Zdravé semínkové krekry
Ingredience
Těsto na 1 plech krekrů – asi 4 porce k pomazánce:
160 g směsi semínek podle vaší chuti (v našem receptu je použita směs slunečnicových, lněných, sezamových a dýňových semínek a k tomu piniové oříšky)
70 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
1 čajová lžička prášku do pečiva (lze vynechat)
20 g řepkového oleje
50 g studené vody
1 lžička hrubozrnné soli
Vajíčková pomazánka:
4 vejce vařená 8 minut
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce žervé
1 lžička solného květu
můžete zjemnit majonézou
Postup
Promíchejte v míse všechny suché suroviny včetně soli. Přidejte vodu a olej a zpracujte v těstíčko. Nejlépe to jde stěrkou a rukama. Těsto vyklopte na silikonovou podložku nebo pomoučený vál a propracujte tak, aby příliš nelepilo.
Připravte si plech a dva pečicí papíry. Rozpalte troubu na 180 stupňů.
Těsto vyválejte mezi dvěma papíry v tenkou, jen 2–3 mm vysokou placku. Tu rádýlkem nebo vhodným nožem rozkrájejte na stejné tvary, přibližně obdélníky.
Přesuňte je i s pečicím papírem na plech. Rozdělte jednotlivé krekry po plechu opatrně tak, aby mezi sebou měly malé mezery. Pečte asi 12 minut. Krekry se hodí k letnímu grilování, pomazánkám nebo jako zdravější varianta večerního zobání.