Tatarák – delikatesa (nejen) pro milovníky syrového masa

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A zdaleka už dnes není jen ikonou syrové kuchyně! V zeleninové podobě si ho oblíbili i vegetariáni. Proč je tatarák tak oblíbený a jak se správně připravuje?

Název tatarák neboli tatarský biftek nemá nic společného s Tatary. Místo tradovaného příběhu o syrovém mase pod sedly koní se jeho původ váže k Paříži na přelomu 19. a 20. století, kde se začalo podávat syrové hovězí maso s kapary, cibulí a vaječným žloutkem. Někdy se přidávala i tatarská omáčka, a tak vznikl název „Steak Tartare“.

V jednotlivých zemích i restauracích se recepty na něj dnes liší. V Belgii do tataráku přidávají kapku koňaku
a podávají jej s hranolky. Ve Skandinávii používají syrové ryby, jako je losos nebo tuňák, v kombinaci s hořčicí, citronovou šťávou a čerstvými bylinkami. Pro vegetariány jsou tu varianty z červené řepy, avokáda nebo lilku.

“Co se České republiky týká, jsme pivní národ, a tak si lidé u nás dříve tatarák dávali především jako pokrm
k pivu. Tak vznikla obliba podávat ho na mastné česnekové topince. Pořád se jedná o oblíbené jídlo, ale jeho příprava se dnes značně posunula k experimentování. My kromě klasického tataráku nabízíme po celý rok lanýžový v belgickém stylu, hostům chutnal také tuňákový, kombinace krevet s avokádem, tatarák s shiitake pestem nebo dokonce tvarůžkový,” říká Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně, jejímuž podzimnímu ala carte menu bude vévodit tatarský biftek inspirovaným chutěmi lesa…

 

5 rad, jak připravit skutečně dobrý tatarák:

  1. Základ je kvalitní maso

“Základem dobrého tataráku je kvalitní maso, proto ho raději kupujte u ověřeného řezníka než
v supermarketech. Ideální je pravá hovězí svíčková, která je nejjemnější a její vlákna se pak dají lehce škrábat nožem. Tatarský biftek lze připravit i z hovězího zadního, ale to je už tužší a musí se dobře zpracovat, umlít. Fajnšmekři ocení tzv. stařené maso, které má specifickou chuť i vůni. Můžete experimentovat a vyzkoušet tatarák ze zvěřiny, z kapra, lososa, krevet… Vyhněte se naopak hovězímu přednímu, což je tuhé maso určené spíše na dušení,” radí Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně. Vegetariánům jako základ doporučuje využít avokádo nebo kvalitní rajčata.

  1. Do přípravy se pusťte hned

Nakoupili jste kvalitní maso? Pak se do přípravy pusťte hned. “Rozhodně ho nenechávejte dlouho v lednici natož mimo ni – nad 4 °C už se rozjíždí makrobiotické působení a mohou se rozmnožovat bakterie. Stejně tomu je po přípravě tataráku – ten hned podávejte. V případě, že zakoupíte dopředu namleté polotovarové maso, nechte ho projít pro jistotu mrazem. Já bych se mu ovšem vyhnul i z toho důvodu, že příprava tataráku je sám o sobě zážitek, o který je škoda se připravit,” podotýká šéfkuchař.

  1. Kvalitní olej, sůl a pepř

Při dochucování tataráku se fantazii meze nekladou, vsaďte ale na kvalitní a čerstvé suroviny, které pokrmu dodají patřičné grády. “Osobně nedám dopustit na kvalitní olivový olej, Maldonskou sůl a Kampotský pepř, který je fermentovaný, má specifickou chuť a je tak ideální i pro finální dohotovení,” doporučuje Jan Kopecký.

  1. Dochucování se meze nekladou

Do tataráku můžete přidat další koření dle svého přání, nakrájené okurky, cibuli, kapary…

Podle odborníka by neměl chybět ani “tučný element” v podobě čerstvého vaječného žloutku, který se podává
v tradiční podobě s topinkami a stroužky česneku. Žloutek lze nahradit olejem, ochucenou majonézou, lanýžovou pastou, čerstvou smetanou nebo třeba opečenými lískovými oříšky…

  1. Dokonalost dělá tvar a zdobení

Ideálním tvarem pro podávání tataráku jsou jednoduché nočky, které dodají pokrmu elegantní vzhled. “Doporučuji používat kulaté tvořítko, do něhož vložíte porci a urovnáte ji lžičkou. A aby bylo jídlo komplexní, hezky ho ozdobíme – nejlépe některou ze surovin, kterou jsme tatarák dochucovali, ale vyzkoušet lze
i netradiční věci jako je třeba chipotle majonéza ze sušených a uzených jalapeño papriček nebo crumble ze škvarkových pagáčů, které vytvoří křupavý element,” uzavírá Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

 

 

 

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: restauraci s prvotřídní gastronomií a důrazem na čerstvé a kvalitní suroviny, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu a obchod s regionálními produkty. Více na www.bistrovalachy.cz.

 

Zdroj a foto: www.bistrovalachy.cz

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3