Kdo by ji neměl rád. Sladkou čokoládovou tabulku po které rádi sáhneme, když nás hodí mlsná. Vzdá se ji však nemusíme ani při dietě, stačí si vybrat jen správně.
Taky vám vaši rodiče od mala říkali, že po čokoládě se tloustne, kazí zuby nebo dokonce se vám udělají v břiše červíci? Jistě byl jejich záměr v dobrém, abychom se oblíbenou lahůdkou nepřejídali. Čokoláda však sama o sobě není škodlivá, naopak. Obsahuje totiž látky, které můžou být pro náš organismus prospěšné.
Obsažené látky v čokoládě prospívají organismus
Sice trvalo dlouho, než si to lidé připustili, ale některé látky v čokoládě svědčí organismu hned v několika oblastech.
- Flavonoidy pomáhají snižovat krevní tlak. Snižuje se tak riziko srdečně cévních onemocnění.
- Polyfenoly, katechiny a epikatechiny jsou antioxidanty. Ty mají za úkol chránit buňky před poškozením volnými radikály. Klesá riziko zánětů. Také zpomalují procesy stárnutí organismu. Kakao je dokonce tomto ohledu výkonnější než například brusinky nebo borůvky!
- Teobromin a kofein stimulují nervovou soustavu. Zefektivní vaši koncentraci a pozornost.
- Aminokyselina tryptofan má také zajímavou funkci. Pomáhá k tvorbě serotoninu. Ten je velmi dobře známý jako „hormon dobré nálady“. Stojí i za produkci „šťastných hormonů“, endorfinů.
- Čokoláda může přispět i k regulaci hladiny krevního cukru. Nezapomeňte však, jen ta s vysokým obsahem kakaa a nízkým podílem cukru.
- Kakaové máslo je sice tuk, tento ale napomáhá k tvorbě tzv. hodného cholesterolu HDL.
- Kakao obsahuje i minerální látky. Třeba hořčík, železo, zinek a měď. Ty se podílejí na zdraví kostí, svalů, nervové soustavy či krvetvorby.
- Posiluje zdravou mikrobiotu ve střevech. Jak? Například podporuje růst laktobacilů.
Důležité je složení a kvalita
Každá tabulka čokolády obsahuje určité procento kakaa a kakaového másla. Mohou v ní být ale ostatní ingredience jako mléko, cukr a podobně. Díky nim se zvyšuje kalorická hodnota čokolády, ale zároveň se zmenšuje její zdravotní přínos.
Co má obsahovat kvalitní čokoláda?
- Vysoký obsah kakaa, alespoň 70 %, raději ale 85 %
- Co nejnižší obsah cukru
- Ideální jsou produkty bez přidaných tuků (například palmového, kokosového nebo dalších)
- Mléka by mělo být co nejméně
- Bez umělých příchutí a aromatických přísad
- Preferujte základní složení: kakao, kakaové máslo, přírodní cukr v minimálním množství, přírodní aroma (například vanilka)
Jak poznat kvalitní čokoládu?
- Její povrch je hladký a lesklý
- Při lámání slyšíme čisté lupnutí nebo křupnutí
- Neměla by se drobit nebo mít „gumovou“ konzistenci
- Na jazyku se pomalu rozpouští, má bohatou chuť a není přeslazená
Při dietě kontrolujte množství a kombinujte
Doporučená denní dávka zkonzumované čokolády by neměla přesáhnout 20 gramů. V opačném případě je už její energetická hodnota příliš vysoká a zpomalovala by hubnutí. Zkuste zkombinovat čokoládu s dalšími prospěšnými a nutričně bohatými potravinami, více si ji vychutnáte a zaženete chuť na další mlsání. Určitě si jí ale nemusíte odříkat. Pomáhá nám zlepšit nejen náladu, zvýšit motivaci, soustředění, ale i snížit přejídání spojené se stresem.
S čím je čokoládu dobré kombinovat
- Jogurt nebo kefír napomáhá zdravým střevům
- Ovoce, nejlépe bobule jako třeba borůvky, podpoří její antioxidační účinky
- Ořechy jsou zdravé a navíc zasytí Teplá ovesná kaše zvýrazní chuť čokolády
Zdroj foto: Pixabay