Tři tipy na recepty z ryb, které si oblíbí celá rodina

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ryby by na našem talíři neměly chybět. Jsou lehké, zdravé a plné důležitých živin pro naše tělo. Ať už hledáte rychlou večeři, slavnostní jídlo nebo lehký oběd, máme pro vás tři recepty, které určitě nadchnou vaše strávníky.

Losos s medem a hořčicí

Ingredience: 2 filety z lososa, 2 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Losos je nejen u nás velmi oblíbený a kombinace s medem a hořčicí s k němu vyloženě hodí. Začněte tím, že si rybu osolte a opepřete. Na kůži pouze solte. Poté v misce smíchejte med, hořčici a olivový olej, čímž vám vznikne marináda, kterou filety potřete. Případně můžete namísto masa dochutit solí a pepřem marinádu, v tom případě je však vhodné ji lehce přechutit.

A co dál? Dál už je to snadné. Namarinované kousky ryby dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Pak už stačí jen vyndat a můžete servírovat. Výborně tento pokrm chutná s pečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Treska na másle s bylinkami

Ingredience: 2 porce tresky, 30 g másla, 1 stroužek česneku, čerstvá petržel, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř, olivový olej

I druhý recept je, jak už to ostatně u ryb bývá, velmi jednoduchý. Na pánev dejte kapku olivového oleje a po krátké chvíli k tomu nechte rozpustit máslo. Přidejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky a nechte je krátce provonět v oleji.

Mezitím si tresku osolte a opepřete a vložte na pánev, kde ji pečte z obou stran dozlatova, což zabere asi 3–4 minuty na každé straně. Pak už jen zakápněte citronovou šťávou a máte hotovo. I k této rybě se asi nejlépe hodí brambory, ať už vařené, nebo pečené.

Tuňákový salát s vejcem

Ingredience: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 vejce natvrdo, 1 menší červená cibule, hrst cherry rajčata, rukola, olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř

Jako třetí recept si dáme salát, který zvládne naprosto každý. Stačí si jen na talíř vyskládat rukolu, přidat nakrájená cherry rajčata a cibuli. Samozřejmě byste neměli zapomínat na estetiku, přece jen jíme očima.

Pokračujte dalšími ingrediencemi. Vejce rozkrájejte na čtvrtky a přidejte spolu s tuňákem. Zakápněte olivovým olejem, trochou citronu, osolte, opepřete a máte bleskovou a lehkou večeři, která vás však dostatečně zasytí.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...
Reklama
Reklama