Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte inspiraci, co připravit své drahé polovičce či přátelům ať už na grilovačku, večírek nebo jen tak k televizi, máme pro váš tři klasiky, které nikdy neomrzí.
Pečené vepřové koleno
Ingredience: 1 vepřové koleno (ideálně přední), 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 mrkev a 1 petržel, 1 lžíce hořčice, 500 ml piva (ležák) sůl, pepř, bobkový list, kmín
Příprava kolena vyžaduje trochu práce. Ostrým nožem nařežte kůži kolem dokola po celém obvodu, kůže se pak krásně vypeče. Následně si připravte marinádu z piva, česneku, kmínu, pepře a soli. Nezapomeňte ani na bobkový list. Touto směsí pak koleno zalijte a nechte na 24 hodin marinovat.
Na druhý den si nakrájejte cibuli, mrkev a petržel a dejte na plech, kam následně vložte i koleno. Podlijte zbylým pivem a pečte asi 5 a půl hodiny na 120 °C. Maso vám pěkně změkne, ale zbývá ho ještě dopéct pěkně na barvu a aby byla kůže křupává. Proto si troubu přepneme na 230 °C horkovzduch a pokračujeme, dokud není kůže dostatečně vypečená. Měly by se na ní utvořit puchýřky. Při podávání nezapomeňte na hořčici a především křen.
Vepřová žebra
Ingredience: 1 kg vepřových žeber, 4 lžíce kečupu, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička pálivé papriky, sůl, pepř
Tady si jako první vytvoříme marinádu. To není vůbec obtížné, stačí pouze smíchat kečup, med, sójovou omáčku, olivový olej, prolisovaný česnek, pálivou papriku sůl a pepř. Takto připravenou marinádou přelijeme žebra a necháme ideálně přes noc v lednici pracovat.
Druhý den už nastává čas pečení. Dáme žebra do přehřáté trouby na 180 °C asi 90 minut, přičemž průběžně podlíváme pivem. Stejně jako u kolene i tady na závěr zvýšíme teplotu, aby žebra zkaramelizovala. A teď už zbývá jen se do toho pustit.
Pikantní kuřecí křídla
Ingredience: 1 kg kuřecích křídel, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce pálivé chilli omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička uzené papriky, sůl, pepř
Stejně jako u ostatních dvou pokrmů je i tady nezbytná marináda. Jak na ní? Stačí smíchat veškeré ingredience z popisku, samozřejmě vyjma kuřecích křídel. Ta pak s dobře promíchanou marinádou ale také spojíme, pořádně propracujeme, aby se nám dostala na každou část masa a necháme minimálně hodinu odpočívat. Klidně ale můžete i přes noc.
Poté už jen vyndáme z lednice a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 40 minut. A co se vlastně k takovým křídlům hodí? Já myslím, že je skvělé čerstvé pečivo, ostatně stejně jako u kolene a žeber.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud čekáte návštěvu, která má podobný typ jídel ráda a zároveň holduje dobrému pivu, jsou tyto pokrmy zcela ideální na přípravu. Hlavní část práce si uděláte den předem a na druhý den už pouze pečete, takže máte čas se věnovat hostům.
Zdroj foto: Pixabay