Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem i kořením. Pokud jste jehněčí zatím nezkoušeli, je nejvyšší čas to napravit. A my vám přinášíme tipy na tři recepty, po nichž si k tomuto masu najdete cestu.
Jehněčí na česneku
Ingredience: 1 kg jehněčí plece, 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, rozmarýn, 1 kg brambor, 50 g másla, 50 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka
Kombinace jehněčího, česneku a rozmarýnu se k sobě hodí opravdu skvěle. Tento recept navíc není vůbec náročný na přípravu. Začněte tím, že maso prošpikujete plátky česneku. Poté ho osolte a opepřete.
Následně si rozehřejte pánev nebo hrnec s olivovým olejem, na kterém takto připravené maso zarestujeme na barvu ze všech stran. Přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme v troubě při 160 °C zhruba 2 hodiny, dokud maso není měkké. Mezitím máte čas vrhnout se na přípravu pyré. K uvařeným a rozmačkaným bramborám dejte máslo, na hrnec nasaďte pokličku a nechte tuk rozpouštět. Vedle si zatím slijte mléko a smetanu, nechte zahřát (ale nevařit) a poté přilijte k bramborám, aby vám vzniklo pyré.
Jehněčí kebab
Ingredience: 500 g mletého jehněčího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, špejle, 150 g bílého jogurtu, hrst máty, citronová šťáva
Kdo by neznal kebab. V každém menším městě ho najdete téměř na každém rohu. V podobných provozovnách ale můžete často narazit na polotovar, proto si zkuste kebab připravit sami doma. Ani tento recept není vůbec těžké. Mleté jehněčí maso si smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.
Následně dochuťte kořením – kromě soli a pepře použijte římský kmín a mletý koriandr. Směs nechte alespoň na dvě hodiny odležet v lednici, poté ji vytáhněte a tvořte válečky, které napichujte na špejle. Následně už zbývá jen opéct na grilu, případně pánvi dozlatova ze všech stran. K takovému kebabu se skvěle hodí i dip, který si připravte jogurtu, nasekané máty a citronové šťávy.
Pomalu pečená jehněčí kýta
Ingredience: 1,5 kg jehněčí kýty, 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml červeného vína, snítka tymiánu, rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej
V tomto případě asi platí „to nejlepší nakonec“. Pomalu pečená jehněčí kýta je opravdu exkluzivní. Kýtu si osolte, opepřete a potřete ze všech stran olivovým olejem. Do pekáče si zatím dáme kousky nakrájené kořenové zeleniny, cibule, česneku a bylinek.
Na takto připravené lůžko dáme maso, podlijeme kvalitním červeným vínem, přiklopíme a dáme do předehřáté trou na 150 °C. Při této teplotě pečeme asi tři hodiny. Poté odděláme pokličku, zvýšíme teplotu v troubě a necháme zezlátnout.
Zdroj foto: Pixabay