8 tipů, jak vařit těstoviny jako profesionál

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by nemiloval těstoviny. Kromě toho, že si je rádi dopřáváme v restauracích a vychutnáváme si jejich nekonečné kombinace s omáčkami, připravujeme si je pravidelně i doma. Špagety? Ideální jídlo na rodinný víkendový oběd. Lasagne zvolí ti, již rádi vrství, penne jsou vynikající parťák na talíři s domácími omáčkami. Existuje ale pár přešlapů, kterých se ve svých kuchyních dopouštíme. Nejeden Ital by se kvůli nim mohl chytat za hlavu. Pojďme se podívat na několik tipů, díky nimž budou vaše těstoviny jako od profesionálů.

1. Na množství záleží

K tomu, abyste ostatním vyrazili dech svými dokonalými těstovinami, je třeba myslet zejména na množství. Víte jaký je tip italských hospodyněk? Porce špaget na jednu osobu by měla odpovídat tloušťce palce. Důležité je také množství vody, do které budete těstoviny dávat. Té musí být opravdu dostatek, nejlépe v co největším hrnci. Pokud byste si to chtěli měřit, ideální by bylo mít na 100 g těstovin 1 litr vody. Jedině tak se vám těstoviny neslepí. Italové hodně řeší i množství koření, které přidávají do omáček, a ingredience, které zbytečně nepřekombinovávají. V jednoduchosti je přece krása. A také výborná chuť.

2. Sůl nad zlato

Chcete-li svůj těstovinový pokrm dovést k dokonalosti, buďte pečliví už úplně od začátku. Sůl. To je ingredience, která nesmí chybět. A rovnou v docela požehnané míře. Ideální je solit jeden litr vody deseti gramy soli. Italové se totiž drží pravidla, že voda, ve které těstoviny vaříte, by měla být slaná jako moře. Díky tomu vynikne chuť těstovin v kombinaci s omáčkami. Až ale budete vodu solit, počkejte na bod varu. Pokud byste ji osolili dřív, celou dobu přípravy jídla byste si o pár minut prodloužili.

3. Olej ano nebo ne?

Přidávat do vody na těstoviny olej? Toť otázka. Odborníci se shodují, že lít olej do vody, ve které se těstoviny vaří, je zbytečné. Určitě tím nezabráníte jejich slepení. Všechny správně uvařené těstoviny se totiž nikdy nelepí. Olej navíc zůstává na hladině a k těstovině se téměř nedostane. Pokud byste si ale chtěli jejich neslepení pojistit, můžete trochu oleje vlít do již uvařeného množství a promíchat. Těstoviny se tím sice promažou, ale riskujete, že se na ně nepřichytí ani omáčka. A ještě jedna rada: vybírejte těstoviny ze 100% semoliny. Ty se vám totiž neslepí, a navíc mají nízký glykemický index. Díky tomu vás zasytí na delší dobu než těstoviny z klasické pšenice.

4. Na skus!

Jak poznat ideálně uvařenou těstovinu? To je tak trochu věda. Až uplyne doba doporučená k vaření, vyjměte těstoviny z vody a ochutnejte je. Nemusíte je házet o zeď, abyste zjistili, jestli se přilepí. Stačí prostě ochutnat sousto. Těstovina by měla být měkká, avšak uvnitř stále pevná. Určitě by ale neměla být nedovařená. Pokud se podíváte na její střed poté, co jste kousek ochutnali, neměli byste uprostřed vidět bílou čáru. Jestliže ale vidíte průhledný střed, byli jste úspěšní. V hrnci máte těstoviny uvařené al dente, tedy na skus. Může se ale stát, že tento okamžik propásnete. Jak to poznáte? Těstovina zbělá, ztratí tvar a bude oslizlá. Takovým těstovinám už bohužel nic nepomůže.

5. Voda z těstovin

Až těstoviny dovaříte, rozhodně nevylévejte vodu, ve které se vařily. Klidně ji totiž můžete použít jako ingredienci do omáčky, která dokreslí perfektní chuť, o kterou usilujete. Děláte špagety carbonara? Ideální. Špagetová voda je plná škrobu uvolněného z těstovin. Slouží tedy nejenom jako dochucovadlo (díky soli), ale také jako zahušťovadlo. Takovouto vodu také využijete, pokud doma vyrábíte pesto. Docílíte díky ní jemnější konzistenci. Ovšem nejenom na vaření je tato voda skvělá. Zkuste do ní namočit luštěniny. Díky ní se z nich vyplaví látky, které způsobují nadýmání a horší stravitelnost.

6. Jen vidlička

Chcete se stravovat jako pravý Ital a k talíři špaget si chystáte vidličku i lžíci? Tak na to zapomeňte. V Itálii se totiž žádná lžíce nepoužívá. Italové i dlouhé těstoviny jako špagety nebo linguine s přehledem natáčejí na vidličku a konzumují je naprosto bez nehody. Proto by vám ani žádný Ital nedoporučil těstoviny tohoto typu lámat před uvařením napůl. To se prostě nedělá. Nicméně, pokud jinak než pomocí lžíce špagety jíst neumíte, nevadí. V pravé italské restauraci si o ni akorát budete muset říct.

7. Neohřívejte

Připravili jste oslnivou těstovinovou tabuli, po které se všichni olizují až za ušima? To je skvělé. Ale pokud něco zbylo a strávníci už do sebe víc nenacpou, nezoufejte. Zbytek těstovin nemusíte vyhazovat. Zároveň se však silně nedoporučuje je ohřívat například v mikrovlnné troubě. Tím pokrm nenávratně zničíte a už si na něm znovu nepochutnáte. Radši z nich udělejte nové jídlo. Zbyly vám těstoviny v rajčatové omáčce? Nasypte je do pekáčku, zasypte mozzarelou a zapečte. Parádu můžou dělat i na druhý den.

8. Popusťte uzdu fantazii

Nejenom na italském trhu, ale i na tom našem najdeme obrovské množství různých druhů těstovin. Širokou škálu nabízí třeba těstoviny Adriana, která láká nejenom na rovné tvary těstovin jako jsou penne, lasagne nebo filini. Možná byste se radši roztočili ve víru chutí vrtulek fussili, eliché nebo torti? Je zkrátka z čeho vybírat. Fantazii se meze nekladou. Každý tvar má něco do sebe a dokáže na sebe navázat chutě úžasných omáček. Takové jídlo potěší nejen vaše oko, ale díky kvalitě této pasty naplno uspokojíte i své chuťové buňky.

 

 

Těstoviny Adriana
Těstoviny ADRIANA jsou vyráběné ze stoprocentní semoliny, neboli mouky ze speciálně pěstované tvrdé pšenice, která zaručuje nejvyšší možnou kvalitu. Poznejte nejširší portfolio kvalitních těstovin Adriana a objevte geometrii těstovin v atraktivních tvarech v několika produktových řadách. Vyrábějí se v Litovli.

Europasta SE
Europasta SE je největší středoevropský výrobce těstovin. Aktuálně vyváží do více než dvaceti zemí světa. Společnost je tvořena dvěma divizemi – Litovel a Boršov nad Vltavou. V Litovli je soustředěna většina výroby, kterou zajišťuje průměrně 120 zaměstnanců. Celková kapacita je až 100 000 tun těstovin za rok. Zázemí je zde moderní a zcela automatizované. Mlýnská divize Boršov nad Vltavou představuje zejména zdroj suroviny – mouky z měkké pšenice, která se využívá pro výrobu těstovin i pro přímý prodej spotřebitelům. V Boršově se také vyrábějí „válcované“ těstoviny, které se používají především do polévek.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3