
a povidly skvěle kombinuje. Nechte si trochu těsta stranou a pohrajte si se zdobením. Na tmavé makovopovidlové náplni pěkně vynikne.

Makovec s hruškami a krémem z mascarpone bude hvězda slavnostního oběda. Mák tentokrát přidejte rovnou do těsta a k tomu ještě nakrájené kompotované hrušky. Vláčnou buchtu po upečení korunujte silnou vrstvou krému z našlehaného mascarpone.

Makové mléko je přirozeně bez laktózy. Z namočeného máku si můžete připravit lahodné a zdravé makové mléko. Na jeden díl máku dejte čtyři díly vody a postupujte podle tohoto receptu. Před mixováním přidejte pár datlí pro oslazení.

Závin s povidly a mákem efektně stočte jako věnec. Můžete ho udělat i jako klasický závin, ale spojený do kulatého věnce rozhodně zaujme. Náplň je díky přidaným povidlům nádherně šťavnatá a navíc se pěkně ukáže
v efektním nastřižení těsta.

Maková zálivka pro netradiční salát.

Stejně jako každá jiná semínka můžete mák směle přidat do salátu a dresinku. V tomto receptu, který kombinuje ovoce s jemnou zeleninou, si makovomedový dresink vychutnáte.

 

 

 

Foto: Profimedia.cz
Zdroj: www.receptyschuti.cz

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY - kam pokračovat

Komentáře (0)

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)

PŘIDEJTE SVŮJ KOMENTÁŘ

newsletter Zůstaňte ve spojení - získávete pravidelně novinky ze světa fotbalu

Reklama