Polévky, které jsou chutné a dělají podzim barevnější

Polévky, které jsou chutné a dělají podzim barevnější


S příchodem podzimu nastává ten pravý čas na to se zahřát horkou kuřecí polévkou. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři své osvědčené recepty na výborný vývar s nudličkami a knedlíčky, francouzskou polévku z bílých fazolí, která příjemně zasytí a zdravější podání gulášové polévky s žampiony a bramborami. Nechte si chutnat. 

 

Vyzkoušejte kuřecí knedlíčkovou polévku jako od babičky

Není nad “babičkovskou klasiku” poctivý vývar s nudličkami a knedlíčky, který je všelékem a jasnou podzimní volbou. Co budete potřebovat?

Ingredience:
Zelenina na polévku: mrkev, celer, petržel, pórek, cibule, česnek
Koření na vývar: bobkový list, pepř, nové koření 
Koření na finální dochucení: sůl, pepř, čerstvé bylinky, sušený česnek
Maso na polévku: Kuřecí polévková směs od Drůbežářského závodu Klatovy
Játrové knedlíčky: 150 g kuřecích jater od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 vejce, strouhanka, majoránka, česnek a cibule
Polévkové nudle (podle preference)

 

Jak na dobrý kuřecí vývar?

1/ Koření do vývaru a očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy orestujte na sucho na pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem. Zelenina by měla chytit zlatavou až hnědou barvu. Potom přidejte maso a rychle ho orestujte ze všech stran. Vše zalijte vodou a začněte vařit. 

2/ Nejdřív se snažíte dosáhnout bodu varu, když se vám to podaří, stáhněte plamen na co nejmenší sílu, tak, aby se vývar pomalu táhl. Seberte veškerou pěnu a nechte vývar 2-3 hodiny být.

3/ Po 1,5 - 2 hodinách vyndejte z vývaru rozvařenou zeleninu. Tu obvykle do vývaru nevracíme, protože by se mohl zakalit. Také musíte vyndat maso, obrat ho a nakrájet na menší kousky.

4/ Vývar přes síto sceďte a přelijte do hrnce, ve kterém budete chtít dokončit polévku.  Připravte čerstvou na jemno nakrájenou zeleninu, kterou do vývaru dáte minimálně 20 minut před koncem. Přidejte maso a můžete začít dochucovat. Nudle vařte v hrnci zvlášť a přidejte je do polévky úplně nakonec, aby se nezakalila.

TIP DZ Klatovy! Cibuli jen rozpulte a restujte se slupkou, díky ní, chytne vývar zlatou barvu.

TIP DZ Klatovy! Část osoleného a opepřeného čistého vývaru (bez masa a zeleniny!) můžete přelít do menších sklenic a uskladnit v mrazáku. Příště stačí vývar jen vyndat z mrazáku, naředit vodou a ještě v něm krátce nechat vařit zeleninu, aby získal na síle. 

 

Jak na játrové knedlíčky?

1/ Očištěná a namletá játra spojte v misce s vejcem, kořením a drceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Přidejte dvě až tři lžíce strouhanky, promíchejte a  nechte odpočinout v ledničce.

2/ Potom vytvarujte kuličky, které hoďte do vroucí čisté vody a 8 až 10 minut knedlíčky vařte. Po vyjmutí z vody je můžete přidat do polévky. 

 

Další tipy na polévky najdete na našem webu v sekci RECEPTY - POLÉVKY!