Jaro na talíři

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Svěží jarní menu v Hliněné baště

-074
Hliněná bašta vítá jaro. Nové menu je připravené ve znamení svěží zeleniny, lahodného mladého masíčka, jemného chřestu, ředkviček a salátů. Hosté oblíbené průhonické restaurace zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry se mohou opět těšit na zpřístupněnou romantickou terasu, kde se bude servírovat kolekce typických jarních specialit.

 

Největším hitem jarní nabídky bude samozřejmě mléčné, jen pár týdnů staré kůzlečí či jehněčí maso, které se tradičně jí v období kolem Velikonoc a v celé gurmánské Evropě je považované za mimořádnou sezónní delikatesu. Kůzlečí maso je navíc velmi zdravé, neboť obsahuje jen minimální množství tuku či cholesterolu, ale na druhé straně má spoustu lehce stravitelných bílkovin. Ale především naprosto famózně chutná.

Můžete vyzkoušet buď kůzlečí maso pečené na másle a podávané s blanšírovaným mangoldem
a šťouchaným bramborem s jarní cibulkou nebo pečené mléčné jehňátko se špenátem a mačkanými bramborami s pažitkou. To v době Velikonoc doplní pečené jehněčí v bylinkové krustě s kopřivovou nádivkou či jehněčí kolínko na rozmarýnu. V nabídce bude také králík pečený na bylinkách a servírovaný
s glazírovanou karotkou a bramborovým pyré.

mléčné jehněčí se špenátem a šťouchaným bramborem jarní salát kuřecí supreme s chřestem a holandskou omáčkou

 

 

 

 

Vedle skvělého mléčného masa bude hrát velkou roli jarní zelenina. Hosté mohou vyzkoušet některý z jarních krémů, hráškový krém s čerstvou řeřichou či špenátový krém s česnekem a bylinkovými krutónky. Dále se mohou těšit na špenátovou roládu s ricottou či na salát s polníčkem, ředkvičkami, křepelčím vejcem, kozím sýrem a šalotkovým vinegretem. Vegetariány jistě potěší i mrkvové placičky s řeřichovým salátkem a dipem z kozího sýru.

Jakmile začne chřestová sezóna, menu Hliněné bašty osvěží speciality z této legendární zeleniny. Nemůže chybět znamenitý chřestový krém s pancettou a parmazánem či klasika v podobě chřestu s holandskou omáčkou a vařeným bramborem. Ale tím nabídka chřestových specialit zdaleka nekončí, neboť na Baště
se bude podávat také supreme z jarního kuřátka s pošírovaným chřestem a holandskou omáčkou, chřestové risotto či pečený quiche s chřestem a slaninou.

Morske plody na red curry s thajskymi nudlemi_thumbNa jídelním lístku zůstávají také oblíbené asijské variace, třeba kachna s chilli, kokosovým mlékem a curry či halibut
s chilli-mango chutney a dýňovým pyré. Novinkou je pak mořský ďas pečený v bylinkách s pošírovanou jarní zeleninou nebo vepřová panenka se smržovou omáčkou a šťouchanými brambory s řeřichou.

 

Z bohatého výběru dezertů stojí za zkoušku slavný mrkvový dort s mascarpone či již legendární verze kreativně připravených cheesecaků. Velkým hitem jarní nabídky však budou i dezerty připravené z příjemně nakyslé rebarbory, ať už ve formě klasického koláče, tak třeba rebarborové želé ozdobené krémem z ricotty.

mouse ve skle_thumb crumble svestkovy kolac s makem a tvarohem_thumb

 

 

 

 

Restaurace sází na domácí produkty a drtivou většinu položek, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka kvalitních tuzemských i zahraničních vín.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

20160224_121057

 

Více informací o restauraci a menu na www.hlinenabasta.cz 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3