Po téhle čokoládě nepřiberete. Díky její složení podpoříte i zdraví organismu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by ji neměl rád. Sladkou čokoládovou tabulku po které rádi sáhneme, když nás hodí mlsná. Vzdá se ji však nemusíme ani při dietě, stačí si vybrat jen správně.

Taky vám vaši rodiče od mala říkali, že po čokoládě se tloustne, kazí zuby nebo dokonce se vám udělají v břiše červíci? Jistě byl jejich záměr v dobrém, abychom se oblíbenou lahůdkou nepřejídali. Čokoláda však sama o sobě není škodlivá, naopak. Obsahuje totiž látky, které můžou být pro náš organismus prospěšné.

Obsažené látky v čokoládě prospívají organismus

Sice trvalo dlouho, než si to lidé připustili, ale některé látky v čokoládě svědčí organismu hned v několika oblastech.

  • Flavonoidy pomáhají snižovat krevní tlak. Snižuje se tak riziko srdečně cévních onemocnění.
  • Polyfenoly, katechiny a epikatechiny jsou antioxidanty. Ty mají za úkol chránit buňky před poškozením volnými radikály. Klesá riziko zánětů. Také zpomalují procesy stárnutí organismu. Kakao je dokonce tomto ohledu výkonnější než například brusinky nebo borůvky!
  • Teobromin a kofein stimulují nervovou soustavu. Zefektivní vaši koncentraci a pozornost.
  • Aminokyselina tryptofan má také zajímavou funkci. Pomáhá k tvorbě serotoninu. Ten je velmi dobře známý jako „hormon dobré nálady“. Stojí i za produkci „šťastných hormonů“, endorfinů.
  • Čokoláda může přispět i k regulaci hladiny krevního cukru. Nezapomeňte však, jen ta s vysokým obsahem kakaa a nízkým podílem cukru.
  • Kakaové máslo je sice tuk, tento ale napomáhá k  tvorbě tzv. hodného cholesterolu HDL.
  • Kakao obsahuje i minerální látky. Třeba hořčík, železo, zinek a měď. Ty se podílejí na  zdraví kostí, svalů, nervové soustavy či krvetvorby.
  • Posiluje zdravou mikrobiotu ve střevech. Jak? Například podporuje růst laktobacilů.

Důležité je složení a kvalita

Každá tabulka čokolády obsahuje určité procento kakaa a kakaového másla. Mohou v ní být ale ostatní ingredience jako mléko, cukr a podobně. Díky nim se zvyšuje kalorická hodnota čokolády, ale zároveň se zmenšuje její zdravotní přínos.

Co má obsahovat kvalitní čokoláda?

  • Vysoký obsah kakaa, alespoň 70 %, raději ale 85 %
  • Co nejnižší obsah cukru
  • Ideální jsou produkty bez přidaných tuků (například palmového, kokosového nebo dalších)
  • Mléka by mělo být co nejméně
  • Bez umělých příchutí a aromatických přísad
  • Preferujte základní složení: kakao, kakaové máslo, přírodní cukr v minimálním množství, přírodní aroma (například vanilka)

Jak poznat kvalitní čokoládu?

  • Její povrch je hladký a lesklý
  • Při lámání slyšíme čisté lupnutí nebo křupnutí
  • Neměla by se drobit nebo mít „gumovou“ konzistenci
  • Na jazyku se pomalu rozpouští, má bohatou chuť a není přeslazená

Při dietě kontrolujte množství a kombinujte

Doporučená denní dávka zkonzumované čokolády by neměla přesáhnout 20 gramů. V opačném případě je už její energetická hodnota příliš vysoká a zpomalovala by hubnutí. Zkuste zkombinovat čokoládu s dalšími prospěšnými a nutričně bohatými potravinami, více si ji vychutnáte a zaženete chuť na další mlsání. Určitě si jí ale nemusíte odříkat. Pomáhá nám zlepšit nejen náladu, zvýšit motivaci, soustředění, ale i snížit přejídání spojené se stresem.

S čím je čokoládu dobré kombinovat

  • Jogurt nebo kefír napomáhá zdravým střevům
  • Ovoce, nejlépe bobule jako třeba borůvky, podpoří její antioxidační účinky
  • Ořechy jsou zdravé a navíc zasytí Teplá ovesná kaše zvýrazní chuť čokolády

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Kouzlo kaki v kuchyni: recepty, které rozzáří podzimní stůl

Podzim je ideální čas zpomalit, zabalit se do huňaté deky a dopřát si dobroty, které hřejí v žaludku i potěší oko. Do popředí teď...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3