Martinské rohlíky s makovou nádivkou

Martinské rohlíky s makovou nádivkou

Suroviny na rohlíky:

250 ml mléka
20 g droždí
30 g krupicového cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr Vitana
2 žloutky
250 g polohrubé mouky
sůl
sádlo na vymazání plechu
mouka na podsypání válu
½ vejce na potření 

Na makovou nádivku:
100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička skořice Vitana
1 vanilkový cukr Vitana
1 lžíce medu

 

POSTUP

V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme kvásek, zbylé mléko, mouku a sůl (nesmí přijít přímo na kvásek). Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu. Mezitím smícháme suroviny na nádivku. Následně na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem, položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut.

Rohlíky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v horké troubě při 180 °C zhruba 15–20 minut dozlatova.

Tip navíc: Pokud vám maková nádivka není po chuti, můžete ji směle nahradit tvarohem či oblíbenou marmeládou.

 

TIP REDAKCE: Vanilkový cukr Vitana