Vyrobte si domácí sirup proti kašli. Je jednoduchý a rychleji účinkuje než léky z lékárny

Vyrobte si domácí sirup proti kašli. Je jednoduchý a rychleji účinkuje než léky z lékárny

I když počasí venku vypadá chvílemi jak na apríla, náš imunitní systém dostává zabrat. Určitě nás tedy nepřekvapí, když nás zase trápí kašel. Sirupů v lékárně je mnoho, pojďte s námi vyzkoušet ten nejúčinnější podle našich babiček.


Kašel má za úkol zbavit dýchací cesty něčeho, co tam nepatří. Jestliže nám něco zaskočí, ale taky třeba prach nebo hlen. Kašlání to má dostat ven. Pokud se však trápíme zrovna se zánětem, který způsobila infekce, jedno zakašlání nám od ní nepomůže.

Proti virům se tělo brání

Běžný kašel způsobují hlavně viry, které vyvolají zánět sliznic v nosu, nosohltanu a dál v dýchacích cestách. Nastane rychlá reakce organismu, kdy sliznice začnou produkovat hlen, jehož účel je ochránit je před podrážděním. A taky se jeho zásluhou odplavují škodlivé látky.

Přestože tělo reaguje obranyschopně, my se potýkáme s obtížemi, jako jsou dráždění v krku, nucení ke kašli. Jestliže máme běžný kašel spojený s nachlazením, do týdne se ho můžeme zbavit. Postačí nám k tomu obyčejná kuchyňská cibule, kterou proti kašli používaly už naše babičky. Napomáhá k vykašlávání hlenu a bojuje proti virům a bakteriím. Výhodou také je, že zředí hlen a my tak lépe můžeme vykašlávat.

Blahodárné účinky cibule

Cibule obsahuje vitamin C a vitaminy B, dále některé minerální látky, flavonoidy a vlákninu. Další důležitá složka v případě kašle je allicin. Štiplavá sirnatá sloučenina, která vznikne až ve chvíli, když cibuli nakrájíme (nebo jinak narušíme). Následuje typická vůně, podle ní cibuli bezpečně poznáme.

Zrovna allicin podporuje likvidaci virů, bakterií, ale taky působí proti kvasinkám a plísním. Jenže je i nestabilní a rozpadá se mimo jiné při vysokých teplotách. Pojďme se podívat na to, jak si na doma vyrobit sirup ze syrové cibule.

Cibulový sirup proti kašli

Co budeme potřebovat?

cibule, moučkový nebo krupicový, případně i tekutý med (poměr je 1 cibule 3 na lžíce cukru)

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do misky nasypeme kostičky cibule a posypeme cukrem (zalijeme medem). Přikryjeme pokličkou a několik hodin necháme odpočinout v ledničce, dokud cibule nepustí dostatek šťávy. Jestliže použijete bílou nebo žlutou cibuli a cukr, sirup bude mít lehce nažloutlou barvu. Šťávu přecedíme do skleničky a dále skladujeme v chladu. Dospělí by měli užívat 1 lžičku sirupu po 3 hodinách. Sirup se doporučuje spotřebovat do 24 hodin.

Tip redakce: Použijte misku z keramiky, skla nebo porcelánu. Účinné látky se tak uchovají lépe než v nádobách kovových nebo plastových. Dříve babičky dávaly do porcelánové misky čistý a vyžehlený kapesník (samozřejmě vypraný bez aviváže a dokonale vymáchaný v čisté vodě), na něj daly cibuli a posypaly ji cukrem. Jakmile cibule pustila dost šťávy, kapesník s cibulí se vyndal a ještě pořádně vymačkal. V misce tak zůstala už jen šťáva, která se zase přikryla talířkem.

Pozor na cibuli by si měli dávat alergici a taky lidé, kteří mají problémy a nemoci trávicího ústrojí, zejména žaludku.