Metrový dort

Metrový dort

Ingredience na 2 korpusy (světlý a tmavý)

  • 5 vajíček
  • 230 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky Babiččina volba
  • 10 PL slunečnicového oleje
  • 8 PL vlažné vody
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL holandského kakaa (na tmavý korpus)

Ingredience na krém:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • ½ l mléka
  • 100 g cukru
  • 200 g měkkého másla

Na dokončení:

  • čokoládová poleva

Postup:

Začněte přípravou korpusů. Rozehřejte troubu na 170 °C. V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Poté zašlehávejte postupně olej, vlažnou vodu a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Odlijte polovinu do první formy. Do zbylého těsta přidejte kakao, a pokud bude třeba, nařeďte těsto lžící mléka. Pečte nejlépe oba korpusy najednou, aby měly stejnou výšku i propečenost. Pečte 20–30 minut. Kontrolujte špejlí, zda jsou hotové. Nechte na mřížce zcela vychladnout.

Nyní začněte s přípravou pudinku, řiďte se podle návodu. Hotový pudink nechte přiklopený zcela vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do hladké světlé hmoty a postupně do něj pomalu zašlehejte úplně vychladlý pudink.

Oba korpusy si položte na prkýnko vedle sebe a krájejte souběžně – budete tak mít stejně široké plátky. Střídáním světlého a tmavého korpusu docílíte krásné mozaiky. Těsto slepujte větším množstvím krému. Na závěr stlačte, aby se krém dostal i do těsta. Takto uložte minimálně na hodinu do lednice, aby koláč ztuhl. Na závěr polijte čokoládovou polevou, opět nechte vychladit. Pro podávání se dezert krájí našikmo, aby byla mozaika ještě hezčí. Nejlépe chutná chlazený.