Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna v tom, jak je doma skladujeme, a vydrží klidně mnohem déle. Tenhle trik možná znát nebudete, ale jakmile ho vyzkoušíte, zaručeně si ho budete pochvalovat.
Nejčastější chyba? Mísa s ovocem
Přinesete banány domů, položíte je do mísy mezi jablka, hrušky, broskve a další ovoce. Tak přesně tím si nejspíš trochu nechtěně zaděláváte na problém. Možná to vypadá hezky, ale právě tahle kombinace je důvod, proč vám banány tak rychle přezrávají.
Za všechno může nenápadný plyn
Ale proč tomu tak je? Důvod je prostý. Většina ovoce totiž přirozeně uvolňuje etylen, což je rostlinný plyn, který urychluje zrání. A právě banány jsou na něj extrémně citlivé. Už během přepravy díky etylenu „dozrávají“, aby byly v obchodech krásně žluté.
Jakmile je pak doma vystavíte vedle jiného zrajícího ovoce, které taky vypouští etylen (hlavně jablka, hrušky nebo švestky), začnou měknout a hnědnout raz dva. Není to tak ale u každého ovoce, třeba citrusy nebo borůvky tolik etylenu neuvolňují, takže vedle nich si banány ještě chvíli oddechnou.
Banány do lednice?! Vlastně proč ne
Je tedy na řadě představit vám hlavní trik. Ten spočívá v tom dát banány do lednice. Důležité je ovšem dodržet dvě podmínky. Ta první zní, že je tam dejte až ve chvíli, kdy jsou zralé. Rozhodně ne dřív. Zelené banány do lednice prostě nepatří. Nízká teplota totiž naruší jejich zrání a mohou zhořknout. Ale jakmile jsou krásně žluté, klidně i s pár hnědými tečkami, šup s nimi do chlaďáku. Tam si udrží svou konzistenci a chuť o několik dní déle.
Ano, slupka možná zhnědne, to je normální. Ale uvnitř zůstane banán dobrý, sladký a pevný. Jen je ještě potřeba dodržet druhou podmínku – vyhnout se ukládání banánů vedle rajčat. I ta totiž produkují hodně etylenu a zbytečně by proces uspíšila.
Extra tip: Obalte stopky fólií
A ještě je tady jeden tip. Pokud si chcete dát extra práci (a věřte, že se vyplatí), vezměte potravinářskou fólii a obalte stopky banánů. Právě tam se totiž tvoří nejvíc etylenu. Když je zabalíte, uvolňování plynu se zpomalí a spolu s tím i zrání celého banánu. Pokud máte banány ještě spojené v trsu, obalte fólií celou společnou stopku. Tohle je další trik, který opravdu funguje.
Zdroj foto: Pixabay