Co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Pokud se chcete učit přímo od mistra, vyfoťte jídlo, které jste ochutnali, nebo které máte rádi, a pochlubte s nimi na www.facebook.com/TelevizeSpektrum. Vaše fotka bude součástí pokusu o rekord ve vytvoření největší fotokoláže s prázdninovou tématikou. Vítěz bude mít možnost zúčastnit se fotografické dílny s Ondřejem Neffem. Cílem fotografie je samozřejmě zachytit to, co je k snědku a výsledkem má být fotka, která má vyvolat libý chutný pocit. Vše začíná už správným výběrem objektu. Fotografie je nelítostná a často odhalí to, čeho si předtím nevšimneme. Je tedy třeba vybírat nejlepší kusy, ať jde o ovoce, pečivo nebo uzeniny. Nad zvadlým listem přimhouříme oko, ale na fotografii bude vypadat odpudivě. To je bohužel smutná pravda: co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě. Neexistuje tam střední cesta. Vizáž jídla však nemusí řešit Adama Richman, hvězda pořadu Vášnivý jedlík (vysílá Spektrum), v jeho případě jde spíše o kvantitu než o kvalitu. Ale i jeho pojetí jídla má jistě své kouzlo.

Osvětlení

Osvětlení hraje taktéž esenciální roli. Fotografiím jídla zpravidla nesvědčí hluboké stíny, proto by světlo mělo být tedy měkké a rovnoměrné. Výhodné bývá přirozené denní světlo, ale rozhodně nikoli přímé světlo sluneční. Umělé světlo jde dobře změkčit modifikátory, tedy odraznými deskami, softboxem nebo deštníky. Velký pozor si musíme dát i na barevnou teplotu světla, protože velmi záleží na přirozenosti barev objektu. Té dosáhneme správným nastavením barevné teploty. V tomto oboru je fotografování přes tabulku střední šedé doslova nutnost. Ani mixování světel nevypadá dobře. Dopadající denní světlo doplněné žárovkovým světlem může působit velmi nepříjemně.

Dekorace

Při aranžmá pokrmů platí, že méně je více. Důležitý je objekt sám osobě. Měl by být umístěn v prostředí, které s ním nějak souvisí a musí se vyjímat. Objekt může být doplněn něčím, co s konkrétním objektem souvisí. Například k asijské tématice se hodí hůlky.

Správný aparát

Pro vážnou práci potřebujeme odpovídající zařízení, a tak je potřeba zainvestovat do aparátu. Příliš velká hloubka ostrosti obvykle spíš škodí, než pomáhá. To vede k závěru, že je lépe používat delší ohnisko než kratší a menší clonu než větší.  Přimlouval bych se za zrcadlovku a delší ohnisko. Stativ je naprostou nezbytností, bez které profesionální fotografie nelze ani pořídit.

Vize a příprava

Ze všeho, co bylo řečeno, plyne, že je třeba postupovat s rozmyslem. Záměr a představa by měly předcházet samotnému fotografování. Na počátku všeho by měla být vize, jak nejlépe a nejnázorněji předmět představit. Pečlivá rozvaha a příprava pak vede k rychlé práci. Například fotíme talíř s jídlem a teprve pak si všimneme, že na čepeli jídelního nože jsou skvrny. Začneme ho leštit, ale co se nestane. Omáčka nám mezitím vystydne a zatáhne se. Ano, při fotografování jídla je leckdy třeba rychlé práce. Vše musí budit dojem čerstvosti a tomu jsou ostatní kroky podřízené. Co dodat? Je třeba zkoušet a experimentovat a kdo vytrvá, dobere se dobrých výsledků.

A navíc se dobře nají, k čemuž přeji dobrou chuť.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.
Reklama
Reklama