Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v kuchyni, jejich chuť je naprosto jedinečná. Pokud vám v košíku zbylo pár kousků a přemýšlíte, co s nimi, máme pro vás tři jednoduché a vynikající recepty, které vám zpříjemní horké dny.
Jahodové tiramisu
Ingredience: 250 g čerstvých jahod, 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, cukrářské piškoty, šťáva z půlky citronu, máta
Jahody omyjte a nakrájejte na kousky. Malou část si nechte stranou na ozdobu, zbytek rozmixujte s citronovou šťávou. Její množství záleží na každém, a tak je lepší ji postupně zapracovávat. Následně vyšlehejte smetanu do tuhé konzistence a opatrně ji smíchejte s mascarpone a s cukrem. Je lepší pracovat spíše se stěrkou, rozhodně smetanu a hlavně mascarpone nijak intenzivně nešlehejte.
Krém je hotový a teď už se můžeme vrhnout na vrstvení dezertu do skleniček. Jako první přichází na řadu nalámané cukrářské piškoty, po kterých přichází na scénu jahodové pyré a poté krém z mascarpone. Takto postupujeme až do doby, kdy jsou skleničky plné. Nahoru dejte na ozdobu čerstvé jahody a lístky máty. Budete překvapeni, jak skvělá je kombinace právě jahod s mátou. Zbývá ještě dezerty vychladit, a tak vložíme do lednice minimálně na jednu hodinu, ideálně však přes noc.
Salát s jahodami, rukolou a kozím sýrem
Ingredience: hrst rukoly, 100 g jahod, 50 g kozího sýra, hrst vlašských ořechů, 1 lžíce medu, balzamikový krém, olivový olej, špetka soli
Rukolu omyjte a důkladně osušte. Jahody si zatím nakrájejte na plátky a vrhněte se i na přípravu ořechů, které nasucho opečte na pánvi. A teď už je to jednoduché. Na talíř naskládejte rukolu, přidejte jahody, rozdrobený, ideálně měkký kozí sýr a ořechy. Salát následně zakápněte olivovým olejem, medem a balzamikovým krémem. Lehce osolte. A skvělý letní oběd i večeře je na světě.
Jahodová marmeláda
Ingredience: 1 kg jahod, 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z jednoho citronu
Jednou z oblíbených variant, jak zpracovat jahody při přebytku, je určitě marmeláda. Jak na ni?Jahody očistěte a nakrájejte. Vložte je do většího hrnce, přidejte citronovou šťávu a zasypte želírovacím cukrem. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, než začne směs houstnout. Horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru na pár minut. Marmelády poté uchovávejte v chladu.
Zdroj foto: Pixabay