Ovládněte umění snoubení pokrmů a vína

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzim je obdobím večírků a dalších společenských setkání, na nichž se to bez alkoholu a občerstvení neobejde. Pokud se chystáte na jednu z takových akcí, či ji dokonce sami pořádáte, určitě stojí za to osvěžit si principy a trendy párování vín a pokrmů. Jak se blýsknout vinnými znalosti a stát se skvělým hostitelem vás naučí prezident Asociace sommelierů Ivo Dvořák.

 

Harmonie nebo kontrast? Oboje je správně

Při sestavování vhodných kombinací vína a jídla se obecně uplatňují dva styly – harmonie nebo kontrast. První varianta, vzájemná harmonie, je založená na podobnosti chutí a vůní, které se vzájemně podporují. „Typickým příkladem jsou sladké nápoje se sladkými pokrmy. Ideálním partnerem k dezertům jsou sladká vína, například ledová nebo slámová,” vysvětluje prezident Asociace sommeliérů Ivo Dvořák.

Naopak kontrast je bodem, při němž dochází ke spojení rozdílných chutí a vůní, které se vzájemně vyvažují či zmírňují a tím vytváří působivý celek. „Příkladem vzájemného zmírňování je vyzrálý sýr s ušlechtilou modrou plísní Roquefort, jenž má výrazné aroma a v jeho chuti dominuje slanost a hořkost. S vínem, které obsahuje vysoké procento zbytkového cukru, a přitom i s poměrně bohatou kyselinou, vytváří dokonalé spojení,“ říká Ivo Dvořák.

Konkrétní tip na párování vína se sýrem s ušlechtilou plísní připojuje hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková: „Komu lahodí sýry s modrou plísní, doporučuji vyzkoušet spojení s Rulandským modrým výběr z hroznů REZERVA z vinařství Habánské sklepy.

Mimo jiné, že se jedná o vinný unikát s výraznou vůní s tóny sušených švestek a vanilky, přináší i v kombinaci
s jídlem skvělý požitek.“
Pokud raději preferujete vyzrálejší sýry, jako je například gouda, vyzkoušejte kombinaci se suchým červeným vínem odrůdy Merlot.

Dalším zajímavým kontrastem je spojení červeného vína a tučnějšího masa. Tříslovina, která je obsažená v červeném víně, sníží pocit mastnoty, tuk zase zjemní dominantní tříslovinu. „Mezi typické pochutiny k červeným vínům patří uzeniny. Je to osvědčená kombinace, kterou si může každý připravit během chvilky u sebe doma. Ze zahraničních variant bych doporučila vyzrálou španělskou šunku z iberského prasátka v kombinaci s pozdním sběrem odrůdy Modrý Portugal z Habánských sklepů. Krásné spojení přináší i typický uherský salám se suchým vínem odrůdy Zweigeltrebe z vinařství Víno Mikulov Sommelier Club. Obě vína dokonale vyvažují tuk
v pokrmu,”
uvádí Denisa Kolaříková.

Na druhé straně existují i vyloženě problematické potraviny, jako je čerstvý česnek, cibule, pórek a další potraviny obsahující sulfidové aromatické látky, kterým je dobré se při podávání vína úplně vyvarovat.

 

Dodržujte správnou posloupnost v menu a servírování vína

K navození příjemného gurmánského zážitku pomůže i správná posloupnost při servírování vín a pokrmů. „Vždy začínáme nejsušším vínem s delikátním aromatickým profilem a postupně zesilujeme chuťové i vonné zážitky.
V ideálním případě by se mělo začínat šumivými víny, pokračovat bílými a růžovými, přes červená, fortifikovaná až po digestiv,“
uvádí Ivo Dvořák.

To ostatně platí nejen u vín, ale i u pokrmů. Nejprve začneme servírováním buď lehkých studených či teplých předkrmů, poté budou následovat polévky, ryby, světlé maso, tmavé maso, sýry a dezerty. „Bude-li se podávat sladké víno k předkrmu, například k husím játrům, pak je důležité se vrátit zpět k suchým vínům. Aby došlo k zneutralizování chuťových pohárků, zkuste si dát přírodní sorbet s vyšší kyselinou,“ dodává Ivo Dvořák.

 

Důležitý je charakter pokrmu

Jak tedy správně kombinovat víno s pokrmem? Důležité je se soustředit na chuťové vlastnosti pokrmů
a přihlížet také na intenzitu chuti a variantu úpravy. Zásadní roli mohou někdy sehrát i takové detaily jako jsou bylinky, koření nebo omáčky. „Dávno neplatí, že k rybě a k bílému masu se má pít jen bílé víno. Mějte na paměti, že může existovat i několik možností, jak k jednomu chodu úspěšně párovat vína,” říká Ivo Dvořák. Vodítkem mohou být i osvědčené regionální kombinace vín a krajových sýrů či ostatních pochutin, které jsou původem z jedné oblasti. Jakmile budete pít moravská vína, zkuste k nim vybrat pochutiny ze stejné oblasti.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...

Leoš Mareš míří na parket. Ve StarDance chce zatančit tango

Leoš Mareš po delší odmlce překvapil veřejnost. Do StarDance Tour nastoupí jako tanečník a vybral si tango, které se učí úplně od začátku. Tichý ústup...

Staří lidé pod tlakem pronajímatelů. Bydlení jim ukusuje z penzí tisíce korun

Senioři často slyší, že jim stát přidává na důchodech. Realita je však jiná, protože každé navýšení spolknou rostoucí nájmy a skryté poplatky. Bydlení se...

Harry Potter a Tajemná komnata od slavného dua MinaLima

Nakladatelství Albatros přináší na trh české vydání druhého dílu slavné fantasy série v ohromujícím podání grafického studia MinaLima. Harry Potter a Tajemná komnata –...

Sdílený spánek s dětmi. Psychologové varují před skrytými následky

Občasné tulení s dítětem v posteli je přirozené a krásné. Pokud se z něj stane každodenní rutina, může to mít vliv na psychiku dítěte...

Soutěžte o dvě vstupenky na divadelní představení Madisonské mosty

Toužíte po kulturním zážitku, který vás chytí za srdce? Zapojte se do soutěže o dvě vstupenky na první české divadelní zpracování Madisonských mostů, které...

Jak se zbavit oteklých nohou? Pomůže vám levný trik z kuchyně, který uleví téměř okamžitě

Večer vás bolí nohy, máte je těžké, oteklé a nejradši byste je ani nevytáhli z bot? Nejste v tom sami. Oteklé nohy trápí v...

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3