Francouzský mandlový koláč s překvapením

Francouzský mandlový koláč s překvapením

Potřebujeme:

Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka

Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle),
100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence

– 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
– 1 žloutek
– voda
– forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

 

Postup:
1. Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.

2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.

3.Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.

4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou
a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška)
a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje
1a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

Ingredience: