Ryby by na našem talíři neměly chybět. Jsou lehké, zdravé a plné důležitých živin pro naše tělo. Ať už hledáte rychlou večeři, slavnostní jídlo nebo lehký oběd, máme pro vás tři recepty, které určitě nadchnou vaše strávníky.
Losos s medem a hořčicí
Ingredience: 2 filety z lososa, 2 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Losos je nejen u nás velmi oblíbený a kombinace s medem a hořčicí s k němu vyloženě hodí. Začněte tím, že si rybu osolte a opepřete. Na kůži pouze solte. Poté v misce smíchejte med, hořčici a olivový olej, čímž vám vznikne marináda, kterou filety potřete. Případně můžete namísto masa dochutit solí a pepřem marinádu, v tom případě je však vhodné ji lehce přechutit.
A co dál? Dál už je to snadné. Namarinované kousky ryby dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Pak už stačí jen vyndat a můžete servírovat. Výborně tento pokrm chutná s pečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
Treska na másle s bylinkami
Ingredience: 2 porce tresky, 30 g másla, 1 stroužek česneku, čerstvá petržel, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř, olivový olej
I druhý recept je, jak už to ostatně u ryb bývá, velmi jednoduchý. Na pánev dejte kapku olivového oleje a po krátké chvíli k tomu nechte rozpustit máslo. Přidejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky a nechte je krátce provonět v oleji.
Mezitím si tresku osolte a opepřete a vložte na pánev, kde ji pečte z obou stran dozlatova, což zabere asi 3–4 minuty na každé straně. Pak už jen zakápněte citronovou šťávou a máte hotovo. I k této rybě se asi nejlépe hodí brambory, ať už vařené, nebo pečené.
Tuňákový salát s vejcem
Ingredience: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 vejce natvrdo, 1 menší červená cibule, hrst cherry rajčata, rukola, olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř
Jako třetí recept si dáme salát, který zvládne naprosto každý. Stačí si jen na talíř vyskládat rukolu, přidat nakrájená cherry rajčata a cibuli. Samozřejmě byste neměli zapomínat na estetiku, přece jen jíme očima.
Pokračujte dalšími ingrediencemi. Vejce rozkrájejte na čtvrtky a přidejte spolu s tuňákem. Zakápněte olivovým olejem, trochou citronu, osolte, opepřete a máte bleskovou a lehkou večeři, která vás však dostatečně zasytí.
Zdroj foto: Pixabay